Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

quad: ένα χάπι με τέσσερα φάρμακα, για το έιτζ

Tο quad, o συνδυασμός τεσσάρων φαρμάκων για το έιτζ σε ένα χάπι, πέρασε με επιτυχία την τρίτη κλινική έρευνα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της επιθεώρησης Lancet.
Πρόκειται για τεράστιο βήμα σε σχέση με τις απαρχές της ασθένειας, όταν οι ασθενείς υποχρεώνονταν να καταπίνουν....

ως και 40 χάπια την ημέρα.

«Tο να παίρνουν οι ασθενείς τα φάρμακά τους είναι ζωτικής σημασίας, ιδίως για τους ασθενείς με HIV (έιτζ) όπου οι χαμένες δόσεις μπορεί γρήγορα να δημιουργήσουν ανθεκτικά στελέχη», είπε ο Πολ Σαξ της Iατρικής Σχολής του Xάρβαρντ, επικεφαλής της ομάδας που δημοσίευσε την έρευνα στο Lancet.

Αν η αγωγή συνίσταται σε ένα χάπι ημερησίως, οι πιθανότητες ότι αυτό δεν θα ξεχαστεί είναι πολύ μεγαλύτερες.

Tο quad περιλαμβάνει τις ουσίες FTC, TDF καθώς και τον αναστολέα ETV, μαζί με το ενισχυτικό δράσης cobisistat.
Οι αμερικανικές αρχές αναμένεται να λάβουν την τελική απόφαση ως προς την κυκλοφορία του quad τον Aύγουστο.

Παράλληλα, με τη διευκόλυνση των ήδη νοσούντων, μεγάλη σημασία στη μάχη κατά του έιτζ έχει και η διάγνωση της ασθένειας.
Στις HΠA το 20% των φορέων του έιτζ δεν το γνωρίζουν, στοιχείο που ώθησε τις υγειονομικές υπηρεσίες να καταρτίσουν πιλοτικό πρόγραμμα για τον δωρεάν έλεγχο έιτζ στα φαρμακεία.

Το πρόγραμμα, που κοστίζει 1,2 εκατ. δολάρια, εκπαιδεύει φαρμακοποιούς να αφαιρούν επίχρισμα από το στόμα, να το τοποθετούν στο ειδικό δοχείο και να ανακοινώνουν με τον πιο ορθό τρόπο το αποτέλεσμα.
Οι Αρχές θεωρούν ότι ακόμη κι αν οι πελάτες των φαρμακείων δεν προχωρήσουν στο τεστ, οι πινακίδες και οι υπενθυμίσεις μπορεί να τους παρακινήσουν να απευθυνθούν σε κάποιο εργαστήριο.
Α.Ρ.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια