Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Διακοπές με τους πιστούς φίλους

.* Με αυτοκίνητο
Σκύλος:
Θα πρέπει να βρίσκεται κατά προτίμηση στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Όχι στο χώρο αποσκευών.
Κάντε μία στάση κάθε δύο ώρες, σε κάποιο ήσυχο μέρος, για να πιει νερό, να ξεμουδιάσει και να κάνεις τις ανάγκες του. Εάν δεν είναι συνηθισμένος στο αυτοκίνητο, να είστε πιο προσεκτικοί, ιδίως όταν ανοίγετε την πόρτα, και να τον κρατάτε πάντα με λουρί για να μη σας φύγει.
Γάτα:
Θα πρέπει να βρίσκεται πάντα σ ένα κλουβί για τη δική σας και τη δική της ασφάλεια, εφοδιασμένο με την άμμο της ή με εφημερίδες και φρέσκο νερό. Μην ανοίξετε ποτέ το κλουβί, ιδίως εάν οι πόρτες ή τα παράθυρα είναι ανοιχτά, γιατί μπορεί να σας φύγει.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ποτέ το κατοικίδιό σας μόνο στο αυτοκίνητο ούτε για λίγη ώρα, ακόμα και με τα παράθυρα ανοιχτά ή σε σκιά. Πολλά σκυλιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από θερμοπληξία. Σε περίπτωση καύσωνα, φτιάξτε του μια σκιά και βρέχετέ το συχνά κατά το ταξίδι για να δροσίζεται.

* Με αεροπλάνο.
Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρίες δέχονται τα ζώα. Οι γάτες και τα σκυλιά μικρού μεγέθους μπορούν να ταξιδέψουν ως χειραποσκευή μαζί σας, μέσα σε κλουβί. Τα σκυλιά μεγαλύτερου μεγέθους ταξιδεύουν σε κλουβί με τις αποσκευές.
Επικοινωνήστε με την εταιρία για να πληροφορηθείτε για τις τιμές και τις προϋποθέσεις ταξιδιού. Να ξέρετε ότι το αεροπλάνο είναι το πιο ακριβό μέσο μεταφοράς για τα κατοικίδια καθώς γίνεται κράτηση θέσης.

* Με τρένο.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα κατοικίδιά σας μπορούν να ταξιδέψουν μαζί σας στο βαγόνι, αν είναι μικρού μεγέθους και μέσα σε κλουβί. Μερικές αμαξοστοιχίες είναι εφοδιασμένες με ειδικά κλουβιά για τη μεταφορά των ζώων. Πριν από κάθε ταξίδι επικοινωνήστε με τον ΟΣΕ για πληροφορίες.

* Με ΚΤΕΛ.
Παλαιότερα τα ζωάκια έμπαιναν στο χώρο των αποσκευών αλλά υπήρχαν πολλοί θάνατοι. Με το νέο νόμο μπορούν να συνταξιδέψουν μαζί σας μέσα σε κλουβάκι. Αναφερόμαστε για ζωάκια μέχρι 7-8 κιλά.
Οι χώροι αποσκευών δεν θερμαίνονται ούτε ψύχονται, δεν είναι τελείως ασφαλείς και μπορούν να προκαλέσουν πιθανώς και θάνατο ή τραυματισμό καθώς και στρες στο ζωάκι σας.

* Με πλοίο.
Οι ακτοπλοϊκές εταιρίες δέχονται τα κατοικίδια δωρεάν. Θα πρέπει να βρίσκονται στα ειδικά κλουβιά μεταφοράς, στο κατάστρωμα του πλοίου. Ωστόσο, οι ίδιοι πρέπει να το ελέγξετε για να αποφύγετε κάποιο μεταδιδόμενο νόσημα.
Επισημαίνουμε ότι τα "δελφίνια" δεν έχουν τέτοια κλουβιά. Παρ όλα αυτά, γάτες και μικρόσωμα σκυλιά μπορούν να ταξιδέψουν μαζί σας, στο κλουβάκι τους. Σε κάθε περίπτωση, είναι προτιμότερο να επικοινωνήσετε με την εταιρία για περισσότερες διευκρινίσεις.
Νομοθεσία:
ΑΝΤΙΘΕΤΑ με την κοινή αντίληψη, να ξέρετε ότι οι σκύλοι έχουν δικαίωμα να βρίσκονται στη παραλία, εκτός εάν υπάρχει πινακίδα του δήμου ή της νομαρχίας που να υποδεικνύει το αντίθετο. Εάν δεν υπάρχει απαγορευτική πινακίδα, τότε ο σκύλος σας μπορεί να σας ακολουθήσει στην παραλία.
Υπενθυμίζουμε όμως ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα σκυλιά πρέπει να είναι με λουρί ελεγχόμενα δίπλα στον κάτοχό τους, σε όλους τους δημόσιους χώρους, και να μη δημιουργούν φασαρία.
Μαζεύουμε τα περιττώματα του σκύλου μας. Είναι μια πράξη σεβασμού προς τους συμπολίτες μας, αλλά και απαίτηση από το νόμο. Σε κάθε περίπτωση, να έχετε μαζί σας το βιβλιάριο υγείας του ζώου σας.
Συχνές στάσεις και ξέγνοιαστες διακοπές....
Για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων μην ξεχνάτε να κάνετε ενδιάμεσες στάσεις, περίπου κάθε δύο ώρες, για να ξεμουδιάσει και να κάνει τις ανάγκες του το ζωάκι σας. Μία σακουλίτσα πρόχειρη είναι απαραίτητη. Στις στάσεις αυτές φροντίστε να έχετε το σκύλο σας στο λουρί γιατί είναι πολύ επικίνδυνη στιγμή να αρχίσει να τρέχει και να τον κυνηγάτε στη εθνική οδό.
Επιπλέον, μην αφήνετε το ζωάκι σας να γλείψει τα υγρά που θα υπάρχουν στο οδόστρωμα, μπορεί να είναι βενζίνη ή λάδια μηχανής. Φροντίστε να έχετε λίγο νερό και ένα μπολάκι για να πιει.
Μην ξεχάσετε το βαλιτσάκι του κατοικίδου σας και καλό θα ήταν να περιλαμβάνει όλα αυτά που θα το κάνουν να περάσει ευχάριστα στις διακοπές του.
travel/Νίκος Παραγυιός, Κτηνίατρος

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια