Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Oρκίστηκαν οι νέοι βουλευτές

Συγκροτήθηκε σήμερα σε Σώμα η νέα Βουλή με την ορκωμοσία των 300 βουλευτών που εξελέγησαν στις εκλογές της 17ης Ιουνίου.
Κάποιοι εισήλθαν για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινοβούλιο. Άλλοι πλέον γνωρίζουν απ’ έξω και ανακατωτά τη διαδικασία, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που έζησαν την εμπειρία, έστω και για μία ημέρα, μετά τις....

 εκλογές της 6ης Μαΐου. Ευχές για τη γέννηση του δεύτερου γιου του δέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, καλή ανάρρωση στον Αντώνη Σαμαρά ευχήθηκε ο κ. Τραγάκης, ενώ συγγενείς και φίλοι παρακολούθησαν την τελετή για μια θέση στα θεωρεία.
κκινο γαρύφαλλο στο πέτο!

Απόντες από τη σημερινή διαδικασία ήταν ο πρωθυπουργός, αλλά και οι κ.κ. Αβραμόπουλος, Χατζηδάκης και Σταϊκούρας, οι οποίοι βρίσκονται στις Βρυξέλλες. Εκτός Ελλάδος είναι και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Η ορκωμοσία ξεκίνησε στις 11.15 και ολοκληρώθηκε στις 11.45.
Πλέον, η δύναμη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων καταγράφεται ως εξής: ΝΔ 129 βουλευτές, ΣΥΡΙΖΑ 71, ΠΑΣΟΚ 33, Ανεξάρτητοι Έλληνες 20, Χρυσή Αυγή 18, ΔΗΜΑΡ 17 και ΚΚΕ 12 βουλευτές.

Πέραν αυτών, αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 1/6 της Βουλής ανανεώνεται με την είσοδο 40 νέων βουλευτών που εκλέχθηκαν για πρώτη φορά. Επιπροσθέτως, μειωμένος αισθητά θα είναι ο μέσος όρος ηλικίας, καθώς αρκετοί από τους εκλεγέντες βουλευτές ανήκουν στη γενιά των 30άρηδων. Νεότερη όλων είναι η βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ, Ειρήνη Αγαθοπούλου, η οποία εξελέγη σε ηλικία μόλις 27 ετών.
Οι νεότεροι βουλευτές της νέας Βουλής είναι οι Γιάννης Κεφαλογιάννης από τη Νέα Δημοκρατία, Παναγούλης Ευστάθιος, Αλεξόπουλος Απόστολος, Κατριβάνου Βασιλική από τον ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος από το ΠΑΣΟΚ, Μίκα Ιατρίδου από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

(Ο κ. Καμμένος ασπάστηκε τον σταυρό, ο κ. Τσίπρας δεν φίλησε τον σταυρό. Η κα Παπαρήγα διά χειραψίας χαιρέτισε τον Αρχιεπίσκοπο)

Της συνεδρίασης προήδρευσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Τραγάκης, ο οποίος ανακοίνωσε τις εκλογικές περιφέρειες που επέλεξαν οι αρχηγοί των κομμάτων ως έδρες τους. Αρχικά τελέστηκε ο αγιασμός υπό τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και ακολούθησε η ορκωμοσία… Σύμφωνα με το Σύνταγμα, μέσα σε 15 ημέρες από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση υποχρεούται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Η σχετική ψηφοφορία αναμένεται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της 6ης Ιουλίου.
(Η εντυπωσιακή Όλγα Κεφαλογιάννη)
Εν τω μεταξύ, αύριο, Παρασκευή, θα διεξαχθεί η μυστική ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής.
Υπενθυμίζεται ότι για τη θέση του προέδρου η ΝΔ προτείνει τον κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Προς επίλυση παραμένει το θέμα του Ζ΄ αντιπροέδρου, ο οποίος προέρχεται από την τέταρτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της αντιπολίτευσης, δηλαδή τη Χρυσή Αυγή. Για την εκλογή του προέδρου απαιτείται η πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των βουλευτών -τουλάχιστον 151 ψήφοι.

(Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Μανώλης Γλέζος)
Αν κανένα πρόσωπο δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους (σχετική πλειοψηφία). Σύμφωνα με τον κανονισμό, δεν επιτρέπεται να υπάρχουν επίσημες υποψηφιότητες και δεν γίνεται συζήτηση πριν από την ψηφοφορία.

Παράλληλα, την Παρασκευή το απόγευμα θα διεξαχθεί νέα μυστική ψηφοφορία για την εκλογή επτά αντιπροέδρων, τριών κοσμητόρων και έξι γραμματέων. Οι τρεις πρώτοι αντιπρόεδροι προέρχονται από το πρώτο σε δύναμη κόμμα (ΝΔ) και οι υπόλοιποι τέσσερις από τα επόμενα σε δύναμη κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή).
(Ο Ν. Μιχαλολιάκος μετά της συζύγου του. Η κα Ζαρούλια στραβοπάτησε και έσπασε το τακούνι της)
(Τις εντυπώσεις έκλεψε η σύζυγος του πρώην υπουργού, Ανδρέα Λοβέρδου)
Πότε θα γίνουν οι Προγραμματικές;
Ανοιχτή παραμένει η ημερομηνία έναρξης των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, αν και έχουν συμπληρωθεί 10 ημέρες από τις εκλογές.
Αυτό οφείλεται στο ξαφνικό πρόβλημα υγείας του κ. Αντώνη Σαμαρά και στις αυστηρές συστάσεις των ιατρών να παραμείνει μακριά από κάθε επίπονη διαδικασία για διάστημα ορισμένων ημερών. Όμως, σύμφωνα με το Σύνταγμα, η έναρξη των Προγραμματικών πρέπει να γίνει εντός 15θημέρου από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού.
madata

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια