Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τα κυριότερα Ιαματικά Λουτρά στην Ελλάδα

1. Σιδηρόκαστρο - ΄Αγκιστρο:
Ο νομός Σερρών διαθέτει δύο πανέμορφους προορισμούς για ιαματικά λουτρά: το Σιδηρόκαστρο και το Άγκιστρο. Με αγνάντι το όρος Μπέλλες και με νερά θερμομεταλλικά (36 - 40 βαθμούς C), τα δύο πολυτελή υδροθεραπευτήρια του Σιδηροκάστρου προσφέρουν πολλές υπηρεσίες (χαμάμ, σάουνα ξηρή ή ατμού, πηλοθεραπεία, αρωματοθεραπεία και σοκολατοθεραπεία).
Σιδηρόκαστρο.
Ενδείκνυται για:
ρευματοπάθειες, σπονδυλοαρθρίτιδες, δισκοπάθειες, μυαλγίες, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες, παθήσεις των αρθρώσεων, γυναικολογικές παθήσεις.
- Δημοτική Επιχείρηση Λουτρών Σιδηροκάστρου, τηλ: 23230-22.422.
'Αγκιστρο:
Η θερμοκρασία των ολιγομεταλλικών νερών του Αγκίστρου έχει πέσει τα τελευταία πέντε χρόνια στους 36-37 βαθμούς C.
Εδώ λειτουργούν επτά εξωτερικές πισίνες. Αξέχαστη εμπειρία αποτελεί το χαμάμ στο βυζαντινό λουτρό, που χρονολογείται από το 1.100 π.Χ. και λειτουργεί όλο το χρόνο. Σημείο συνάντησης για παρέες, ακόμη και τις μεταμεσονύκτιες ώρες.
Ενδείκνυται για:
ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες.
- Λουτρά Αγκίστρου, τηλ: 23230-41.420.
2. Λουτρά Πόζαρ.
Τα λουτρά Λουτρακίου, όπως αλλιώς ονομάζονται, βρίσκονται στο νομό Πέλλης, στους πρόποδες του όρους Καϊμακτσαλάν.
Είναι μεσόθερμα (37 βαθμούς C), ολιγομεταλλικά και αναβλύζουν σε υψόμετρο 360 - 390. Η μικρή αλλά καλά οργανωμένη λουτρόπολη προσφέρει όλες τις ανέσεις. Η πιο έντονη εμπειρία είναι να βουτήξει κανείς στη "λίμνη" που σχηματίζεται εκεί όπου πέφτουν τα νερά της πηγής και αναμειγνύονται με τα κρυστάλλινα νερά του καταρράκτη που υπάρχει ακριβώς δίπλα.
Αν δεν επιθυμείτε τόσο στενή επαφή με τη φύση, βουτήξτε στα νερά της εξωτερικής πισίνας και απλώς αγναντέψτε το τοπίο.

Ενδείκνυται για:
αρθροπάθεια, ρευματοπάθεια, δερματικές παθήσεις (εκζέματα), γυναικολογικά προβλήματα, χολολιθίαση, νεφρολιθίαση, λοιμώξεις κυκλοφοριακού.
- Δημοτική Επιχείρηση Λουτρών Λουτρακίου, τηλ: 23840 - 91.300, 23840 - 91.170.
3. Λέσβος.
Από τους προσφιλείς προορισμούς στο νησί είναι η πηγή Θέρμα στον κόλπο Γέρας. Οι νατριούχοι πηγές φτάνουν περίπου τους 40 βαθμούς C. Στο υδροθεραπευτήριο, οι δύο πισίνες (μία για άνδρες και μία γυναίκες) λειτουργούν όλο το χρόνο.

Ενδείκνυται για:
ρευματισμούς, αρθρίτιδες, νευρασθένειες.
- Τηλ: 22510 -41.503.
Πηγές Πολιχνίτου.
Στο νησί της Λέσβου , επισκεφτείτε επίσης τις ιαματικές πηγές Πολιχνίτου. Είναι συνολικά 16, με θερμοκρασία που ξεκινά από τους 67 βαθμούς C και, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, αγγίζει τους 92 βαθμούς.
Η θερμοκρασία στις δύο πισίνες του υδροθεραπευτηρίου και στα δύο ατομικά λουτρά ελέγχεται και πέφτει στους 40 - 42 βαθμούς.

Ενδείκνυται για:
αρθριτικά, ρευματισμούς, χρόνια γυναικολογικά προβλήματα, δευτερογενείς δερματοπάθειες.
- Τηλ: 2252 - 41.229.
4. Μέθανα.
Οι πρώτες προσπάθειες αξιοποίησης των θεραπευτικών πηγών τους άρχισαν το 1870. Τόσο πίσω στο χρόνο ταξιδεύει η φήμη των ευεργετικών ιδιοτήτων των θερμών πηγών αυτής της μικρής χερσονήσου στα ανατολικά της Πελοποννήσου.
Πηγή Αγίων Αναργύρων.
Θειούχοι πηγές 27 - 36 βαθμούς C. Στο υδροθεραπευτήριο υπάρχουν ατομικές πισίνες και υδρομασάζ γερμανικού τύπου (με ανάβλυσμα του νερού με υδροστροφή από κάτω προς τα πάνω).

Ενδείκνυται για:
νευροπάθειες, ρευματικά, αρθροπάθειες, αλλά κυρίως βοηθούν σε δερματικές παθήσεις ή παθήσεις κολλαγόνου, και αυτό γιατί έχουν αναλγητικό χαρακτήρα.
Τηλ: 22980 -92.243.
Πηγή Αγίου Νικολάου.
Είναι ραδιούχος, χλωριονατριούχος πηγή, 41 βαθμούς C. Τα νερά παρουσιάζουν μια μικρή πτώση θερμοκρασίας (37 - 38 βαθμοί) μέχρι να φτάσουν στις ατομικές μπανιέρες και στα υδρομασάζ που διαθέτει το υδροθεραπευτήριο.

Ενδείκνυται για:
θεραπεία γυναικολογικών προβλημάτων, μυοπάθειες, νευροπάθειες.
Τηλ: 22980 - 92.084.
5. Καμένα Βούρλα:
Από τις σημαντικότερες ραδιούχους, θερμομεταλλικές πηγές της Ελλάδας, λόγω της ιδιαίτερα σπάνιας σύστασής τους (φυσικά μέταλλα, άλατα, ραδόνιο). Η θερμοκρασία των νερών είναι μεταξύ 35 και 36 βαθμών C. Υπάρχουν ραδιενεργοί και χλωριονατριούχοι, ενώ οι πηγές του Μύλου Κονιαβίτη είναι υδροθειοχλωριονατριούχοι.

Ενδείκνυται για:
ουρική αρθρίτιδα, εκφυλιστική αρθροπάθεια, σπονδυλο-αρθροπάθεια, ρευματικές παθήσεις, ισχιαλγία, νευραλγία, τόνωση οπτικού - ακουστικού νεύρου, νευροφυτικές διαταραχές, μορφές ψυχονευρώσεων, μορφές βρογχικού άσθματος, χρόνιες γυναικολογικές παθήσεις, αλλεργικές δερματοπάθειες, διαταραχές αδένων έσω εκκρίσεων (δυσμηνόρροια, αμηνόρροια, στείρωση).

Τα νερά των πηγών του Μύλου Κανιαβίτη βοηθούν επίσης σε:
δερματοπάθειες, ψωρίαση, ακμή, χρόνια κνίδωση, παθήσεις ήπατος και χολολιθίαση. Μπορείτε να κάνετε και ποσιθεραπεία, που ενδείκνυται για το συκώτι, τις χοληφόρους οδούς, τη χρόνια γαστρίτιδα.
Τηλ: 22350 - 22.093.
6. Αιδηψός:
Οι πηγές της Αιδηψού χρησιμοποιούνται από τον 3ο αιώνα π.Χ. Στην περιοχή υπάρχουν πάνω από 80 υπέρθερμες πηγές, 28 - 86 βαθμούς C. Μπορείτε να συνδυάσετε τη λουτροθεραπεία με λασπόλουτρα και ποσιθεραπεία.

Η δημοτική παραλία προσφέρεται για όσους θέλουν να συνδυάσουν το ευεργετικό θαλασσινό νερό με τη λουτροθεραπεία, αφού τα νερά των πηγών αναβλύζουν και μέσα από τη θάλασσα.
Εδώ βρίσκεται και το στολίδι της ιαματικής λουτροθεραπείας, το ξενοδοχείο "Θέρμαι Σύλλα Spa, βραβευμένο για τις παροχές του, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Το υδροθεραπευτήριο του ΕΟΤ διαθέτει, επίσης, όλες τις σύγχρονες τεχνικές υποδομές. Στις μπανιέρες η θερμοκρασία ελέγχεται και προσαρμόζεται στις ιατρικές εντολές που έχει λάβει κάθε επισκέπτης (συνήθως είναι 26 - 32 βαθμούς.
Πολύ κοντά βρίσκονται και οι πηγές Γιάλτρων και Ηλίων.

Ενδείκνυται για:
εκφυλιστικές αρθροπάθειες, ρευματοπάθειες, ημικρανίες, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες, νευραλγίες, μυαλγίες, τενοντίτιδες, γυναικολογικές παθήσεις.
Τηλ: Υδροθεραπευτηρίου ΕΟΤ, 22260 - 23.500
* ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΤΑ ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ.
Υπάρχουν ορισμένες παθήσεις και καταστάσεις για τις οποίες δεν ενδείκνυται τα ιαματικά λουτρά. Έτσι:

- Απαγορεύεται να κάνετε λουτροθεραπεία (χωρίς να συμβουλευτείτε γιατρό) αν έχετε σοβαρές καρδιακές παθήσεις, προχωρημένη αρτηριοσκλήρωση, παθήσεις των αγγείων, ανεπάρκεια στεφανιαίων (στηθάγχη, έμφραγμα, γυναικολογικές, ρευματικές, δερματικές και αρθριτικές παθήσεις που βρίσκονται σε κατάσταση φλεγμονής, βαριές μορφές διαβήτη, κακοήθεις νεοπλασίες, βαριές νευρικές και ψυχικές παθήσεις.

- Η λουτροθεραπεία διακόπτεται όταν έχετε πυρετό και τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως στις γυναίκες.

- Οι εγκυμονούσες πρέπει απαραιτήτως να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.

- Ενημερώστε τον γιατρό των λουτρών αν παίρνετε κάποια φάρμακα, επειδή υπάρχει περίπτωση να έχουν ως αντένδειξη τη χρήση ιαματικών λουτρών.

- Η ποσοθεραπεία είναι απαγορευτική σε περιπτώσεις που υπάρχουν πέτρες στα νεφρά ή στην κύστη, με συχνές κρίσεις ή αιματοουρία, κυστίτιδες σε οξεία φάση, πρόσφατο έλκος στομάχου ή δωδεκαδακτύλου, πέτρες στη χολή με συχνούς κολικούς.

- Δεν μπορείτε να κάνετε εισπνευσοθεραπεία αν έχετε παθήσεις του αναπνευστικού σε οξεία φάση.
Αθ. Σαρακιώτης

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια