Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σαρδέλα, Μικρή και Μέγιστη 沙丁魚

Παστή, ριγανάτη, με ντομάτα ή πανέ, η σαρδέλα δεν λείπει από κανένα ελληνικό σπίτι, κυρίως τώρα το καλοκαίρι που είναι η εποχή της.
Είναι από τα πιο γνωστά ψάρια των ελληνικών θαλασσών και ψαρεύεται κατά τόνους από τις τράτες και τα γρι γρι νύχτες χωρίς φεγγάρι, από τους μήνες Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο, κυρίως όμως τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, αφού είναι η εποχή που αφήνουν τα βαθιά νερά και πλησιάζουν τις ακτές.

Η σαρδέλα (sardina pilchardus) πήρε το όνομά της από το νησί της Σαρδηνίας. Έχει σώμα μακρύ και στα πλευρά πλακουτσωτό, το μήκος της είναι 10 με 20 εκ. και έχει κρέας παχύ, νόστιμο, με μαλακά κόκαλα, ενώ τα λέπια είναι μεγάλα και φεύγουν εύκολα. Το χρώμα στη ράχη της είναι γαλαζοπράσινο, ασημένιο στην κοιλιά και στα πλάγια υπάρχουν μπλε σκούρα σημάδια.

Στην αγορά θα βρείτε και φρίσσα ή σαρδελομάνα (clupea finta και sadinella aurita), που κάποιοι τις παρουσιάζουν και τις πουλάνε για σαρδέλες.
Είναι πρώτες ξαδέλφες της σαρδέλας με τη διαφορά ότι είναι πιο μεγάλες, πιο άνοστες και με περισσότερα κόκαλα, ενώ το χρώμα τους είναι λίγο πιο ανοιχτό από αυτό της νόστιμης εξαδέλφη τους.
Η σαρδέλα είναι ψάρι πεντανόστιμο και λόγω των λιπαρών του υγιεινότατο, τρώγεται δε με όποιον τρόπο μπορείτε να φανταστείτε. Προσωπικά, νομίζω πως την έχω δοκιμάσει με όλους τους τρόπους εκτός από σούπα.
 Φρέσκια παστή, τηγανητή με κρεμμύδια, τηγανητή σκέτη, αχνιστή, λεμονάτη, ριγανάτη, στο φούρνο με ντομάτα και σκόρδο, στα κάρβουνα τυλιχτή σε αμπελόφυλλα, σκέτη, με μακαρονάδα, φιλεταρισμένη πανέ, φιλεταρισμένη παστή, αλλά και με άλλους τρόπους που αυτή τη στιγμή δεν θυμάμαι.

Αν ψωνίζεται στην ψαραγορά, θα δείτε πως μπορεί ο ένας πάγκος να τις πουλάει επί παραδείγματι 2 ευρώ και ο άλλους 3 ευρώ, μην εντυπωσιαστείτε. Απλά οι ακριβότερες είναι πιο πρόσφατες φερμένες. Τουλάχιστον αυτό συμβαίνει συνήθως.

Καθαρίζοντας τις σαρδέλες, θα σας συνιστούσα να μη φορέσετε γάντια γιατί στην πραγματικότητα έχετε ένα καλλυντικό στην κουζίνα σας. Το ψαρόλαδο από τη σαρδέλα θα κάνει τα χέρια σας πολύ απαλά, όπως θα διαπιστώσετε και μόνοι σας!
Ντίνος Κιούσης