Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Βασίλισσα Ελισάβετ 60 χρόνια στον θρόνο

Κορυφώνονται στο Λονδίνο οι εκδηλώσεις για το «Διαμαντένιο Ιωβηλαίο» της Βασίλισσας, δηλαδή τη συμπλήρωση 60 ετών στο θρόνο, με μεγαλοπρεπείς εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν μία τεράστια παρέλαση με άμαξες και έναν στόλο 1.000 πλοίων στον Τάμεση.
Η περσινή χρονιά στην Αγγλία, ανήκε στον πρίγκιπα και το γάμο του με την Kate Middleton.
Αλλά το 2012, ανήκει στη Βασίλισσα και όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, κανείς δεν μπορεί να γιορτάσει με τόση μεγαλοπρέπεια, όσο εκείνη.
Αυτή η χρονιά σηματοδοτεί την επέτειο 60 ετών στο θρόνο, της βασίλισσας Ελισάβετ (Αδαμάντινο ιωβηλαίο) και οι εορτασμοί θα κορυφωθούν από τις 2 έως τις 5 Ιουνίου. Αν βρεθείτε κι εσείς στην Αγγλία αυτές τις μέρες, φορέστε το… κομψό σας καπέλο, τα μαργαριτάρια σας και λάβετε μέρος στις διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις γύρω από το Λονδίνο.
Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ πήρε το θρόνο στις 6 Φεβρουαρίου 1952 και η στέψη της έλαβε χώρα στις 2 Ιουνίου 1953. Γιόρτασε το Ασημένιο Ιωβηλαίο (25 χρόνια βασιλείας) το 1977 και το Χρυσό Ιωβηλαίο (50 χρόνια) το 2002. Είναι η βασίλισσα σε 129 εκατομμύρια κατοίκους και 16 κυρίαρχα κράτη, κρατώντας κάθε στέμμα και τίτλο ισότιμα.
Μερικά πράγματα που δεν ξέρετε για τη βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ
Το Μάιο παρουσιάστηκε στο Μουσείο της Madame Tussauds, στο Λονδίνο, το νέο κέρινο ομοίωμα της βασίλισσας, στο πλαίσιο των εορτασμών του αδαμάντινου Ιωβηλαίου της.
Πρόκειται για το πιο πρόσφατο και συνολικά 23ο ομοίωμα της βασίλισσας Ελισάβετ που δημιουργείται από το διάσημο μουσείο.
Διαβάστε μερικά ακόμη «περίεργα» που ίσως δεν γνωρίζετε για τη Βασίλισσα…

1. Για τα 18α γενέθλιά της το 1944, της χάρισαν ένα σκυλάκι ράτσας Corgi, που το ονόμασε Susan. Από τότε, πήρε περισσότερα από 30 corgis. Η Susan συνόδευσε την Βασίλισσα και τον Πρίγκιπα Φίλιππο στο γαμήλιο ταξίδι τους.

2. Έχει εννέα βασιλικούς θρόνους -έναν στη Βουλή των Λόρδων, δύο στο Αβαείο του Γουέστμινστερ και έξι στην αίθουσα του θρόνου στο Buckingham Palace.

3. Το 1969, έστειλε ένα μήνυμα για συγχαρητήρια προς τους αστροναύτες του Apollo 11, για να τιμήσει την πρώτη προσελήνωση. Το μήνυμα αυτό καταγράφηκε σε micro-film και τοποθετήθηκε στο φεγγάρι σε ένα μεταλλικό δοχείο.

4. Ανάμεσα στα δώρα που έχει λάβει είναι πολλά ζώα όπως jaguars και sloths από τη Βραζιλία και δύο μαύρους κάστορες από τον Καναδά. Έχει λάβει επίσης, ανανάδες, αυγά, κελύφη σαλιγκαριών, σφενδάμια, γαρίδες και μια γούνα.

5. Η βασιλεία 60 ετών της Βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της βρετανικής μοναρχίας, μετά τα 63 χρόνια και τις 216 ημέρες της Βασίλισσας Βικτωρίας.
6. Πριν από δύο χρόνια, το περιοδικό Forbes εκτίμησε την περιουσία της Βασίλισσας στα 450 εκατ. δολάρια.

7. Η στέψη της Βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ το 1953, ήταν η πρώτη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. Εκτιμάται ότι 20 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία την παρακολούθησαν.

8. Είναι η πιο πολυταξιδεμένη ηγεμόνας, έχοντας επισκεφθεί περισσότερες από 125 χώρες, μεταξύ των οποίων 15 φορές την Αυστραλία, 23 φορές τον Καναδά, 6 φορές Τζαμάικα και 10 φορές στη Νέα Ζηλανδία.

9. Έχει υπό την αιγίδα της τουλάχιστον 600 φιλανθρωπικές οργανώσεις.

10. Το 2002, σε ηλικία 76 ετών, ήταν η γηραιότερη μονάρχης που γιόρτασε το χρυσό Ιωβηλαίο. Ο νεότερος ήταν ο James I (James VI της Σκωτίας) που ήταν 51 χρονών.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια