Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Doodle 4 Google

Αγγελόπουλος
Από το Βόρειο Πόλο και την Αλάσκα έως το Μαΐάμι και τη Φλόριντα, μαθητές 3-12 χρόνων συμμετείχαν στο διαγωνισμό ζωγραφικής "Doodle (=ζωγραφίζω αφηρημένα, σκαριφίζω) 4 Google".
Κυριολεκτικά από κάθε γωνιά της Αμερικής, χιλιάδες μαθητές δήλωσαν συμμετοχή στον ετήσιο διαγωνισμό ζωγραφικής της....

 Google, της μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης στο Διαδίκτυο και σχεδίασαν μικρά αριστουργήματα.

Το θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν "Αν μπορούσα να ταξιδέψω στο χρόνο, θα επισκεπτόμουν..."
Όσοι συμμετείχαν έπρεπε να τελειώσουν την παραπάνω φράση και να σχεδιάσουν την ιδέα τους πάνω στο λογότυπο της εταιρείας.
Οι ιδέες ήταν πολλές.
Κάποιοι επέλεξαν να "ταξιδέψουν" πίσω στο χρόνο και να επισκεφτούν τις πυραμίδες, τους δεινόσαυρους, την αρχαία Ρώμη, την αρχαία Ολυμπία.
Άλλοι πάλι, αρνήθηκαν να ταξιδέψουν στο παρελθόν, μια και το μέλλον τους φαίνεται πιο συναρπαστικό. Έτσι, αποτύπωσαν στο σχέδιό τους ρομπότ, διαστημόπλοια και υπερσύγχρονες πολιτείες. Όλες οι ιδέες πήραν σχήμα και αποτυπώθηκαν "χρωματιστά" στο λογότυπο της Google.

Τα σκαριφήματα (doodles) ανέβηκαν στο Διαδίκτυο
και το κοινό ψήφισε τους καλύτερους 10 σχεδιαστές από κάθε ηλικιακή κατηγορία σε κάθε πολιτεία της Αμερικής: έως 3 χρόνων, 4-5 χρόνων, 6-7 χρόνων, 8-9 χρόνων και 10-12 χρόνων. Συνολικά οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τις 100.000.
Από αυτούς, μόνο 10 νικητές από κάθε πολιτεία είδαν τα σχέδιά τους να εκτίθενται στην online γκαλερί της Google.
Και από τους 10 νικητές κάθε κατηγορίας, ένας πέρασε στην τελική φάση, κατά την οποία επιλέχθηκε ο μεγάλος εθνικός νικητής.

Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από τους 4 μόνιμους σχεδιαστές της Google και 8 προσωπικότητες της τέχνης και των γραμμάτων, μεταξύ των οποίων η ποπ τραγουδίστρια Katy Perry και η συγγραφέας Holly Black.
Ο νικητής τους διαγωνισμού έλαβε υποτροφία αρκετών χιλιάδων δολαρίων για τις σπουδές του, ενώ το σχολείο του κέρδισε τεχνολογικό εξοπλισμό αξίας 50.000 δολαρίων.

Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που η Google "ντύνει" το λογότυπό της.
Μάλιστα, υπάρχει ειδική ομάδα σχεδιαστών στην Google, οι λεγόμενοι doodlers, στους οποίους έχει ανατεθεί αυτή η δημιουργική δουλειά.
Δηλαδή, να "ντύνουν" το λογότυπο της εταιρείας του, με αφορμή διεθνείς παγκόσμιες ημέρες, γιορτές ή σημαντικά γεγονότα που συγκλονίζουν τον πλανήτη.
Μια τέτοια αφορμή έδωσαν και οι κρίσιμες εθνικές εκλογές της Ελλάδας για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης: οι σχεδιαστές της Google σχεδίασαν ένα "εκλογικό" doodle!
* Ο πρώτος διαγωνισμός "Doodle 4 Google" πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2006 στο Ηνωμένο Βασίλειο, με θέμα "Η Βρετανία μου".
Συμμετείχαν περισσότεροι από 15.000 μαθητές. Νικήτρια αναδείχτηκε η 13χρονη Katherine Chis-nall.
Έκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες διαγωνισμοί "Doodle 4 Google" σε διάφορες χώρες.
Δείτε εδώ

* Δείτε όλες τις συμμετοχές του διαγωνισμού "Doodle 4 Google"

* www.google.com/doodles
Σερφάρετε σε παλιότερα doodles που κυκλοφόρησαν σε όλο τον κόσμο, ηχογραφήστε μια μελωδία στο doodle που δημιουργήθηκε με αφορμή τα γενέθλια του εφευρέτη της κιθάρας Les Paul ή παίξτε Pac-man στο doodle για τα 30 χρόνια από τη δημιουργία του γνωστού παιχνιδιού.
Άντλα Σασάτη/ερευνητές

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια