Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Δεν καταβλήθηκ​αν προνοιακά επιδόματα

Δεν καταβλήθηκ​αν προνοιακά επιδόματα Μαρτίου-Απ​ριλίου λόγω ασυνεννοησ​ίας Υπ.Υγείας και Δήμων.
Μετά κόπων και βασάνων θα λάβουν σε ...απροσδιόριστο χρόνο τα προνοιακά επιδόματα τους 203.998 δικαιούχοι που μένουν - σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη για όλους μας συγκυρία - απλήρωτοι για το δίμηνο....

 Μαρτίου - Απριλίου, λόγω της καθυστέρησης στη συνεννόηση μεταξύ υπ. Υγείας και δήμων αλλά και τη μη καταβολή του κονδυλίου από το υπουργείο Εσωτερικών!

Επιστολή προς τον υφυπουργό Πρόνοιας, Μ.Μπόλαρη, απέστειλε στις 5 Μαΐου ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ,Κ.Ασκούνης, με αφορμή την αδυναμία των 57 δήμων στους οποίους εδρεύουν τα γραφεία Πρόνοιας (πρώην νομαρχιακά, που είχαν την υποδομή για θέματα πρόνοιας και βρίσκονται σε πρωτεύουσες νομών ώστε να εξυπηρετούνται και οι υπόλοιποι δήμοι) να έχουν πρόσβαση στο Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα.

Εγκύκλιος
Το αποτέλεσμα είναι οι δήμοι να μη μπορούν να καταβάλλουν ανά 2μηνο - ως οφείλουν - τα προνοιακά επιδόματα που με τον "Καλλικράτη" έχουν περάσει στη δικαιοδοσία τους.
Είχε προηγηθεί στις 4 Μαΐου εγκύκλιος του υφυπουργού με την οποία ενημέρωνε τις 13 περιφέρειες και τους 57 συγκεκριμένους δήμους ότι οφείλουν να οργανωθούν για το νέο τρόπο καταβολής των χρημάτων στους δικαιούχους μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ, ενώ και προ μηνός είχε προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν προβλήματα καθώς οι περισσότεροι δήμοι κωλυσιεργούν.
Τελικά δεν κινητοποιήθηκαν παρά ελάχιστοι δήμοι, λιγότεροι από 30, με αποτέλεσμα σήμερα να επικρατεί ασάφεια για το αν θα πληρωθούν εγκαίρως χιλιάδες άνθρωποι σε ανάγκη.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ στα τέλη Απριλίου το υπουργείο Εσωτερικών ενίσχυσε με 140.5 εκατ. ευρώ τους δήμους αποκλειστικά και μόνο για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων για τους μήνες, Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2012.
Το παραπάνω ποσό κατανέμεται από το λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
 Για το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου δεν έχει ωστόσο δοθεί το σχετικό κονδύλι.

Η ΕΣΑμεΑ (Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία) απαιτεί την άμεση καταβολή (εντός Μαΐου) των επιδομάτων η οποία "είναι εμφανές ότι βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα εξαιτίας της ανεπάρκειας του κρατικού μηχανισμού".
 Για το σκοπό αυτό μάλιστα απέστειλε επιστολή στους υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας καθώς και στους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων προτείνοντας προσωρινές λύσεις, όπως είναι η πληρωμή των δικαιούχων μέσω της λίστας απογραφής.

Πάντως, μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσουν δικαιούχοι στην περιφέρεια και όχι στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου οι δήμοι φαίνεται να έχουν δραστηριοποιηθεί πιο έγκαιρα.
Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος είναι ότι στο Δήμο Αθηναίων υπήρχαν προ απογραφής 18.000 δικαιούχοι επιδομάτων ενώ δεν προσήλθαν για απογραφή περί τους 2.000. Άρα μένουν να πάρουν επιδόματα 16.000 άτομα.
Στο Δήμο Θεσσαλονίκης 21.498 άτομα λάμβαναν επίδομα και δεν προσήλθαν για απογραφή οι 1.884, δηλαδή περιμένουν να πάρουν επιδόματα περί τις 19.500 άτομα.
mtsilimigaki@e-typos.com

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια