Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ Πρόληψη και αγωγή υγείας

*  Γενική περιγραφή της κατάστασης υγείας (ευπαθών ομάδων).
Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε δραματικές αυξήσεις στον επιπολασμό  της HIV λοίμωξης στη χώρα μας. Οι αναλύσεις των επιδημιολόγων του ΚΕ.Ε.Π.ΝΟ δείχνουν οτι ο συνηθέστερος τρόπος μετάδοσης είναι η σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη.
Τα έως τώρα δεδομένα από τις κινητές μονάδες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ στις πλατείες Ομονοίας, Βικτώριας, Αττικής, Λαρίσης, Καραΐσκάκη και Αμερικής καθώς και....

 τα δεδομένα από την τηλεφωνική γραμμή για το AIDS και τη τηλεφωνική γραμμή του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ παρουσιάζουν αύξηση στον επιπολασμό άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (Σ.Μ.Ν) όπως τα κονδυλώματα (HPV), η σύφιλη και η γονόρροια, έξαρση σε λοιμώδη νοσήματα όπως οι ηπατίτιδες και η φυματίωση, αλλά και επανεμφάνιση νοσημάτων που είχαν για χρόνια εξαφανιστεί όπως η πολιομελυελίτιδα καθώς και πολλαπλά κρούσματα παρασιτώσεων.

Αυτά τα ποσοστά οφείλονται τόσο στην αύξηση της πορνείας και του αριθμού χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών αλλά και στην τεράστια εισροή αλλοδαπών, που στην πλειοψηφία τους έχουν χαμηλή έως ανύπαρκτη εμβολιαστική κάλυψη στις χώρες προέλευσης.

*  Η κατάσταση στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.
Στην ευρύτερη περιοχή του ιστορικού κέντρου Αθηνών, παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση αλλοδαπών άρτι αφιχθέντων, μεγάλος αριθμός ήδη εγκατεστημένων αλλοδαπών καθώς και μεγάλος αριθμός γυναικών διαφόρων ηλικιών και εθνικοτήτων που εμπλέκονται στην πορνεία.

Ο πληθυσμός αυτός αναζητά φτηνή στέγη είτε σε εγκαταλειμμένα κτίρια του ιστορικού κέντρου είτε σε κτίρια που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση και όταν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα διαμένει σε δρόμους και πλατείες ή αυτοσχέδιες παραγκουπόλεις. Οι χώροι αυτοί καθαυτοί καθώς και η εγκατάσταση μεγάλου πλήθους αλλοδαπών σε πολύ μικρούς χώρους αποτελούν εστίες μόλυνσης και σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη εμβολιαστική κάλυψη στις χώρες προέλευσης αλλά και την αδυναμία αυτών των ανθρώπων να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη συνιστούν απειλή κατά της δημόσιας υγείας.

Αυτό αφορά κατ επέκταση και τον εμπλεκόμενο στην πορνεία πληθυσμό που δραστηριοποιείται στις παραπάνω περιοχές, καθώς δεν έχει καμία ενημέρωση για τη δυνατότητα εξέτασης για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα ή άλλα νοσήματα.
 Αυτό σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις ορισμένων από τους πελάτες για τη μη χρήση προφυλακτικού αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης Σ.Μ.Ν.
Ο έλεγχος των Σ.Μ.Ν. και η προφύλαξη της δημόσιας υγείας από αυτά επιτυγχάνεται καλύτερα με τη συνεχή ενημέρωση των εκδιδομένων προσώπων ώστε να προφυλάσσονται και να προσέρχονται στα αρμόδια νοσοκομεία όταν παρουσιαστεί κάποιο σύμπτωμα.

*  Παρέμβαση Δρόμου (Street Work).
Το Τμήμα Παρεμβάσεων στην Κοινότητα και το Γραφείο Αγωγής Υγείας και Ενημέρωσης Κοινού αναγνωρίζει και υποστηρίζει την αναγκαιότητα παρέμβασης στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, σχετικά με το HIV/AIDS, τα Σ.Μ.Ν., και άλλα λοιμώδη και χρόνια νοσήματα με στόχο την πρόληψη και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Ο πιο κατάλληλος τρόπος παρέμβασης σε αυτές τις ομάδες πληθυσμού, οι οποίες βρίσκονται διασκορπισμένες σε διαφορετικές περιοχές του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, είναι η παρέμβαση δρόμου (outreach social work ή street work).
 Το Τμήμα Παρεμβάσεων στην Κοινότητα και το Γραφείο Αγωγής Υγείας και Ενημέρωσης κοινού υλοποιούν την παρέμβαση δρόμου σε οποιαδήποτε κοινωνική εργασία η οποία παρέχει εκπαίδευση και υπηρεσίες υγείας σε πληθυσμούς που είναι ευάλωτοι ή κοινωνικά αποκλεισμένοι και δεν έχουν προσεγγιστεί από τις υπάρχουσες δομές πρόνοιας.

Η παρέμβαση στο δρόμο είναι άρτια καταρτισμένη επιστημονικά από ψυχολόγους, ιατρούς, κοινωνιολόγους, νοσηλευτές και διοικητικούς, με μεγάλη εμπειρία στο πεδίο δράσης, καθώς χρειάζεται ιδιαίτερη γνώση και ικανότητα για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη και να μπορέσεις να προσφέρεις τις κατάλληλες υπηρεσίες στις ομάδες - στόχο, που είναι κυρίως άτομα που αποφεύγουν τέτοιου είδους κοινωνικές υπηρεσίες λόγω αρνητικών εμπειριών, στερεοτύπων ή ακόμα και αδιαφορίας για την προσωπική τους υγεία και υγιεινή.

*  Επίσης γίνεται ενημέρωση για την τηλεφωνική γραμμή για το AIDS 210 - 72 22 222 όπου παρέχονται υπηρεσίες συμβουλευτικής και δίνονται πληροφορίες για τη λειτουργία των κινητών μονάδων.
'δ'

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια