Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Βραβείο στο κτίριο που μαρτύρησε ο Ρήγας Φεραίος

Την υψηλή διάκριση "Αρχιτεκτονικό γεγονός της χρονιάς" απέσπασε το έργο αναστήλωσης του ιστορικού Πύργου Νεμπόισα, στο Βελιγράδι, όπου φυλακίστηκαν και θανατώθηκαν ο εθνομάρτυρας και πρόδρομος της Ελληνικής Επανάστασης Ρήγας Φεραίος και οι σύντροφοί του.
Το δύσκολο έργο της αναστήλωσης του πύργου ολοκληρώθηκε πριν από....

 περίπου ένα χρόνο.
Από τότε μέχρι σήμερα το μνημείο αναδείχτηκε από τους επισκέπτες ως το πιο δημοφιλές του Βελιγραδίου, ενώ πρόσφατα η Ένωση Αρχιτεκτόνων Βελιγραδίου επιβάβρευσε την προσπάθεια για τη διάσωσή του.
Το βραβείο παρέλαβε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών Μνημείων (ΕΛΒΜΜ) το οποίο πρωταγωνίστησε από ελληνικής πλευράς για την ολοκλήρωση του έργου, μαζί με τη δημοτική επιχείρηση "Φρούριο Βελιγραδίου" και τους αρχιτέκτονες Ντ. Μιλίσκοβιτς, Γ.Μίτροβιτς και Μπ. Πάβιτς.

 Ο πύργος  δημιουργήθηκε το 1460 αρχικά για την προστασία της πόλης και η ονομασία του σημαίνει "Ατρόμητος"
Στην οθωμανική περίοδο χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή όπου μαρτύρησε και άφησε την τελευταία του πνοή ο Ρήγας Φεραίος το 1798. Ευτυχώς η σχεδιαζόμενη χρήση του μνημείου ως καφετέρια αποτράπηκε και αποφασίστηκε η μετατροπή του σε μουσείο.

Ο πύργος διαθέτει τέσσερα επίπεδα στα οποία οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν για τις διαφορετικές χρήσεις του αλλά και να γνωριστούν με την προσωπικότητα του Ρήγα Φεραίου.
Ανάμεσα στο άλλο υλικό παρουσιάζεται και το πλούσιο συγγραφικό έργο του, ένα αφιέρωμα που οργανώθηκε από το ΕΚΒΝΝ, με το συντονισμό της δρος Αναστασίας Τούρτα.
Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας, με τη χρηματοδότηση από τα ελληνικά υπουργεία Εξωτερικών, Πολιτισμού - Τουρισμού, το ΕΚΒΜΜ, τη Βουλή των Ελλήνων καθώς και από το Δήμο Βελιγραδίου.
Ε.Τ"

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια