Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ψήφος οργής στην Ελλάδα γράφουν τα ξένα ΜΜΕ 2012

Η οργή των Ελλήνων εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας καταγράφηκε στις βουλευτικές εκλογές, με ισχυρή μείωση του ποσοστού των δύο πρώην ισχυρών κομμάτων και τη μετακίνηση των ψηφοφόρων σε μικρότερα κόμματα, γράφει το Reuters, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της κάλπης.
Ανάλογες είναι οι αναφορές και σε άλλα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης:

Ανάλογες είναι οι αναφορές και από τα υπόλοιπα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία και μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Το Reuters επισημαίνει πως η Ελλάδα ήταν έτοιμη για το πολιτικό αδιέξοδο καθώς η τιμωρία των δύο «μεγάλων» ήταν κριτήριο επιλογής ψήφου.

Τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών βυθίζουν τη χώρα σε νέα οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα, γράφει χαρακτηριστικά το γερμανικό πρακτορείο, ενώ το γαλλικό επισημαίνει πως μετά από τις χθεσινές εκλογές είναι πολύ προβληματικός ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Οι ανταποκρίσεις από τα διεθνή πρακτορεία Associated Press και Reuters, τα καναδικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα και οι ηλεκτρονικές σελίδες των ξένων εφημερίδων αναφέρονται στο μέχρι στιγμής εκλογικό αποτέλεσμα της Ελλάδας, τονίζοντας πως
οι Έλληνες με την ψήφο τους τιμώρησαν τα κόμματα της πολιτικής ευρωλιτότητας.

Στους πρώτους τίτλους σημειώνεται ότι το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας βρίσκεται σε κίνδυνο και ότι το εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει πολιτικό και οικονομικό χάος στη χώρα.

Στο μεταξύ ειδική ανταπόκριση του Ερικ Ρέγκιουλι φιλοξενεί η καναδική εφημερίδα «The Globe αnd Mail» με τίτλο «Οι επίσημες προβλέψεις των εκλογών προκαλούν αμφιβολία στο πολιτικό και οικονομικό μέλλον της Ελλάδας».

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, τα φιλομνημονιακά κόμματα τιμωρήθηκαν από τους έλληνες ψηφοφόρους για τα απεριόριστα μέτρα λιτότητας, καθώς έχουν βυθίσει τη χώρα σε βαθιά ύφεση.

«Η εξαιρετικά κατακερματισμένη ψηφοφορία θέτει υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της Ελλάδας να αποφύγει το πολιτικό και οικονομικό χάος, καθώς η χώρα προσπαθεί να προσαρμοστεί σε επώδυνα μέτρα λιτότητας και οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχουν ανεβάσει το ποσοστό ανεργίας στα ύψη» αναφέρει ο ανταποκριτής από Αθήνα.

«Έντονη είναι η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ» , σημειώνει η ανταπόκριση, «που στέλνει σαφές μήνυμα κατά των μέτρων λιτότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποκάλεσε το διπλό μνημόνιο «βάρβαρο» και θέλει η Ελλάδα να πάει σε χρεοκοπία χωρίς όμως να βγει από την
ευρωζώνη, ένα σενάριο που μοιάζει απίθανο».

Το άρθρο αναφέρει επίσης ότι και άλλα αντιμνημονιακά κόμματα βγήκαν δυνατά στην εκλογική αναμέτρηση, όπως το δεξιό κόμμα «Ανεξάρτητοι Έλληνες», το ΚΚΕ και η ακροδεξιά «Χρυσή Αυγή».

Επίσης, σημειώνεται ότι οι δανειστές της Ελλάδας στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο έλπιζαν σε μια δυνατή συμμαχία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καθώς τα δύο μεγάλα κόμματα είχαν υποσχεθεί να προχωρήσουν στα μέτρα λιτότητας και τις δομικές μεταρρυθμίσεις που τέθηκαν από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2010.

Οι αναλυτές και οι οικονομολόγοι περίμεναν ψήφο αντίδρασης εκ μέρους των Ελλήνων αλλά εάν με το εκλογικό αποτέλεσμα δεν προκύψει κυβέρνηση μέχρι τις 17 Μαίου, η χώρα θα οδηγηθεί σε νέα εκλογική αναμέτρηση, προβλέπει ο αρθρογράφος.

Στη διαπίστωση ότι οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα θέλησαν να καταδικάσουν την πολιτική της λιτότητας συγκλίνουν τα σχόλια των ιταλικών μέσων ενημέρωσης για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη χώρα μας.

«Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε, αλλά μείωσε τα ποσοστά της κατά περισσότερο από ένα τρίτο, σε σχέση με τις εκλογές του 2009. Η κύρια είδηση, όμως, είναι η μεγάλη πτώση του ΠΑΣΟΚ, που έρχεται τρίτο, μετά το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει ο ανταποκριτής της εφημερίδας «Κοριέρε Ντέλα Σέρα», Αντόνιο Φεράρι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η αλήθεια είναι απλή: κέρδισαν όλοι όσοι εναντιώνονται στο σχέδιο θυσιών που επιβάλλεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Οι αριθμοί δείχνουν ότι είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατο, να συσταθεί κυβέρνηση, διότι δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί το σκληρό μήνυμα της κάλπης».

«Το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών, είναι αδιάψευστο, η Ελλάδα είπε όχι στην λιτότητα» σημειώνει ο απεσταλμένος της εφημερίδας «Λα Ρεπούμπλικα» Έτορε Λιβίνι.
τα Νέα

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια