Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Άρχισαν τα όργανα να παίζουν Σουγιούλ

"Το όνομά του σημαίνει νερό (σου) και δρόμος (γιουλ). Είναι ένας πηγαίος μελωδικός συνθέτης μουσικής, που τα τραγούδια του ρέουν σαν νερό σε δρόμους που τους περπατάμε ως σήμερα.
Έχει γράψει τα περισσότερα διαχρονικά τραγούδια της γενιάς του"

Με αυτόν τον τρόπο συστήνει στο κοινό ο Μιχάλης Κουμπιός τον Μιχάλη Σουγιούλ, καθώς έχει....

 την καλλιτεχνική επιμέλεια της συναυλίας που θα πραγματοποιηθεί στο Μπάντμιντον προς τιμήν του στις 14 Μαΐου.

Πράγματι, τα τραγούδια του τα γνωρίζουν ως και οι πολύ νεώτεροι, Με ένα μαγικό τρόπο κομμάτια όπως τα περίφημα "Ασ τα μαλάκια σου", "Ας ερχόσουν για λίγο", "Και ο μήνας έχει εννιά", "Κάτι με τραβά κοντά σου", "Το τραμ το τελευταίο", "Παιδιά της Ελλάδος παιδιά", "Αρχισαν τα όργανα", "Μια ζωή την έχουμε","Άλα, άνοιξε και άλλη μπουκάλα", "Ο Τραμπαρίφας" περνούν από γενιά σε γενιά και εξακολουθούν να είναι ζωντανά.
Όλα φέρουν την υπογραφή του Μιχάλη Σουγιουλ (1906 -1958) που δικαίως θεωρείται ο συνθέτης της γενιάς του Μεσοπολέμου με τα περισσότερα τραγούδια, που έχουν φτάσει ως τις μέρες μας.

Στη συναυλία που είναι αφιερωμένη στο μετρ του ελαφρού τραγουδιού συμμετέχουν οι Γεράσιμος Ανδρεάτος, Καλλιόπη Βέττα, Γιάννης Ζουγανέλης, Δέσποινα Ολυμπίου, Ειρήνη Τουμπάκη και ο Μπάμπης Τσέρτος, ο οποίος εδώ και χρόνια έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τη δημιουργία του Μιχάλη Σουγιούλ, ενώ το 2008, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το θάνατό του, κυκλοφόρησε ένα διπλό CD με δικά του τραγούδια.

"Πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο συνθέτη, στη δημιουργία του οποίου ανακαλύπτεις συνεχώς νέα στοιχεία", λέει ο Μπάμπης Τσέρτος στον "Ε.Τ". "Ο Μιχάλης Σουγιούλ ήταν μεγάλος μελωδός. Έγραφε με πάρα πολλούς τρόπους, σε διαφορετικά είδη μουσικής, από παραδοσιακούς ρυθμούς μέχρι ρεμπέτικα με ψευδώνυμο, χασάπικα, ζειμπέκικα, ως λάτιν φόρμες, ταγκό, βάλς, ρομάντζες και άλλα ελαφρά τραγούδια.

Στο ενεργητικό του έχει τις περισσότερες επιτυχίες απ όλους τους σύγχρονούς του. Ήταν πολυγραφότατος, έγραψε περί τα 750 τραγούδια, τη μουσική 10 κινηματογραφικών ταινιών και 50 θεατρικών επιθεωρήσεων, σε όλα τα στιλ και σχεδόν πάντα με μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Μετά το 1935 η δημιουργία του απογειώθηκε, ενώ το 1948 μέσα από την επιθεώρηση "Άνθρωποι άνθρωποι", όπου υπήρχε και το περίφημο "Το τραμ το τελευταίο", καθιερώθηκε και στο αρχοντορεμπέτικο.
Ο Μπάμπης Τσέρτος επισημαίνει την ανάγκη που έχουν κατά καιρούς οι νεότερες γενιές να επιστρέφουν στις παλιές αξίες:
 "Κάθε 15ετία επανερχόμαστε σε παλιότερα είδη μουσικής. Στο τέλος της δεκαετίας του ΄70 και τη δεκαετία του ΄80 υπήρξε η αναβίωση του ρεμπέτικου τραγουδιού. Οι νέοι νιώθουν την ανάγκη να συνδεθούν και να ανακαλύψουν περασμένες επιτυχίες και να τους δώσουν νέα ζωή.
Στη συνέχεια το ίδιο συνέβη με το δημοτικό, παραδοσιακό τραγούδι με την ίδρυση των μουσικών σχολείων, που δημιούργησαν ομάδες νέων παιδιών που ασχολήθηκαν με το είδος
Η αναβίωση αυτή εδώ και μερικά χρόνια αφορά το ελαφρό τραγούδι. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός, ειδικά σε κοινωνίες που βρίσκονται σε κρίση, όχι μόνο οικονομική, αλλά αξιών, όπως η δική μας σήμερα, που οι νέοι αναζητούν να πιαστούν από τον πολιτισμό και από τις καθιερωμένες αξίες παλαιότερων εποχών.
*  Πληροφορίες: 210-8840600,abcd.gr, Public,Forthnet.
dsavopouloy@e-typo

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια