Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Διαδικτυακ​ός οδηγός για άτομα με αναπηρίες

Πάνω από 1000 εστιατόρια, θέατρα, σινεμά, κλαμπ, γκαλερί και αθλητικά κέντρα βρίσκονται στον πρώτο διαδικτυακό οδηγό για άτομα που κινούνται με καροτσάκι.
"Για την ακρίβεια, εμποδιζόμενα άτομα", όπως εξηγεί ο 27χρονος Ανδρέας Στρατικόπουλος, "γιατί στην πόλη κυκλοφορούν......

 μαμάδες με μωρά, παιδιά, γιαγιάδες που δυσκολεύονται να περάσουν ακόμα και το φανάρι. το 50% του πληθυσμού, δηλαδή".

Όταν ξεκίνησε, έπειτα από ένα ατύχημα στην θάλασσα - ήταν φοιτητής της Γυμναστικής Ακαδημίας-, το www.rollout.gr δεν περίμενε ότι οι περισσότεροι χώροι βρίσκονται στο επίπεδο της μέτριας προσβασιμότητας. "Στην πράξη καταλαβαίνεις ότι αυτά που θεωρούμε όλοι αυτονόητα είναι τα πιο δύσκολα".

Η έρευνα διήρκεσε ενάμισι χρόνο, από τον Μάρτιο του 2010 μέχρι τον Αύγουστο του 2011 που ανέβηκε η ιστοσελίδα, με τη βοήθεια μιας εταιρείας μελετών και φίλων εθελοντών - πολλούς από τους οποίους γνώρισε στις θεραπείες - που ανέλαβαν μαζί με τον ίδιο τον ρόλο ρεπόρτερ εξετάζοντας εξονυχιστικά έναν έναν τους χώρους για ράμπες, διαδρόμους, σκαλοπάτια, κολονάκια, πριν δώσουν πιστοποίηση RollOut.

"Τα χειρότερα είναι τα θέατρα. Ελάχιστα έχουν την υποστήριξη για ένα άτομο που θέλει να κινηθεί χωρίς να έχει την ανάγκη κάποιου άλλου.
Είμαστε, όμως, μια νέα γενιά παιδιών που δεν θέλει να κρύβεται πια στο σπίτι. Και όσα περισσότερα καροτσάκια κυκλοφορούν στην πόλη, τόσο περισσότερος θα ναι ο σεβασμός".

Στα επόμενα σχέδια είναι ένας οδηγός για Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και τουριστική Ελλάδα.
Για τους ξένους αλλά και τους Έλληνες που θέλουν να ταξιδέψουν σε ένα νησί και πρέπει να αντιμετωπίσουν μια σειρά προβλημάτων, πολλά από τα οποία είναι αδύνατον να τα φανταστεί κανείς.

"Δεν είναι κάτι συγκεκριμένο - οι δρόμοι, η έλλειψη πεζοδρομίων, η στάθμευση - αλλά μια γενικότερη εικόνα. Αντίθετα από ό τι συμβαίνει στο εξωτερικό, όπου κανείς δεν αγανακτεί όταν πρέπει το λεωφορείο να καθυστερήσει για να κατεβάσει τη ράμπα για τα καρότσια"
Κι αυτό που τον πεισμώνει περισσότερο είναι το γεγονός ότι δεν χρειάζονται πολλά για να αλλάξει η πόλη. Μόνο να αποφασίσει κανείς ότι θέλει να κάνει κάτι γι αυτό...

Η ομάδα του rollout.gr
* Μ.Σταθοκώστα, εργοθεραπεύτρια.
* Στ. Σταθοκώστας, δημιουργικό.
* Α.Στρατικόπουλος, &
* Χ. Ζαχοπούλου, δημοσιογράφοι
* Μ.Καρανταμπάνης, designer, developer
 www.rollout.gr

ΣΧΟΛΙΑ

1 Σχόλια

  1. To νοσοκομειο Metropolitan στην ΑΘΗΝΑ δεν εχει καν ουτε ενα δωματιο με μπανιο/τουαλεττα που να ειναι προσβασημο σε αναπηρικο καθησμα!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή