Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κριστιάν Λουμπουτέν​, (Σ)όλα στο κόκκινο

Αντιμετωπίζει τα παπούτσια του σαν κοσμήματα, φτιαγμένα για την αιωνιότητα.
Όταν σχεδιάζει ένα παπούτσι, δεν σκέφτεται ποτέ τη μόδα.
Δεν το ενδιαφέρουν οι μηχανισμοί της βιομηχανίας του θεάματος, ακόμα κι αν εξαρτάται από αυτήν.
Τον Γάλλο σχεδιαστή υποδημάτων Κριστιάν Λουμπουτέν αυτό που πάντοτε τον ενδιέφερε και συνεχίζει να τον ενδιαφέρει είναι τα κορίτσια των καμπαρέ και των music halls.
Ήθελε να σχεδιάζει.....

 παπούτσια μόνο για εκείνες.

 20 χρόνια έμπνευσης και δημιουργιών που θυμίζουν έργα τέχνης αποτυπώνονται σε μια ξεχωριστή έκθεση στο Μουσείο Σχεδίου στο Λονδίνο, που θα διαρκέσει μέχρι και τις 9 Ιουλίου και θα παρουσιάζει τις μοναδικές δημιουργίες του - από γόβες στιλέτο μέχρι μπότες με κορδόνια - ενώ θα εξετάζει όλη την αλυσίδα παραγωγής, από το σχεδιασμό έως την κατασκευή και την τέχνη του μάρκετινγκ.

Επόμενο βήμα του εκκεντρικού σχεδιαστή, δημιουργού των παπουτσιών με τα μυτερά τακούνια και την κόκκινη σόλα, είναι να παρουσιάσει τη δική του εκδοχή από το πιο διάσημο γοβάκι του κόσμου. Αυτό που φορούσε η Σταχτοπούτα. Με αφορμή την επανέκδοση του γνωστού παραμυθιού της Ντίσνεΐ σε DVD, ο Λουμπουτέν ήδη έχει πάρει ...χαρτί και μολύβι.
Όλα ξεκίνησα όταν...
Μοναχογιός ενός Γάλλου επιπλοποιού και έχοντας τρεις αδερφές, ξεκίνησε τα σχεδιαστικά του όνειρα σε ηλικία 11 ετών, όταν είδε ένα σκίτσο στο παρισινό Μουσείο Τεχνών της Αφρικής και της Ωκεανίας: Μια γυναικεία γόβα στιλέτο διαγραμμένη από ένα κόκκινο Χ, μια προειδοποίηση ότι απαγορεύονταν τα ψηλά τακούνια για να μη φθαρεί το πάτωμα του μουσείου. Αυτό το σκίτσο φαίνεται να έπαιξε ρόλο στο ότι ο Christian Louboutin, στη μετέπειτα καριέρα του, έγινε ο υπέρμαχος των ψηλών τακουνιών.
 Για το Γάλλο σχεδιαστή δεν υπάρχει όριο στο ύψος του τακουνιού ούτε όμως και στην αποτύπωση της θηλυκότητας. Σε ηλικία μόλις δώδεκα ετών αποφάσισε να παρατήσει το σχολείο, αφού είχε αποβληθεί τρεις φορές, για να παρακολουθήσει τα showgirls στο Παρίσι σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, επειδή ήταν γοητευμένος από τα κοστούμια τους. Τη δεκαετία του ΄80, έπιασε δουλειά στο πιο διάσημο καμπαρέ της γαλλικής πρωτεύουσας, τα "Folies Bergere". Η ατμόσφαιρα, τα κοστούμια, η λάμψη και οι γυναίκες που έμοιαζαν με παραδείσια πουλιά τυπώθηκαν για πάντα στη μνήμη του. Σήμερα, όταν σχεδιάζει τις κολεξιόν του, φέρνει στο νου του εκείνες τις χορεύτριες.
 Όσον αφορά στο κόκκινο χρώμα στις σόλες των παπουτσιών, όπως έχει αποκαλύψει ο ίδιος, του προέκυψε το 1992, κατά λάθος, όταν απλώς ένιωσε ότι από τις δημιουργίες του έλειπε η ενέργεια και έτσι προσέθεσε κόκκινο βερνίκι νυχιών στο πέλμα τους.
Ο αγαπημένος σχεδιαστής των celebrities
Από τη Ριάνα και την Αντζελίνα Τζολί έως τη Βικτόρια Μπέκαμ και την Κάρλα Μπρούνι, οι περισσότερες γυναίκες της διεθνούς σόουμπιζ λατρεύουν τον Λουμπουτέν και τιμούν τον αγαπημένο τους σχεδιαστή φορώντας τις δημιουργίες του σχεδόν σε κάθε δημόσια εμφάνισή τους.
 Αν και οι γόβες στιλέτο με την κόκκινη σόλα σχεδιάστηκαν για πρώτη φορά το 1992, απέκτησαν φήμη αρκετά χρόνια αργότερα, όταν άρχισε να τα φοράει το fashion icon στη σειρά "Sex and the City", Σάρα Τζέσικα Πάρκερ.

 Έμπνευση των δημιουργιών του ήταν και η πριγκίπισσα Νταϊάνα. Όπως έχει πει, όταν είδε μια φωτογραφία από μια ομιλία της, όπου φαινόταν θλιμμένη, σκέφτηκε τι μπορεί να κάνει για να χαμογελάσει. Έτσι σχεδίασε το Love Shoe, ένα ζευγάρι μπαλαρίνες που όταν το κοιτάζεις από ψηλά, σχηματίζεται η λέξη "love".

 Μπορεί, βέβαια, οι δημιουργίες του 48χρονου σχεδιαστή να μεταμορφώνουν το γυναικείο πόδι σε αντικείμενο του πόθου και να έχουν ως στόχο να κάνει μια γυναίκα να δείχνει σέξι, όμορφη και με αυτοπεποίθηση, ο ίδιος ωστόσο δεν διστάζει να δηλώσει ότι λίγος πόνος από ψηλαοτάκουνες δημιουργίες πάντα σου υπενθυμίζει πόσο σημαντικό είναι να κρατάς την αυτοκυριαρχία σου. Μπορεί να πιεστείς, αλλά τι είναι αυτό μπροστά στην απόλαυση του να περπατάς στη ζωή με σιγουριά και κομψότητα; Άλλωστε, αν μία γυναίκα έχει θέληση, θα βρει έναν τρόπο να προσπεράσει τα εμπόδια. Ακόμα κι αν αυτός είναι μια βότκα με τόνικ...
Όσα πρέπει να ξέρετε...
*   Γεννήθηκε στο Παρίσι το 1964.

*   Η πρώτη του δουλειά ήταν στο διάσημο παρισινό καμπαρέ "Folies Bergere".

*   Έμαθε στην τέχνη του υποδηματοποιού στους οίκους  Chanel, Yves Saint Laurent και Maud Frizon,  όπου εργαζόταν ως τη δεκαετία του ΄80.

*   Το 1992 ίδρυσε τον οίκο Christian Louboutin και άνοιξε την πρώτη του μπουτίκ στο Παρίσι.

*   Το 2008 το Fashion Institute of Technology της Νέας Υόρκης του αφιέρωσε την έκθεση Sole Desire: The Shoes of Christian Louboutin.

*   Σήμερα έχει 12 μπουτίκ, ενώ τις δημιουργίες του μπορεί κανίς να τις βρει σε 46 χώρες.

*   Στην μπουτίκ της οδού Jean-Jacques Rousseau 19, στο Παρίσι ο σχεδιαστής υπογράφει αυτοπροσώπως τις δημιουργίες του, αφού το ατελιέ του βρίσκεται   ακριβώς στο διπλανό κτίριο.

*   Το 2002 σχεδίασε ένα ζευγάρι για το αποχαιρετιστήριο σόου υψηλής ραπτικής του Yves Saint Laurent. Ονομάστηκε Christian Louboutin for Yves Saint Laurent Haute Couture 1962-2002.  Είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος οίκος συνέδεσε το όνομά του με κάποιον άλλο σχεδιαστή.

*   Το 2011 κατέθεσε αγωγή τον οίκο Yves Saint Laurent, διεκδικώντας τη μοναδικότητα της κόκκινης σόλας, ενώ απαίτησε να σταματήσουν η προώθηση και η πώληση υποδημάτων με κόκκινες σόλες στις ίδιες μπουτίκ του Μανχάταν, στις οποίες πωλούνται και δικά του σχέδια.

*   Έχει αποκαλύψει πως θα ήθελε να σχεδιάσει γόβες αποκλειστικά για τη βασίλισσα Ελισάβετ.

*   Δυο φορές το χρόνο απομονώνεται για να σχεδιάσει τις συλλογές του. Αν είναι χειμώνας, πηγαίνει στο εξοχικό του, στη Βρετάνη. Για την καλοκαιρινή συλλογή, πηγαίνει στο σπίτι του στην Αίγυπτο ή στη Βραζιλία, στο σπίτι ενός φίλου.

*   Το πιο extravagant παπούτσι που έχει σχεδιάσει ήταν για ένα πελάτη στην Ασία. Δεν υπήρχε οικονομικό όριο. Ήθελε το παπούτσι να έχει ρουμπίνια,  οπότε γέμισε τη σόλα και όλο το παπούτσι με πολύτιμους λίθους.
Λενδιάννα Αλατίνη/GLAM

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια