Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ωχ, θέλει να ζευγαρώσει​!

Ωχ, θέλει να ζευγαρώσει​!

Εντάξει, θα πάρετε ένα σκυλάκι στο διαμέρισμα, αλλά τι γίνεται όταν έρθει η εποχή του για ζευγάρωμα;

Η στείρωση μπορεί να αποτελεί μια λύση, είναι όμως ασφαλής για τα ζώα;
Σίγουρα η στείρωση των ζώων δεν είναι ό τι πιο εύκολο.
Συνεπάγεται και χειρουργική επέμβαση, τον ευνουχισμό στα αρσενικά και την αφαίρεση της μήτρας και των ωοθηκών στα θηλυκά, και ακολουθεί μια περίοδος αποθεραπείας για το ζώο και φαρμακευτικής αγωγής.
Ωστόσο, αυτή η λύση επιλέγεται από όλο και περισσότερους ιδιοκτήτες κατοικίδιων γιατί - κακά τα ψέματα! - κάνει πιο εύκολη τη ζωή τους.
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις στις οποίες αν το ζώο δεν στειρωθεί, η συμβίωση μαζί του στο διαμέρισμα γίνεται προβληματική.

Ο αρσενικός γάτος, όταν θέλει να ζευγαρώσει, έχει έντονες τάσεις φυγής, νιαουρίζει δυνατά και πολλές φορές "σημαδεύει" την περιοχή του ουρώντας.
Η θηλυκή γάτα, με εξαίρεση το νιαούρισμα, δεν δημιουργεί τόσα προβλήματα ως μη στειρωμένο κατοικίδιο.
Ωστόσο, όταν δεν ζευγαρώνει, μπορεί ο οίστρος της να διαρκέσει έως και 80 ημέρες, με εξάρσεις και υφέσεις.
 Ένα από τα πλεονεκτήματα της στείρωσης του θηλυκού γατιού είναι ότι αποκλείεται κάθε πιθανότητα μόλυνσης της μήτρας του ενώ στα αρνητικά είναι η αύξηση του βάρους του, η νωθρότητα, η υπνηλία και γενικά η περιορισμένη κινητικότητά του.
Το γεγονός βέβαια ότι κινείται λιγότερο σημαίνει ότι μειώνεται και η ούρησή του, κάτι που στα αρσενικά γατιά ιδίως δημιουργήσει πέτρες στην ουροδόχο κύστη.
Για την αποφυγή αυτού του προβλήματος, ο κτηνίατρος συμβουλεύει να ταΐζουμε το ζώο δύο φορές την ημέρα και το φαγητό του να είναι καλής ποιότητας.

Στην περίπτωση των σκύλων η στείρωση κρίνεται απαραίτητη μόνο σε περιπτώσεις ακραίας επιθετικότητας.
Κατά κανόνα, μετά τη στείρωση τα σκυλιά γίνονται πιο ήρεμα και πιο υπάκουα, αλλά συνήθως αυξάνεται το βάρος τους.
Στα θηλυκά σκυλιά πάντως μειώνεται αισθητά ο κίνδυνος εμφάνισης πυομήτρας και όγκου στους μαστούς.

Τόσο για τους σκύλους όσο και για τις γάτες η στείρωση γίνεται αφού περάσουν οι 6 πρώτοι μήνες ζωής τους, ενώ δεν έχει σημασία αν έχουν ζευγαρώσει ή όχι.
Η επέμβαση διαρκεί από 30 λεπτά έως μία ώρα και θεωρείται από τις πιο απλές, αν το ζώο είναι υγιές και δεν βρίσκεται ήδη σε κατάσταση εγκυμοσύνης - περίπτωση όπου υπάρχει η πιθανότητα επιπλοκών.
Μετά την επέμβαση, το ζώο χρειάζεται αποθεραπεία και αντιβίωση για 10 ημέρες.

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πώς εκλαμβάνουν τα ζώα μια τέτοια εμπειρία, μια και δείχνουν να προσαρμόζονται γρήγορα σε ό τι τους συμβεί.
Η αγάπη και η φροντίδα μας, όμως, είναι σίγουρο ότι τα βοηθά.
Μελίνα Λεγάκη

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια