Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Εσείς δώσατε φακελάκι;

Το είπε η Διεθνής Διαφάνεια, δεν είναι δική μου άποψη: Το «φακελάκι» στη χώρα μας (συνεχίζει να) ζει ανάμεσά μας, αλλά, πλέον, λόγω κρίσης, είναι πιο «ελαφρύ».
Φέτος, να τα εκατοστίσουμε, συμπληρώνονται πέντε χρόνια εκπόνησης της Εθνικής Έρευνας στην Ελλάδα, η οποία αναδεικνύει το μέγεθος της (μικρής ή μεγάλης) διαφθοράς που επιβαρύνει το ελληνικό νοικοκυριό.
Συνετάχθη, λοιπόν, ένας «χάρτης», κατά τον οποίο το 10,8% των Ελλήνων, ειδικά στην Αττική, έχει πέσει και φέτος - για να μη χάνουμε τη σειρά - θύμα διαφθοράς, το 7,4% (7,2%, το 2010) στο Δημόσιο και το 3,4% (4%, το 2010) στον ιδιωτικό τομέα.

Έχουμε και σούμα: Το συνολικό τίμημα της διαφθοράς έφτασε τα 554 εκατ. ευρώ το 2011, έναντι 632 εκατ. ευρώ το 2010.
 Ο μέσος όρος κινείται στα 1.406 ευρώ (1.623 ευρώ, το 2010).

Όπως όλοι υποπτευόμαστε - επειδή, λίγο ως πολύ, έχουμε γίνει μάρτυρες σχετικών καταστάσεων - τα δημόσια νοσοκομεία είναι πρώτα στη λίστα της διαφθοράς.
 Το «φακελάκι» εδώ ξεκινά από τα 100 ευρώ και φτάνει και τα 30.000 ευρώ, για μια επέμβαση.
Σου εύχομαι να μην έχεις πατέρα που χρήζει άμεσης εγχείρησης, γιατί άντε να βρεις κρεβάτι, αλλά για όλα υπάρχει λύση, λεφτά να υπάρχουν.
Εν προκειμένω, η λύση λέγεται «γρηγορόσημο» και (σου) κοστίζει από 30 έως 20.000 ευρώ, σύμφωνα πάντα με την έκθεση.
Αντίστοιχα, στον ιδιωτικό τομέα θα δώσεις λιγότερα, αφού η επέμβαση στα ιδιωτικά νοσοκομεία κυμαίνεται από 150 έως 7.000 ευρώ.

Στη λίστα της διαφθοράς έπονται οι εφορίες, όπου το κλείσιμο ή ο έλεγχος των βιβλίων «κοστίζει» από 100 έως 20.000 ευρώ.
Αν θες να εκδώσεις και δικαιολογητικά, δώσε έως 1.000 ευρώ.
Στις λατρεμένες πολεοδομίες, η οικοδομική άδεια κυμαίνεται από 200 έως 8.000 ευρώ, ενώ αν θες να νομιμοποιήσεις ένα αυθαίρετο, θα πρέπει να «σπρώξεις» σε κάποιον υπάλληλο από 200 έως 5.000 ευρώ.
Τα θύματα της διαφθοράς, βάσει των στοιχείων της έρευνας, είναι άνδρες, ηλικίας 45-54 ετών, ανώτερων μορφωτικών και κοινωνικών στρωμάτων.

Όποιος υπεραισιόδοξος θεωρεί ότι η Ελλάδα μπορεί να πατάξει τη χρόνια διαφθορά, ας σηκώσει το χέρι του.
Και δεν συζητάμε για τους τρόπους που υπάρχουν ή που μπορούν να βρεθούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί εις βάθος το φαινόμενο αυτό.
 Όλα ξεκινούν από τις επικρατούσες κακές νοοτροπίες ετών - που, δυστυχώς, δεν θα αλλάξουν ποτέ - και οι οποίες θα συνεχίσουν να θρέφουν τη διαφθορά, προκειμένου «έλα, μωρέ, το θέμα είναι να γίνει η δουλειά».
Διαφωνείτε;

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια