Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Γιατροί δια πάσαν νόσον και επίδομα αναπηρίας

Πνευμονολόγος πιστοποιούσε κατάθλιψη και καρδιολόγος αρθροπάθεια και η υγειονομική επιτροπή του ΙΚΑ τα έκανε δεκτά
 Tης Πεννυς Μπουλουτζα
Δικαιούχος προνοιακού επιδόματος απευθύνθηκε σε ΚΕΠ στην Πετρούπολη, στο πλαίσιο της απογραφής που διενεργείται από το υπουργείο Υγείας.
Όταν η υπάλληλος παρατήρησε ότι......

 έλειπε ένα δικαιολογητικό, αυτός τη διέψευσε υποδεικνύοντας το σωστό έγγραφο και το ακριβές σημείο όπου αναφερόταν το δεδομένο που χρειαζόταν για την απογραφή. Ποιο είναι το επιλήψιμο σημείο της ιστορίας;

 Ο συγκεκριμένος δικαιούχος λάμβανε επίδομα τυφλότητας, και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η υπάλληλος στο ειδικό γραφείο υποστήριξης της διαδικασίας, «βλέπει πιο καλά από εμένα»! Επίδομα τυφλότητας λάμβανε και άλλος δικαιούχος, που πήγε με το... αυτοκίνητό του για να απογραφεί και μάλιστα το πάρκαρε ο ίδιος έξω από το ΚΕΠ!

Αυτά τα περιστατικά που καταγράφονται κατά τη διάρκεια της απογραφής καταδεικνύουν με γλαφυρό τρόπο την κατάσταση που επικρατούσε επί χρόνια σε ό,τι αφορά τα προνοιακά επιδόματα, γύρω από τα οποία, σε ορισμένες περιοχές της χώρας, είχε στηθεί «βιομηχανία» από γιατρούς και δημόσιους λειτουργούς, που χορηγούσαν πιστοποιητικά με το αζημίωτο. Οι καταγγελίες που φτάνουν στο υπουργείο Υγείας αφθονούν.

Στις «ύποπτες» περιοχές προστέθηκε εσχάτως και η Κάλυμνος, όπου φαίνεται ότι το ποσοστό των δικαιούχων επιδομάτων βαριάς αναπηρίας, βαριάς νοητικής στέρησης, τυφλότητας και καυσίμων είναι ιδιαίτερα υψηλό. Και όπως διαβεβαιώνουν ανώτατα στελέχη του υπουργείου, οι δικαιούχοι σε καμία περίπτωση δεν είναι σφουγγαράδες που πάσχουν από τη νόσο των δυτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έφτασαν στο υπουργείο από υπηρεσία του Δήμου Καλύμνου, για το δίμηνο Ιούλιος-Αύγουστος 2011, από τους 311 δικαιούχους επιδόματος βαριάς νοητικής στέρησης στα Δωδεκάνησα, οι 53 είναι εγγεγραμμένοι στον Δήμο Καλυμνίων (17% του συνόλου των δικαιούχων Δωδεκανήσου, σε ένα νησί με το 8% του πληθυσμού του νομού). Επίσης, 595 είναι οι Καλύμνιοι δικαιούχοι επιδόματος βαριάς αναπηρίας από τους 1.889 που είναι συνολικά στα Δωδεκάνησα (31% των δικαιούχων του νομού), ενώ από τους 68 δικαιούχους επιδόματος καυσίμων για άτομα με παράλυση, οι 59 είναι στην Κάλυμνο.

Ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μάρκος Μπόλαρης έχει ήδη στείλει επιστολή στη διοίκηση του ΙΚΑ ζητώντας επανέλεγχο των δικαιούχων αυτών των επιδομάτων στην Κάλυμνο, ενώ αναμενόταν να ενημερώσει σχετικά και τις εισαγγελικές αρχές.

Βεβαίως, πίσω από τις περιπτώσεις αθρόας χορήγησης επιδομάτων υπάρχουν γιατροί που πιστοποιούν. Είναι ενδεικτικά τα αποτελέσματα ελέγχου των επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας σε 107 περιπτώσεις δικαιούχων επιδομάτων βαριάς αναπηρίας του Δήμου Ελευσίνας: εξήντα δικαιούχοι προσκόμισαν πιστοποιητικά από τέσσερα εξωτερικά ιατρεία μεγάλου νοσοκομείου στο κέντρο της Αθήνας. Κανένας από αυτούς δεν είχε κλείσει ραντεβού εξέτασης.

Σε πνευμονολογικό ιατρείο του νοσοκομείου, ο γιατρός είχε υπογράψει 30 πιστοποιητικά, μεταξύ των οποίων για κατάθλιψη, αυχενικό σύνδρομο, οσφυαλγία. Καρδιολόγος του ίδιου νοσοκομείου πιστοποιούσε εκφυλιστική αρθροπάθεια γονάτων με δυσχέρεια στη βάδιση!

 Σε άλλο νοσοκομείο της Αθήνας, πνευμονολόγος διαπίστωσε συχνές εκδηλώσεις ψυχωσικού τύπου, οστεοπόρωση, οσφυοϊσχιαλγία με κυστεοουρηθρικές διαταραχές! Όλα τα «οξύμωρα» πιστοποιητικά έγιναν δεκτά από συγκεκριμένη υγειονομική επιτροπή του ΙΚΑ...

Η απογραφή των δικαιούχων που ολοκληρώνεται την προσεχή Παρασκευή αποτελεί βήμα για να ακολουθήσουν στοχευμένοι έλεγχοι όπου καταγράφονται «ύποπτα» πολλοί δικαιούχοι.

 Έως την Παρασκευή 2 Μαρτίου είχαν απογραφεί 135.000 από τους συνολικά 225.000 δικαιούχους επιδομάτων τα οποία χορηγούνται από το υπουργείο Υγείας και δεν αναμένεται να δοθεί παράταση στη διαδικασία.

 Το πρόβλημα που παρατηρήθηκε περί τα μέσα Φεβρουαρίου, στους Δήμους Αθηναίων και Αιγάλεω με τις ουρές δικαιούχων, φαίνεται να έχει αντιμετωπιστεί.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια