Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ιαπωνία: Οι επιστήμονες προειδοποιούν για ένα Μεγάλο Σεισμό

Ένα χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό της 11ης Μαρτίου στην Ιαπωνία, οι ερευνητές προειδοποιούν και πάλι για "Ένα Μεγάλο Σεισμό", όπως τον ονομάζουν, που απειλεί το Τόκιο και μάλιστα αρκετοί από τους επιστήμονες αυτούς δίνουν 50% πιθανότητες να συμβεί μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Μετά την υποθαλάσσια σεισμική δόνηση των 9 βαθμών και το τεράστιο τσουνάμι της....

 11ης Μαρτίου 2011 που προκάλεσαν το θάνατο 19.000 ανθρώπων, η σεισμική δραστηριότητα εντάθηκε στο αρχιπέλαγος, το οποίο βρίσκεται πάνω στην ένωση τεσσάρων τεκτονικών πλακών.

Κάθε ημέρα σημειώνονται περίπου δύο σεισμοί μεγαλύτεροι των 3 βαθμών στην περιφέρεια του Τόκιο, πέντε φορές περισσότεροι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Οι πιθανότητες ενός σεισμού μεγαλύτερου των 7 βαθμών στην ιαπωνική πρωτεύουσα διαφέρουν ανάλογα με τις εκτιμήσεις διαφόρων ινστιτούτων και οργανισμών--από 70% για τα επόμενα 30 χρόνια, 10% για την επόμενη δεκαετία ως και 50% για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Είναι σχεδόν αδύνατον να γίνει πρόβλεψη, όμως ο κίνδυνος υπάρχει.

Η ιαπωνική πρωτεύουσα καταστράφηκε το 1923 από ισχυρό σεισμό 7,9 βαθμών που προκάλεσε το θάνατο 142.800 ανθρώπων.

Ορισμένοι ειδικοί υπογραμμίζουν πως οι προβλέψεις αυτές χρησιμοποιούν την ίδια λανθασμένη μέθοδο όπως αυτή στην οποία βασίστηκε η κυβέρνηση για να ανακοινώσει πως ο κίνδυνος ενός πολύ μεγάλου σεισμού στην βορειοανατολική Ιαπωνία είναι ελάχιστος.

"Υπάρχει κίνδυνος σεισμού μεγέθους 7 βαθμών σε όλη την Ιαπωνία, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής του Τόκιο, αλλά ο κίνδυνος αυτός δεν είναι μεγαλύτερος ή μικρότερος σε σχέση με άλλα μέρη", τόνισε ο καθηγητής Ρόμπερτ Γκέλερ από το πανεπιστήμιο του Τόκιο.

Σε μια χώρα όπου σημειώνεται το 20% των ισχυρότερων σεισμών στον κόσμο, η τραγική εμπειρία της 11ης Μαρτίου έφερε στο φως αρκετά κενά στην προετοιμασία αντιμετώπισης των σεισμών.

Στο οικοδομικό σύμπλεγμα του Τόκιο, όπου ζουν 35 εκατομμύρια ψυχές, ο τρομακτικός σεισμός προκάλεσε την διακοπή κάθε συγκοινωνίας, με αποτέλεσμα πλήθη εργαζόμενων να μην μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

"Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τον σεισμό που θα έρθει", επισήμανε ο Ασαχίκο Τάιρα, ερευνητής της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Επίγειων και Θαλάσσιων Επιστημών και Τεχνολογιών (Jamstec).

Σύμφωνα με άσκηση προσομοίωσης της υπηρεσίας, αν ένας σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών σημειωθεί στο βόρειο τμήμα του Κόλπου του Τόκιο μια καθημερινή στις έξι το απόγευμα, με ανέμους να πνέουν με 15 μέτρα το δευτερόλεπτο, θα χάσουν τη ζωή τους 6.400 άνθρωποι και 160.000 θα τραυματιστούν.

Περίπου 471.000 κατοικίες και άλλα κτίρια θα καταστραφούν, τα περισσότερα εξαιτίας των πυρκαγιών και άλλα από τις δονήσεις και την "ρευστοποίηση του εδάφους" από τις τεχνητές επιχωματώσεις.

Θα προκληθούν 96 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων στο Τόκιο, τετραπλάσια ποσότητα από αυτήν που συγκεντρώθηκε στις τρεις νομαρχίες οι οποίες καταστράφηκαν στις 11 Μαρτίου, πριν από ένα χρόνο.

Χιλιάδες άνθρωποι θα βρεθούν άστεγοι ή δεν θα μπορούν να φτάσουν στα σπίτια τους, Περισσότερες από ένα εκατομμύριο κατοικίες θα μείνουν χωρίς νερό, θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα ή μέσα επικοινωνίας για αρκετές ημέρες.

Οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι τεράστιες (μεγαλύτερες των 1.100 δισεκατομμυρίων ευρώ) και η αποδιοργάνωση της περιοχής θα είναι πλήρης, φτάνοντας ακόμα και σε εθνική κλίμακα.

Για να αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο πρέπει να υπάρξουν αποθέματα τροφίμων, να δημιουργηθούν σταθμοί παροχής βοήθειας (με τουαλέτες και πόσιμο νερό), ρόλο που έχουν αναλάβει να παίξουν ήδη περίπου 8.500 καταστήματα και εστιατόρια της ιαπωνικής πρωτεύουσας.

Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να οργανώσει προσωρινές διοικητικές υπηρεσίες στην Οζάκα, 550 χιλιόμετρα δυτικά του Τόκιο, σε περίπτωση που η πρωτεύουσα καταστραφεί.

"Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθεί μια ημερομηνία για έναν σεισμό, όμως μπορούμε να φανταστούμε αυτό που θα συμβεί αν αντιληφθούμε τον μηχανισμό που βάζει σε κίνηση τη γη. Με αυτό δεδομένο θα πρέπει να εφαρμόσουμε στρατηγικές που θα ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις", υπογράμμισε ο Τάιρα.

Τον Ιούλιο ολοκληρώθηκε ένα "υποθαλάσσιο δίκτυο παρατήρησης των σεισμών και των τσουνάμι" που επιτρέπει τον γρηγορότερο εντοπισμό των δονήσεων στα ανατολικά και στα νοτιοανατολικά της Ιαπωνίας, εκεί όπου πιστεύεται ότι θα σημειωθούν οι ισχυρότεροι σεισμοί, σύμφωνα με τον διευθυντή του δικτύου Γιοσικούγι Κανέντα.

Επίσης υπάρχει ένα σύστημα προειδοποίησης του κόσμου για σεισμό λίγα δευτερόλεπτα πριν.

Η Ιαπωνία υπερέχει στον τομέα των τεχνολογιών παρατήρησης και εντοπισμού (σεισμών), όμως οι περισσότερος κόσμος δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένος για να ερμηνεύσει αυτά τα στοιχεία.

Στις 11 Μαρτίου, αμέσως μετά την προειδοποίηση για τσουνάμι, πολλοί πίστεψαν ότι θα είναι ασφαλείς αν ανέβουν σε ψηλότερους ορόφους. Αρκετοί από αυτούς έχασαν τη ζωή τους...

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια