Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Αχυρένια καλαμάκια στο καφενείο του Γιαννάκη

Υπάρχουν συνήθειες της καθημερινότητάς μας που δεν γνωρίζουμε πότε καθιερώθηκαν.
Όπως είναι το καλαμάκι με το οποίο απολαμβάνουμε το αναψυκτικό ή τον καφέ μας.
Κάποτε δεν ήταν τόσο κοινό και τόσο διαδεδομένο.
Μας ήρθε από την Ευρώπη και πρωτοεμφανίστηκε στην Αθήνα την άνοιξη του 1888, ως καινοτομία αριστοκρατικής χρήσης.
Εισήχθη σε ένα από τα πλέον γνωστά καφενεία της εποχής, το περίφημο καφενείο του "Γιαννάκη", το οποίο βρισκόταν στην αρχή της οδού Ερμού και συγκέντρωνε τον πιο εκλεκτό και ζωηρό κόσμο της εποχής.
Η είδηση που αναγραφόταν στις εφημερίδες ανέφερε ότι "νέα προσετέθη απόλαυσις περί της οποίας ομιλούσιν ενθουσιωδώς οι πολυπληθείς πελάται του ζαχαροπλαστείου".
Η νέα απόλαυση, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, "συνίσταται εις μικρά εξ αχύρου σωληνάρια, δια των οποίων ροφάτε το σιρόπι σας ή το παγωτόν σας, ήσυχα ήσυχα, δια τρόπου, όστις, ενώ προξενεί ευχαρίστησιν, συντελεί τα μέγιστα και εις την υγείαν"!
Τα πρώτα καλαμάκια ήταν αχυρένια εξωτερικά και είχαν εσωτερικά πεπιεσμένο χαρτί.
Άλλο πάλι δημοσίευμα ήθελε τα καλαμάκια να είναι ένας διασκεδαστικώτατος, καινότροπος και τερψιλαρύγγιος ναργιλές"!
Οι σχετικές διαφημίσεις πλημμύρισαν με κόσμο τα καθίσματα του "Γιαννάκη", οπότε σημειώθηκαν και οι απαραίτητες σε τέτοιες περιπτώσεις αντιδράσεις.
Ξεφύτρωσαν εχθροί του νεοτερισμού, οι οποίοι φωνάζοντας διαμαρτύρονταν ότι τα "καλαμάκια διαφθείρουσι το φρόνημα και δεν αρμόζουν εις τους απογόνους του Μιλτιάδου και του Κανάρη!".
Οι συζητήσεις διαδέχτηκαν η μία την άλλη, η Αστυνομία κλήθηκε να απαγορεύσει τον νεοτερισμό, ενώ δεν έλειψαν και οι αναφορές στις συνήθεις του Παρισιού και του Λονδίνου.
Μέχρι επερώτηση στη Βουλή ετοιμάστηκε.
elskiadas@dimokratianews.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια