Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ιστοσελίδα αλληλοβοήθειας

Εκτενής λίστα με δωρεάν γεύματα σε όλη την Ελλάδα εκτίναξε την επισκεψιμότητα
Μια εκτενής λίστα με διευθύνσεις και τηλέφωνα των σημείων διανομής δωρεάν φαγητού σε όλη την Ελλάδα, που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο www.helping.gr, προσελκύει όλο και περισσότερους ανθρώπους σε....

ανάγκη, αποκαλύπτοντας όλες τις διαστάσεις της νέας κοινωνικής πραγματικότητας.
Ο ιστότοπος δημιουργήθηκε πριν από δέκα σχεδόν χρόνια από μια παρέα Θεσσαλονικιών με περίσσευμα ευαισθησίας και γνώση του κυβερνοχώρου.

«Στόχος μας ήταν να συγκεντρωθούν σε έναν ιστότοπο όλες οι φιλανθρωπικές κινήσεις και οι σύλλογοι, για να δημιουργηθεί ένα δίκτυο αλληλοβοήθειας» εξηγεί στην «Κ» εκπρόσωπος της εταιρείας ΙPS, που έχει αναλάβει αφιλοκερδώς την τεχνική υποστήριξη της σελίδας. Τα πρώτα χρόνια οι εμπνευστές της σελίδας ήταν οι ίδιοι που τη διαχειρίζονταν, αλλά μετέπειτα ανέλαβαν τα ηνία εθελοντικά δύο μοναχοί της Μονής Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου με τη βοήθεια εθελοντών.

Η επιλογή της ονομασίας δεν είναι τυχαία, καθώς φιλοδοξία όσων συμμετέχουν στην προσπάθεια είναι ακριβώς η αλληλοβοήθεια. Στο site θα βρείτε πληροφορίες για την «μπουτίκ των φτωχών» στη Θεσσαλονίκη, για φορείς που προσφέρουν δωρεάν ιατρική περίθαλψη, που στηρίζουν αποφυλακισμένους και ανύπαντρες μητέρες, αλλά και συνοδούς ασθενών από την επαρχία που αναζητούν προσωρινό κατάλυμα στις μεγάλες πόλεις.

Αναζητούν εθελοντές
Αν τα εν λόγω κοινωνικά προβλήματα άγγιζαν κάποτε μόνο τη μειονότητα των πολιτών, σήμερα η κοινωνική πραγματικότητα έχει αλλάξει άρδην. Χαρακτηριστική είναι η κατακόρυφη αύξηση της επισκεψιμότητας: πριν από έναν χρόνο μόλις 150 χρήστες επισκέπτονταν τη σελίδα, ενώ σήμερα ανήλθαν στους 650. Ωστόσο, εντυπωσιακή είναι η θλιβερή πρωτιά του νεοεισαχθέντος παραρτήματος «Δωρεάν φαγητό ανά νομό». Σύμφωνα με στοιχεία των διαχειριστών τις τελευταίες τρεις μέρες καταγράφηκαν 1.200 χτυπήματα, τη στιγμή που όλο τον Αύγουστο η επισκεψιμότητα ήταν 350... «Kαταφθάνουν δεκάδες emails από ανθρώπους που ζητούν από αιμοπετάλια μέχρι χρήματα για να φύγουν στο εξωτερικό» αναφέρουν οι διαχειριστές, που αναζητούν περισσότερους εθελοντές ή κάποιον φορέα για την περαιτέρω εύρυθμη λειτουργία του site.

Εκατοντάδες μερίδες
Στη λίστα των γευμάτων αγάπης βρίσκονται πολλές κωμοπόλεις και νησιά, όπως η Αίγινα, η Μυτιλήνη, η Πάρος και η Σάμος. «Είχαμε εδώ και είκοσι χρόνια συσσίτια» απαντά στην «Κ» εκπρόσωπος της Μητρόπολης Κιλκίς, «αλλά απευθύνονταν σε 30 ανήμπορους γέροντες». Σήμερα η Μητρόπολη Κιλκίς μοιράζει 190 μερίδες. Οι ενορίτες ζητούν ακόμα και καυσόξυλα και οικονομική στήριξη για να πληρώσουν τους λογαριασμούς και να αγοράσουν πετρέλαιο. Επικοινωνώντας με τη Μητρόπολη Φθιώτιδας διαπιστώνουμε μια παρόμοια πραγματικότητα. «Προσφέρουμε 350 μερίδες ημερησίως σε οκτώ κέντρα αγάπης εντός Λαμίας και σε δύο εκτός», επισημαίνει ο αρμόδιος ιερέας. «Επίσης σε τακτά χρονικά διαστήματα αποστέλλουμε 3.000 δέματα σε ενορίτες που χρήζουν υποστήριξης».
Ιωάννα Φωτιάδη/Καθημερινή
ΤΕΣΣΑ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια