Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τί φοβάται ο ΕΟΠΥΥ από τους καθετήρες

Από την 1η Ιανουαρίου 2012 που λειτουργεί ο ΕΟΠΥΥ, χιλιάδες παραπληγικοί και τετραπληγικοί πρέπει να προσκομίσουν πρόσφατη ουροδυναμική μελέτη και ιατρική γνωμάτευση από την οποία να προκύπτει ο αριθμός και κενώσεων της ουροδόχου κύστεως ώστε να τους χορηγηθεί το ποσό των 540 € για να προμηθευτούν καθετήρες για....

 διαλείποντες καθετηριασμούς.
Επειδή οι συγκεκριμένοι καθετήρες συνταγογραφούνται μια φορά το μήνα, θα πρέπει αυτές οι χιλιάδες των παραπληγικών και των τετραπληγικών μέσα σε ένα μήνα να βρουν κάποιο εργαστήριο ουροδυναμικής μελέτης στην περιοχή τους και κάποιο γιατρό ποy να γνωματεύσει τον αριθμό κενώσεων της ουροδόχου κύστης.

Όμως ούτε ο ΕΟΠΥΥ ούτε τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία διαθέτουν τέτοιο μηχανισμό που να μπορέσει να εξυπηρετήσει τόσες χιλιάδες ανθρώπων με παραπληγίες και με τετραπληγίες μέσα σε ένα μήνα.

Τί φοβάται άραγε ο ΕΟΠΥΥ και υποβάλει σε καψόνι τόσες χιλιάδες παραπληγικών και τετραπληγικών;

Φοβάται πως υπάρχουν «μαϊμού» παραπληγικοί και τετραπληγικοί; Εάν υπάρχουν «μαϊμού» παραπληγικοί και τετραπληγικοί τότε δεν θα μπορέσουν να μειωθούν με αυτή τη διαδικασία. Ας μην κρυβόμαστε: Όλοι μαζί οι γιατροί ουρολόγοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα δεν προλαβαίνουν να κάνουν τόσες ουροδυναμικές μελέτες μέσα σε ένα μήνα – δεδομένου ότι κάθε ουροδυναμική μελέτη χρειάζεται το λιγότερο μία ώρα. Εκτός αυτού, δεν υπάρχουν τόσα ιατρικά εργαστήρια που να μπορέσουν να αντέξουν τέτοιο όγκο δουλειάς, όσο καλά οργανωμένα και εάν είναι.

Αναγκαστικά, οι γιατροί ουρολόγοι θα πρέπει να ακολουθήσουν κάποιες συνοπτικές διαδικασίες για να μπορέσουν να εκδώσουν τόσο μεγάλο αριθμό αποφάσεων σε τόσο μικρό χρόνο.

Κάτω από την πίεση του χρόνου, ανοίγει πεδίο λαμπρό για έκδοση «μαϊμού» ουροδυναμικών μελετών και «μαϊμού» γνωματεύσεων.

Τί φοβάται ο ΕΟΠΥΥ; Φοβάται μήπως γιατροί, ασφαλισμένοι με παραπληγίες και με τετραπληγίες και επιχειρήσεις εμπορίας καθετήρων για διαλείποντες καθετηριασμούς συνωμοτήσουν σε βάρος του ΕΟΠΥΥ και οργανώσουν βιομηχανία έκδοσης εικονικών τιμολογίων ώστε να εισπράττονται τα χρήματα που αντιστοιχούν για την αγορά των καθετήρων;

Όταν πρόκειται για ασφαλισμένους με πραγματικές παραπληγίες και με πραγματικές τετραπληγίες, αλλά και όταν πρόκειται για γιατρούς ουρολόγους που έχουν εξειδίκευση στη διαχείριση της νευρογενούς ουροδόχου κύστης, τότε δεν υπάρχει ενδεχόμενο εικονικών αγορών σε βάρος του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων. Το ποσό των 540 € δεν μπορεί να δικαιολογήσει εικονικές αγορές και απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων επειδή πολύ απλά τα 540 € είναι πολύ λίγα χρήματα για την αγορά 180 καθετήρων τον μήνα, δεδομένου ότι τα προγράμματα διαλειπόντων καθετηριασμών συγκροτούνται από 6 καθετηριασμούς την ημέρα (το λιγότερο) που με απλά μαθηματικά είναι 180 καθετήρες τον μήνα.

Τί σημαίνει αυτό το παραπάνω; Πολύ απλά, ο ΕΟΠΥΥ το μόνο που κατορθώνει είναι να υποβάλει σε καψόνι παραπληγικούς, τετραπληγικούς και ουρολόγους, χωρίς ωστόσο να περιορίσει τους μηχανισμούς παραγωγής αναπήρων «μαϊμού» και «μαϊμού» προμηθειών. Οι μηχανισμοί παραγωγής ασφαλισμένων «μαϊμού» παραμένουν άθικτοι, ακόμη και με αυτή τη διαδικασία.

Φοβάται ο ΕΟΠΥΥ την υπερκοστολόγηση των καθετήρων από τις εταιρείες που εμπορεύονται καθετήρες;
Εάν ο ΕΟΠΥΥ φοβάται κάτι τέτοιο, τότε μπορεί να εξακριβώσει – με ακρίβεια υποδιαστολής – τις τιμές πώλησης όλων των τύπων καθετήρων σε θεωρητικά όλες τις αγορές της Ευρώπης, της Αυστραλίας και της βόρειας Αμερικής. Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από ηλεκτρονικά καταστήματα πώλησης καθετήρων για διαλείποντες καθετηριασμούς και σε λιγότερο από 5 λεπτά ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να γνωρίζει τις τιμές πώλησης όλων των τύπων των καθετήρων σε όλες τις αγορές.

Είναι κάποιος περίεργος τρόπος κάποιας ευφυούς περικοπής; Προφανώς όχι. Ο ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία θα πληρώσουν πολλά περισσότερα χρήματα πολύ σύντομα για τη νοσηλεία των ασφαλισμένων με παραπληγίες και τετραπληγίες για αντιβιοτικά για τη θεραπεία των λοιμώξεων και για τη θεραπεία ασθενειών που θα προκύψουν εξαιτίας της αδυναμίας της τήρησης των προγραμμάτων των διαλειπόντων καθετηριασμών.
Ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώσει πολλά λεφτά για τέτοιες θεραπείες και δυστυχώς εκατοντάδες άνθρωποι με παραπληγίες και με τετραπληγίες θα αναγκαστούν να πληρώσουν αρκετά χρήματα από την τσέπη τους για θεραπείες που θα μπορούσαν να αποφύγουν. Εάν οι παραπληγικοί και οι τετραπληγικοί δεν πληρώσουν τα χρήματα για τους επιπλέον καθετήρες που χρειάζονται, τότε με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούν σε σοβαρές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Το http://www.disabled.gr/ είναι γεμάτο από τέτοια κείμενα.

Ένα τελευταίο που απασχολεί όλους τους ασφαλισμένους με παραπληγίες και με τετραπληγίες είναι το ενδεχόμενο των καθυστερήσεων των πληρωμών. Ήδη, όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, συμπεριλαμβανομένου και του Ι.Κ.Α., καθυστερούν τις πληρωμές χωρίς καμία δικαιολογία.

Είναι πλέον βέβαιο πως οι γραφειοκράτες του ΕΟΠΥΥ, του Ι.Κ.Α., του υπουργείου Εργασίας και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων έχουν πολλές δικαιολογίες. Είναι όμως εξίσου βέβαιο πως για τους ασφαλισμένους με παραπληγίες και με τετραπληγίες καμία δικαιολογία κανενός γραφειοκράτη δεν είναι δικαιολογημένη. Οι γραφειοκράτες αυτή τη φορά παίζουν με τις ζωές των παραπληγικών και των τετραπληγικών και τέτοια παιχνίδια δεν πρέπει να επιτρέπονται στον πολιτισμένο κόσμο!
http://www.disabled.gr

ΣΧΟΛΙΑ

1 Σχόλια