Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ
Το 1990 δημιουργήθηκε στην Αθήνα η πρώτη ανοικτή θεραπευτική κοινότητα για ενήλικες χρήστες ουσιών. Η ΔΙΑΒΑΣΗ γεννήθηκε μέσα από τις ανάγκες που εξέφρασαν χρήστες ουσιών που ήθελαν να απεξαρτηθούν χωρίς να φύγουν από την πόλη που ζούσαν και την οικογένειά τους, η οποία δήλωνε διατεθειμένη να υποστηρίξει και να συμμετέχει ενεργά σε αυτή την προσπάθεια. Το πρώτο....

σπίτι της ΔΙΑΒΑΣΗΣ, ένα ερειπωμένο νεοκλασικό στην οδό Σταυροπούλου 15, κάτω από την πλατεία Αμερικής, αναπαλαιώνεται από τα ίδια τα μέλη και τις οικογένειές τους, μια συμβολική διαδικασία που αφορά στην προσπάθεια της απεξάρτησης αλλά και μια διαδικασία που συνέβαλλε στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της αισθητικής της περιοχής, στην ανάπτυξη σχέσεων και στη σύνδεση με τη γειτονιά. Τον Οκτώβριο του 1991 πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του σπιτιού με ανοιχτό κάλεσμα στους κατοίκους της περιοχής για να γνωρίσουν τους ανθρώπους και την προσπάθειά τους για μια καθαρή ζωή.
Το 1992 ολοκληρώνεται η προσπάθεια των πρώτων μελών της θεραπευτικής κοινότητας με την ένταξή τους στη φάση της Κοινωνικής Επανένταξης. Όλη η χρονιά σηματοδοτείται από το σχεδιασμό, την προετοιμασία και την υλοποίηση του πρώτου "ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ", της οργανωμένης κοινωνικής παρέμβασης στην πόλη της Αθήνας, με την ανάπλαση του θεάτρου "ΑΛΙΚΗ" στο Πεδίο του Άρεως και τη μεταμόρφωσή του από χώρο χρήσης και εγκατάλειψης σε χώρο συνεύρεσης και δημιουργίας. Η δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο της Αθήνας, τη γειτονιά και τα σχολεία.

Τα επόμενα 2 χρόνια η ΔΙΑΒΑΣΗ οργανώνει τακτικές και συνεχείς δράσεις προς τα έξω, με τη γειτονιά και συνεργάζεται με φορείς, σχολεία, οργανώσεις, προωθώντας μηνύματα πρόληψης, δημιουργίας, μηνύματα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Παράλληλα με την εσωτερική ανάπτυξη στις θεραπευτικές του δομές (Συμβουλευτικός Σταθμός, Ανοιχτή Θεραπευτική Κοινότητα, Μονάδα Κοινωνικής Επανένταξης, Πρόγραμμα Οικογένειας), το 1994 γίνεται η πρώτη ολοκλήρωση και αποφοίτηση των μελών του Προγράμματος και η αγορά νέου κτιρίου στην οδό Σταυροπούλου 29, ενός παλιού νεοκλασικού, για τη στέγαση των υπηρεσιών του.

Το 1995 βαρύτητα δίνεται στην ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών και παράλληλα αρχίζουν οι διεργασίες για την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων που να απαντούν στις ανάγκες των χρηστών. Έτσι, από το 1996, αφού έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η δημιουργία του Πρωινού Προγράμματος, ξεκινά η λειτουργία του Βραδινού προγράμματος για εργαζόμενους χρήστες ουσιών και το 1997 η λειτουργία του πλαισίου πρόληψης της υποτροπής.

Η κοινωνική παρέμβαση συνεχίζεται συστηματικά με πολιτιστικές, καλλιτεχνικές, οικολογικές δράσεις και με ανάπτυξη δικτύου συνεργασιών. Η ανάγκη για ένα σταθερό και μόνιμο χώρο επικοινωνίας του Θεραπευτικού Προγράμματος με το κοινωνικό περιβάλλον, οδηγεί στη δημιουργία του Πολιτιστικού Στεκιού το 1997, ενός σταθερού χώρου αλληλεπίδρασης της Θεραπευτικής Κοινότητας με το κοινωνικό περιβάλλον μέσα από δημιουργικές και πολιτιστικές δράσεις.
Η συνεχής αναζήτηση για την βελτίωση των υπηρεσιών που το Πρόγραμμα παρέχει στους χρήστες και στις οικογένειές τους, εντάσσει την Εκπαίδευση των πρώην χρηστών στην θεραπευτική παρέμβαση ως αναπόσπαστο τμήμα της. Το Τμήμα Εκπαίδευσης ξεκινάει οργανωμένα τη λειτουργία του το 1997 και υλοποιεί προγράμματα ομάδων επαγγελματικής κατάρτισης και επαγγελματικού προσανατολισμού στην Πρωινή Κοινότητα με στόχο την υποστήριξη της ισότιμης κοινωνικής ένταξης των μελών της ΔΙΑΒΑΣΗΣ.

Στην ίδια λογική, η σημαντικότητα της ένταξης στην αγορά εργασίας, στην απεξάρτηση, μέσα από την εμπειρία της Μονάδας Κοινωνικής Επανένταξης, αλλά κυρίως της Βραδινής Κοινότητας για εργαζόμενους χρήστες, οδηγεί στην οργάνωση του Συνεδρίου «Απεξάρτηση – Εργασία – Κοινωνική Ένταξη» (1998) και το 1999 δημιουργείται το Club Εργασίας, τμήμα με κύριο έργο την υποστήριξη των πρώην χρηστών στην ένταξη και παραμονή στην αγορά εργασίας και στη βελτίωση της επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Το 1999 πραγματοποιείται η πρώτη αποφοίτηση μελών του Βραδινού Προγράμματος ενώ παράλληλα ξεκινάει η λειτουργία ενός νέου θεραπευτικού πλαισίου που αφορά στην ομάδα στόχου των περιστασιακών χρηστών χασίς άνω των 21 ετών στο Συμβουλευτικό Σταθμό.

Στα γενέθλια των 10 χρόνων της ΔΙΑΒΑΣΗΣ το 2000, πραγματοποιείται μία μεγάλη σειρά εκδηλώσεων στην πόλη της Αθήνας, οι οποίες καλύπτουν όλο το εύρος των δράσεων που έχει αναπτύξει μέχρι τότε. Την ίδια χρονιά ωριμάζει η ιδέα της δημιουργίας του Συλλόγου Οικογένειας της ΔΙΑΒΑΣΗΣ και παράλληλα αναπτύσσεται η ομάδα εθελοντών του Προγράμματος. Την ίδια χρονιά γίνεται η αγορά δύο νέων κτιρίων για την περαιτέρω ανάπτυξη του Προγράμματος.

Το 2001 το Πολιτιστικό Στέκι πραγματοποιεί κινηματογραφικές προβολές στην αυλή της Βραδινής Κοινότητας με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, δράση που αποτελεί δημιουργικό τρόπο σύνδεσης με τη γειτονιά και η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού οδηγεί στην καθιέρωσή τους για τα επόμενα χρόνια.

Από το 2001 μέχρι σήμερα υπάρχει μια μεγάλη ανάπτυξη στο κομμάτι της εκπαίδευσης και της δημιουργικής έκφρασης των μελών του Προγράμματος, η οποία εκφράζεται με τη συνέχιση της εκπαίδευσης των μελών σε σχολές εκτός Προγράμματος, με τις δημιουργικές παρουσιάσεις που οργανώνει το Πρόγραμμα και με τις παραγωγές υλικού ανάλογα με το αντικείμενο των ομάδων επαγγελματικής κατάρτισης και των δημιουργικών ομάδων π.χ. παραγωγή cd, φωτογραφικά άλμπουμ, έντυπα ομάδας γραφικών κτλ. Για τις παραγωγές αυτές αναπτύσσονται συνεργασίες και δικτυώσεις που στοχεύουν τόσο στην προβολή του προγράμματος όσο και στην οικονομική του ενίσχυση. Σ' αυτή τη λογική, εντάσσονται και οι δημιουργικές ομάδες των μελών του Προγράμματος Οικογένειας, είτε παρουσιάζοντας θεατρικές παραστάσεις, είτε συμβάλλοντας με τα έργα τους στα παζάρια του Προγράμματος, τα οποία λαμβάνουν χώρα σε κεντρικά σημεία της Αθήνας (Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων, Αίθουσα Εκδηλώσεων ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ στο Σύνταγμα).

Το 2003 πραγματοποιούνται οι πρώτες ολοκληρώσεις της ομάδας δευτερογενούς πρόληψης για περιστασιακούς χρήστες χασίς και αρχίζει η εφαρμογή της ένταξης χρηστών που είναι φοιτητές, στο θεραπευτικό πλαίσιο του Προγράμματος.

Το 2006 ξεκινούν στο Πολιτιστικό Στέκι εργαστήρια παραδοσιακών χορών, θεατρικής έκφρασης και δημιουργικών κατασκευών. Η αλληλεπίδραση νέων ανθρώπων με τα μέλη του Προγράμματος μέσα από την κοινή δημιουργική έκφραση, στο χώρο της Θεραπευτικής Κοινότητας καταρρίπτει προκαταλήψεις για τους χρήστες ναρκωτικών και προάγει τη δημιουργία σχέσεων.

Το 2007 η ΔΙΑΒΑΣΗ αφήνει το πρώτο της σπίτι λόγω ιδιοχρησίας και μετακινούνται οι Μονάδες του Προγράμματος στα ιδιόκτητα και σε μισθωμένα κτίρια.

Τα επόμενα χρόνια το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ, παράλληλα με τις ανάγκες της κοινωνίας και των χρηστών, διαμορφώνει και αναπροσαρμόζει τη λειτουργία και τη θεραπευτική του πρόταση σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, στοχεύοντας συνεχώς στην βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχει. Παράλληλα, το δίκτυο των συνεργασιών του Προγράμματος - θεραπευτικό, εκπαιδευτικό, εργασιακό, καλλιτεχνικό, κοινωνικό- εμπλουτίζεται συνεχώς, με ενεργή συμμετοχή στις παρεμβάσεις, δράσεις και εκδηλώσεις που πραγματοποιεί η ΔΙΑΒΑΣΗ, υποστηρίζοντας το έργο της απεξάρτησης και της κοινωνικής ένταξης των πρώην χρηστών.
Το 2010 το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ γιορτάζει τα 20 χρόνια λειτουργίας του με μια σειρά εκδηλώσεων που παρουσιάζουν το έργο του αναδρομικά και σύγχρονα στο Μουσείο Μπενάκη και στην Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων. Η πραγματοποίηση της εικαστικής έκθεσης "ΣΠΙΤΙ" με τη συμμετοχή πολλών καταξιωμένων καλλιτεχνών που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της ΔΙΑΒΑΣΗΣ για να δημιουργήσουν έργο τους με το σύμβολο "σπίτι", χώρο ασφάλειας, προστασίας ζεστασιάς, σχέσεων και να συνδεθούν μέσα από αυτό με την Θεραπευτική Κοινότητα και τα μέλη της, αποτέλεσε το επιστέγασμα του εορτασμού των 20 χρόνων ζωής της ΔΙΑΒΑΣΗΣ το 2011.
www.kethea-diavasi.gr

ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ

Σταυροπούλου 29
Τ.Κ. 112 52 Αθήνα
Τηλέφωνο επικοινωνίας :
210 8653960

ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Φυλής 217
Τ.Κ. 112 53 Αθήνα
Τηλέφωνο επικοινωνίας :
210 8626761

ΚΕΝΤΡΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

3ης Σεπτεμβρίου 176
Τ.Κ. 112 51 Αθήνα
Τηλέφωνο επικοινωνίας :
210 8612604

ΜΗ ΔΙΣΤΑΖΕΙΣ...

  • ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΧΡΗΣΤΗΣ
    ΤΗΛ: 210 8626761
  • ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΓΟΝΙΟΣ
    ΤΗΛ: 210 8612604

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια