Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Στο έλεος του υπουργείου οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ με ειδικές ανάγκες

Αναμένεται ανακοίνωση για το αν θα μεταβούν και φέτος στην Αθήνα για τις πανελλήνιες
Η ...τύχη των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των ΕΠΑΛ βρίσκεται στα χέρια του υπουργείου Παιδείας αφού αναμένεται η ανακοίνωση για το αν οι παραπάνω υποψήφιοι θα πρέπει, για δεύτερη συνεχή χρονιά, να μεταβούν στην Αθήνα.
Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: 1328120961.jpg Εμφανίσεις: 6 Μέγεθος: 19,2 KB
Υπενθυμίζεται ότι πέρσι 16 μαθητές αποφάσισαν, τελικά, να μη δώσουν πανελλήνιες, λόγω της κατάργησης του εξεταστικού κέντρου στην Κρήτη.
Όπως είναι γνωστό, οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 21 Μαΐου, δηλαδή εννέα μέρες αργότερα από πέρσι, και θα ολοκληρωθούν στις 5 Ιουνίου.
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει, ωστόσο, το γεγονός ότι οι εξετάσεις για τα Ειδικά Μαθήματα για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ομάδες Α και Β) θα γίνουν από τις 16 ως τις 23 Ιουνίου, συμπίπουν, δηλαδή, με τις απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ σε επίπεδο σχολικής μονάδας, αφού ξεκινούν στις 12 Ιουνίου και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε σχολείο χωριστά.
Σημειώνεται ότι μόνο τα αγγλικά δίνονται σε όλη την Ελλάδα ενώ τα υπόλοιπα μαθήματα εξετάζονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με φορείς της τεχνικής εκπαίδευσης του νομού, το πρόβλημα δεν αφορά πολλούς υποψήφιους και αναμένεται να λυθεί από τα ίδια τα ΕΠΑΛ που θα κληθούν, για άλλη μια χρονιά, να προγραμματίσουν τις εξετάσεις τους ανάλογα με τις ανάγκες των υποψηφίων, αν, δηλαδή, υπάρχει κάποιος που χρειάζεται να μεταβεί στην Αθήνα.
Για το θέμα, πάντως, ρωτήθηκε η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία απάντησε πως “δεν τίθεται θέμα, καθώς το υπουργείο είχε διευκρινίσει ήδη από την Κυριακή ότι όσοι υποψήφιοι συμμετάσχουν σε κάποιο ειδικό μάθημα και γι' αυτό τον λόγο απουσιάσουν δικαιολογημένα από τις ενδοσχολικές τους εξετάσεις, θα μπορούν να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές ενδοσχολικές εξετάσεις του Ιουνίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτιστεί από το Λύκειό τους».
Η κ. Χριστοφιλοπούλου είπε, ακόμα, ότι μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών θα καταθέσουν τα μηχανογραφικά δελτία οι φετινοί υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων ενώ προανήγγειλε μάλιστα ορισμένες βελτιώσεις προς όφελος των μαθητών στο νέο μηχανογραφικό, ενώ για την απόφαση του υπουργείου να αρχίσουν οι εξετάσεις όσο το δυνατόν αργότερα, το δικαιολόγησε προκειμένου, όπως είπε, «να μην κλείσουν τα λύκεια και τα γυμνάσια σχεδόν αμέσως μετά το Πάσχα, όπως δυστυχώς γινόταν μέχρι σήμερα».
Αναφορικά με τον αριθμό των εισακτέων, τόνισε ότι θα ανακοινωθεί εγκαίρως, ενώ για το νέο εξεταστικό, είπε ότι είμαστε στην τελική επεξεργασία

“Το υπουργείο δείχνει... την κοινωνική του ευαισθησία”
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, κ. Λάζαρος Μάρκου, χαρακτηρίζει απαράδεκτο το ενδεχόμενο και φέτος οι υποψήφιοι με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των ΕΠΑΛ να πρέπει να μεταβούν στην Αθήνα. «Το υπουργείο Παιδείας δείχνει την κοινωνική του ευαισθησία», αναφέρει χαρακτηριστικά και τονίζει πως «δε δίνει ίσες ευκαιρίες αφού μία ομάδα μαθητών αναγκάζεται να μεταναστεύσει για να δώσει εξετάσεις». Αναφέρεται, ακόμα, στην ταλαιπωρία που θα υποστούν υποψήφιοι και οι γονείς τους και, φυσικά, στα έξοδα μετακίνησης αλλά και διαμονής που θα κληθούν να επωμιστούν.
Τέλος, θεωρεί θετικό το γεγονός ότι οι εξετάσεις ξεκινούν αργότερα από πέρσι και το εκπαιδευτικό έτος θα είναι πλήρες.

Ερώτηση στη Βουλή
Η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Κριτσωτάκης, στην υπουργό Παιδείας με θέμα: «Επαναλειτουργία Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου στην Κρήτη για τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες των ΕΠΑ.Λ.» πρόκειται να συζητηθεί αύριο Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου.
Πατρίς - Της Κατερίνας Μυλωνά

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια