Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η τέχνη του Δράματος στην Εκπαίδευση

Η τέχνη του Δράματος στην Εκπαίδευση στις 5-6 Φεβρουαρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο από τα Εργαστήρια Τέχνης του Δήμου Καρδίτσας
Τα Εργαστήρια Τέχνης του Δήμου Καρδίτσας – Θεατρικό Εργαστήρι Παιδιών & Εφήβων σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης διοργανώνουν το....

Σαββατοκύριακο, 5 & 6 Φεβρουαρίου, βιωματικό σεμινάριο Εκπαιδευτικού Δράματος. Τα Εργαστήρια πρότειναν και το Μουσείο υποδέχεται στους χώρους του εκπαιδευτικούς που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την τέχνη του δράματος στην εργασία τους.
Σύμφωνα με τον Κώστα Αμοιρόπουλο*, εισηγητή του σεμιναρίου, «το δράμα στηρίζεται και προκαλεί τη φαντασία των συμμετεχόντων. Οι συμμετέχοντες προσεγγίζουν, μέσω της θεατρικής / δραματικής τέχνης, ανθρώπινες καταστάσεις και με αυτό τον τρόπο τις διερευνούν σε βάθος, χωρίς διδακτισμό. Έτσι το δράμα εστιάζει στη δημιουργική διαδικασία διερεύνησης της κοινωνικής πραγματικότητας και όχι μόνο σε θεατρικές δεξιότητες. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να αποτελέσει έναν εναλλακτικό, πιο δημιουργικό, τρόπο προσέγγισης της γνώσης είτε αυτή αφορά στο αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου είτε στην ευρύτερη κατανόηση του κόσμου μέσα στον οποίο ζούμε.
Αυτό που χρειαζόμαστε στην πράξη είναι: Μια ομάδα συμμετεχόντων –οποιασδήποτε ηλικίας. Ρόλους για τους συμμετέχοντες. Δράση μέσα από τους ρόλους σε μια επινοημένη κατάσταση, βασισμένη στη δομή και τα στοιχεία του δράματος. Έναν δάσκαλο / μια δασκάλα δράματος που θα γνωρίζει καλά τις δύο τέχνες, δραματική και παιδαγωγική, για να μπορέσει όχι μόνο να «παίξει» μαζί με τους συμμετέχοντες, αλλά για να δημιουργήσει τις συνθήκες οι οποίες θα επιτρέψουν τη βίωση και τον αναστοχασμό μέσα και πάνω στο περιεχόμενη της επινοημένης κατάστασης. Και τέλος, όλα τα παραπάνω, με την προοπτική της κατανόησης του εαυτού μας μέσα στον κόσμο στον οποίο ζούμε.
Το δράμα δεν είναι θέατρο, αν και χρησιμοποιεί την ίδια τέχνη. Δεν απευθύνεται σε κάποιο θεατρικό κοινό. Δε χρειάζεται τεχνικές γνώσεις και ικανότητες υποκριτικής ούτε για τους συμμετέχοντες ούτε για τους δασκάλους αν και μπορεί να είναι μέρος μιας θεατρικής προετοιμασίας. Εξαρτάται από τους στόχους που κάθε φορά θέτουμε. Μπορεί να είναι τρόπος διδασκαλίας του αναλυτικού προγράμματος, τρόπος διερεύνησης κοινωνικών θεμάτων, προετοιμασία και διερεύνηση ενός θεατρικού έργου με σκοπό την παράσταση, αγωγή υγείας, δημιουργία ομάδας. Ό,τι έχει να κάνει με γνώση, βίωση, διερεύνηση και κατανόηση αρκεί να λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο του ανθρώπου και του κόσμου γύρω του.»
Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, ώρες 10:00-14:00 & 17:00-21:00
Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, ώρες 10:00-14:00
πληροφορίες: 6978197176
theatriko-ergastiri@hotmail.com
karditsa-city

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια