Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σχέση ανθυγιεινή

κλικ για μεγεθυνση
Το Empire State Building χτίστηκε κατά την διάρκεια του “κραχ” του 1929 και το σημερινό υψηλότερο κτίριο στον κόσμο, το Burj Khalifa στο Ντουμπάι, όταν το Εμιράτο κινδύνευσε να καταρρεύσει οικονομικά.
Η βρετανική Barclays Capital διαπιστώνει μια διαχρονική “ανθυγιεινή σχέση” των ουρανοξυστών και της οικονομίας.
Κάθε φορά που......

στην οικοδόμηση κατακτιέται ένα νέο ρεκόρ ύψους, κάτι κακό συμβαίνει στην οικονομία, σε τοπικό, περιφερειακό ή και παγκόσμιο επίπεδο.
Η χρηματοπιστωτική εταιρεία καταγράφει πειστικά παραδείγματα (σ.σ. Η ιστοσελίδα του BBC τα φιλοξενεί):
Ο πρώτος ουρανοξύστης του κόσμου, με την φιλόδοξη ονομασία Equitable Life, ολοκληρώθηκε στη Νέα Υόρκη το 1873 και συνέπεσε με πενταετή ύφεση της οικονομίας. Κατεδαφίστηκε το 1912.
Ο Willis Tower του Σικάγο (παλαιότερα γνωστός ως Sears Tower) κτίστηκε το 1974, μια περίοδο κατά την οποία είχε εκδηλωθεί η πετρελαϊκή κρίση και πολλές χώρες αποφάσισαν να αποσυνδέσουν τις οικονομίες τους από το δολάριο των ΗΠΑ και το χρυσό.
Ο Petronas της Μαλαισίας, κτίστηκε το 1997 και συνέπεσε με την ασιατική οικονομική κρίση.
Μια καταγραφή που μπορεί να προκαλέσει ανησυχία στους Λονδρέζους, που βλέπουν σήμερα την
κατασκευή στην πόλη τους του υψηλότερου κτιρίου της Δυτικής Ευρώπης, του Shard. Ενός ουρανοξύστη 310 μέτρων.
Οι αναλυτές της Barclays Capital υπογραμμίζουν ότι "συχνά, τα υψηλότερα κτίρια του κόσμου είναι απλά η έκφραση μιας ευρύτερης οικοδομικής έκρηξης, αντανακλούν μια ευρέως διαδεδομένη εσφαλμένη κατανομή του κεφαλαίου και μια επικείμενη οικονομική διόρθωση"!
Ουσιαστικά αναφέρονται στη “φούσκα των ακινήτων” και επισημαίνουν ότι οι επενδυτές θα πρέπει να ανησυχούν αυτό τον καιρό περισσότερο για την Κίνα, στην οποία κτίζεται το 53% του συνόλου των υψηλών κτιρίων του πλανήτη. Τονίζουν, μάλιστα, ότι μετά την κρίση του 2008, μια έκρηξη δανεισμού στη δεύτερη οικονομία του κόσμου, οδήγησε τις τιμές στα ύψη, τόσο ώστε μια έκθεση της JPMorgan Chase να σημειώνει ότι οι τιμές στην κινεζική αγορά ακινήτων θα μπορούσαν να μειωθούν έως και κατά 20% στις μεγάλες πόλεις της χώρας στους επόμενους 12 έως 18 μήνες.
Αντίστοιχο προβληματισμό προβάλουν και για την Ινδία, όπου σήμερα υπάρχουν μόνο δύο από τους 276 ουρανοξύστες του πλανήτη, αλλά κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανέγερση άλλων 14 !

Τα υψηλότερα κτίρια στον κόσμο
Burj Khalifa Dubai 828 μέτρα Γραφεία, κατοικίες,ξενοδοχείο,εμπορικό κέντρο

Taipei 101 Taipei 508 μέτρα Γραφεία

Shanghai World Financial Center Shanghai 492 μέτρα Ξενοδοχείο, Γραφεία

Int'l Commerce Centre Hong Kong 484 μέτρα Ξενοδοχείο, Γραφεία

Petronas Towers 1&2 Kuala Lumpur 452 μέτρα Γραφεία
Ρένα

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια