Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τι απεικονίζει το σήμα της Liverpool ;

Ο σύλλογος ιδρύθηκε στις 3 Ioυνίου του 1892 
Τα εμβλήματα των ποδοσφαιρικών ομάδων συχνά πυκνά απεικονίζουν κάποιο ζώο, σύμβολο του σωματείου.
Ετσι και η Λίβερπουλ, ο ιστορικός σύλλογος του Μέρσεϊσαϊντ.
Ενώ όμως άλλες ομάδες έχουν ένα (συνήθως) αναγνωρίσιμο πλάσμα στο σήμα τους, το Αγγλικό σωματείο ξέφυγε λίγο...

απ’ τον κανόνα!!!
Δείτε λοιπόν στην φωτογραφία το σήμα των reds και προσπαθήστε να καταλάβετε (προτού συνεχίσετε το διάβασμα) τι ζώο απεικονίζεται στο σήμα της Λίβερπουλ. Είναι πουλί;; Είναι δράκος;; Μήπως είναι ένα υπερμεγέθες… κοτόπουλο;;

Οχι, τίποτα απ’ αυτά: είναι ένα… liverbird!!!

Πρώτ’ απ’ όλα, να σας ενημερώσουμε ότι μόλις το 1901 ενσωματώθηκε το εν λόγω πτηνό στο σήμα του συλλόγου. Στη φανέλα δε προστέθηκε το 1955! Τι είναι όμως ένα liverbird; (λάιβερμπερντ, η προφορά του ).

Είναι το σήμα κατατεθέν της ίδιας της πόλης του Λίβερπουλ. Απ’ το 1350 άλλωστε βρίσκουμε αναπαραστάσεις του πτηνού αυτού στην επίσημη σφραγίδα της πόλης. Από τότε, το λάιβερμπερντ και το Λίβερπουλ σταδιακά συνδέθηκαν. Τι πτηνό είναι, όμως;

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται περί κορμοράνου (κοινότατου είδους άλλωστε στην παραθαλάσσια περιοχή του Λίβερπουλ). Αλλοι θεωρούν ότι πρόκειται περί αετού (ο Βασιλέας Ιωάννης, ευεργέτης της πόλης το 1207 τιμούσε πάντα τον πολιούχο άγιό του με απεικονίσεις ενός αετού…) ενώ από διάφορες ενδείξεις μερικοί είπαν περί… χουλιαρομύτας μιλάμε! Στις μέρες μας, πάντως, κι ενώ έχει πια ξεχαστεί ο τύπος του πτηνού, η “επίσημη” εκδοχή για το λάιβερμπερντ λέει ότι είναι ένας κορμοράνος .

Εκτός απ’ το σήμα της Λίβερπουλ, μπορεί επίσης κανείς να δει το πουλί αυτό σε ένα πολύ ξεχωριστό σημείο της πόλης, το κτίριο Ρόιαλ Λάιβερ (σήμα κατατεθέν του Λίβερπουλ): τα δύο μεγάλα ρολόγια του έχουν στην κορυφή τους από ένα λάιβερμπερντ!!! Το ένα πουλί κοιτά την πόλη (προστατεύοντας τους ανθρώπους της, λέει η δοξασία) και το άλλο τη θάλασσα (εξασφαλίζοντας ότι αυτή θα αποφέρει πλούτη στην πόλη)

Ενας άλλος θρύλος λέει ότι τα δύο πτηνά είναι ζευγάρι (αρσενικό - θηλυκό) Και χτίστηκαν λοιπόν έτσι ώστε να μη βλέπει ποτέ το ένα το άλλο, διότι αν ζευγάρωναν και πετούσαν μακριά, το Λίβερπουλ θα έπαυε να υπάρχει!

Τέλος, μια άλλη λαϊκή δοξασία λέει ότι όταν μια παρθένα ή ένας απολύτως έντιμος άνθρωπος περάσουν δίπλα από το κτίριο, τότε τα γιγάντια πουλιά θα κουνήσουν τις φτερούγες τους!

Τώρα πια, ξέρετε τι πτηνό απεικονίζεται στο έμβλημα της Λίβερπουλ: το θρυλικό λάιβερμπερντ! Που είναι και σήμα - κατατεθέν της ίδιας της σπουδαίας πόλης των Αγγλικών Midlands!

ΣΧΟΛΙΑ

1 Σχόλια

  1. ...AND YOU 'LL NEVER WALK ALOOOOOONE. YOU 'LL NEEEEEEVER WALK ALOOOONE! :-)
    (Κομματι του You ll' never walk alone υμνου της Liverpool FC!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή