Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Καταιγίδα μέτρων στο νέο μνημόνιο

Πουλήστε 2-3 μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις μέχρι τον Μάρτιο, προχωρήστε σε απολύσεις στον δημόσιο τομέα, μειώστε το μισθολογικό κόστος στον ιδιωτικό τομέα, βάλτε μαχαίρι στις επικουρικές, αυξήστε τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων κατά 25% και πάρτε τώρα νέα μέτρα 2,2 δισ. ευρώ μόνο από την πλευρά των δαπανών.
Αυτές είναι ορισμένες.....

μόνο από τις σκληρές εντολές της τρόικα, όπως αποτυπώνονται στο προμνημόνιο, το οποίο δόθηκε από τον πρωθυπουργό στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και στους εμπλεκόμενους με την εφαρμογή του μνημονίου υπουργούς.

Με το κείμενο, όμως, ανοίγει με σαφήνεια ο δρόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με προνομιούχες και κοινές μετά ψήφου και όχι απλώς με κοινές μετοχές.

Οι συστάσεις είναι σκληρές, αλλά το προσωρινό μνημόνιο δεν έχει κλείσει ακόμα. Έτσι, για παράδειγμα, ενώ απαιτείται μαχαίρι στις επικουρικές συντάξεις, δεν εξειδικεύεται ο τρόπος μείωσης του κόστους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, όπου είναι γνωστό ότι η τρόικα έχει θέσει ζήτημα και 13ου-14ου μισθού και κατώτατου μισθού.

Το προσωρινό μνημόνιο είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης των 30 δισ. ευρώ προκειμένου να τρέξει το PSI και να ξεκινήσουν στη συνέχεια οι διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση και το οριστικό μνημόνιο.

Από το κείμενο των δέκα σελίδων ξεχωρίζουν:

Αποκρατικοποιήσεις: Πουλήστε 2-3 μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012. Eτοιμάστε περιουσιακά στοιχεία προς πώληση. Αυτό απαιτεί αλλαγές στο νομικό καθεστώς, καλύτερη απογραφή των περιουσιακών στοιχείων και συστηματική εργασία στην αλλαγή χρήσεων γης.

Μέτρα: Για την κάλυψη των αποκλίσεων του 2011 ζητούνται μέτρα 1% του ΑΕΠ, άρα περίπου 2,2 δισ. ευρώ, αποκλειστικά από την πλευρά των δαπανών. Τα μέτρα για την περίοδο 2013-2015 θα προσδιοριστούν το καλοκαίρι.

Απολύσεις: Η απαίτηση για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων είναι σαφής. Κλείστε φορείς, μειώστε το προσωπικό, εφαρμόστε τον κανόνα ένα προς πέντε. Το 2015 οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να είναι 150.000 λιγότεροι.

Φόροι: Αυξήστε τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων κατά 25% αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2012, πάρτε πίσω τις ευνοϊκές ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων και ασφαλιστικών εισφορών που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, αλλάξτε τους προϊσταμένους του φοροεισπρακτικού μηχανισμού που δεν πιάνουν τους στόχους, τοποθετήστε γενικό γραμματέα φορολογικών θεμάτων από την αγορά, με ουσιαστική επαγγελματική εξειδίκευση στα φορολογικά. Επενεξετάστε όλες τις φοροαπαλλαγές και τελειώνετε με τη συσσώρευση φορολογικών υποθέσεων στα δικαστήρια. Προχωρήστε σε εναλλαγές στελεχών στις εφορίες κάθε 1-2 χρόνια.

Κλειστά επαγγέλματα: Ανοίξτε τα τώρα όλα. Για παράδειγμα, ζητείται να μην μπορεί το ΤΕΕ να επιβάλλει κυρώσεις σε μηχανικούς που συμφωνούν σε ασυνήθιστα χαμηλές αμοιβές. Παράλληλα, απαιτείται να καταργηθούν οι ελάχιστες αμοιβές στους δικηγόρους.

Τομέας υγείας: Να μεταφερθούν όλες οι αρμοδιότητες του ΕΟΠΥΥ στο υπουργείο Υγείας. Στα φάρμακα να τεθούν στόχοι στη φαρμακευτική δαπάνη για τη συνταγογράφηση φαρμάκων generic σε ποσοστό έως και 50%.

Τράπεζες: Μειώστε τους μισθούς και το προσωπικό, παρουσιάστε σχέδιο για την Αγροτική έως τον Μάρτιο, αλλάξτε τον νόμο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε να δίνεται η δυνατότητα χρήσης προνομιούχων μετοχών ή κοινών χωρίς ψήφο μετοχών κατά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης βιώσιμων τραπεζών. Έτσι ανοίγει ο δρόμος ώστε η ανακεφαλαιοποίηση να γίνει και με προνομιούχες μετοχές.

Όσον αφορά τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, απαιτείται Core Tier 1 στο 9% από τις αρχές του 2012 και 10% από τον Ιούλιο του 2013. Ζητείται παράλληλα τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε να είναι εφικτός ο δανεισμός του ΤΕΚΕ από το ΤΧΣ.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια