Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Το Σινικό τείχος / Great Wall of China

Το Σινικό τείχος / Great Wall of China
Ο αυτοκράτορας Τσιν Σι Χουάνγκ Ντι ήταν ο πρώτος μονάρχης μιας ενοποιημένης Κίνας, στον 2ο π.Χ. αιώνα, και σε μιαν ασύλληπτα φιλόδοξη απόπειρα να συνενώσει τη μεγάλη του χώρα, διέταξε την κατασκευή ενός τείχους από τη μια ως την άλλη πλευρά των βόρειων συνόρων της, κι από τις θάλασσες της Ανατολής ως το βορειοδυτικό άκρο, με στόχο την αναχαίτιση των νομάδων του Βορρά. Κατά την εκτέλεση ενσωματώθηκαν πολλά τμήματα ενός παλαιότερου τείχους, που κατασκευαζόταν για τον ίδιο σκοπό από τον 7ο αιώνα, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος του το έργο ήταν καινούργιο.
Το σινικό τείχος καλύπτει 2.250 χλμ., έχει όμως τόσες συστροφές και παρακλάδια, ώστε το συνολικό μήκος να πλησιάζει τα 6.000 χλμ.

Οι Πύργοι.
Οχυρά παρατηρητήρια κάθε τόσο εκτείνονται περί τα 10 τετραγωνικά μέτρα. Υπάρχουν 25.000 τέτοιοι πύργοι κατά μήκος του Τείχους, και άλλοι 15.000 ανεξάρτητοι από αυτό!.

Η εξόρυξη.
Απ όλους τους αρχαίους πολιτισμούς, η Κίνα έχει την πιο μεγάλη ποικιλία διαθέσιμων οικοδομικών υλικών. Από την πιο πρώιμη περίοδο χρησιμοποιήθηκαν ωμές πλίνθοι, ξυλεία και λαξευμένοι λίθοι, ενώ αργότερα, ψημένα τούβλα και κεραμίδια.

Η δομή.
Τα οχυρά παρατηρητήρια έχουν 14 μέτρα ύψος, ενώ τα τείχη διατηρούν ένα μέσο ύψος των εφτά μέτρων. Η βάση τους έχει έξι ή εφτά μέτρα πλάτος και στενεύει παραπάνω, κρατώντας ωστόσο αρκετό φάρδος για τις ανάγκες του δρόμου.
'Οταν τελείωσε το Τείχος είχε συνολικό μήκος 6.000 χιλιόμετρα. Το ανατολικό μέρος του παραμένει ακόμα σε καλή κατάσταση. Ο Τσιν είχε διατάξει να απαγχονίζουν επιτόπου όποιον εργάτη άφηνε μια ρωγμή ανάμεσα στις πέτρες, ικανή να χωρέσει ένα καρφί.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια