Ψηφιοποιούνται οι Βιβλιοθήκες του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνστινουπόλεως και της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Δύο ιδιαίτερα σημαντικές για την ιστορία της Ορθοδοξίας βιβλιοθήκες πρόκειται να ψηφιοποιηθούν με τη βοήθεια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Πρόκειται για τη βιβλιοθήκη του....
Οικουμενικού Πατριαρχείου, που χρονολογείται από τον 1ο αιώνα μ.Χ. και αντιπροσωπεύει την αρχαιότερη ίσως, βιβλιοθήκη της χριστιανοσύνης με περισσότερους από 50.000 τόμους.
Και τη βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που ιδρύθηκε κατά τους βυζαντινούς χρόνους και θεωρείται μια από τις πιο πλούσιες στον κόσμο σε σπάνια βιβλία, με πλήθος χειρογράφων, που φτάνουν 30.000 τόμους.
Η ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση των δύο βιβλιοθηκών θα εξασφαλίσει τη διάσωση του πολύτιμου υλικού τους, αλλά και το "άνοιγμά" τους σε κάθε ερευνητή ή ενδιαφερόμενο, που θα αποκτήσει πρόσβαση σε μια πλούσια πηγή γνώσης για την Ορθοδοξία.
Το ιδιαίτερο σημαντικό έργο της ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης του ιστορικού αρχείου των δύο ιστορικών βιβλιοθηκών υποστηρίζουν ο ΟΤΕ και η COSMOTE. Οι δύο εταιρείες θα συμβάλουν ώστε οι συλλογές να μετατραπούν σε ψηφιοποιημένο υλικό με σύγχρονες δυνατότητες μελέτης, ανάλυσης και πρόσβασης.
Μια ομάδα έργου, αποτελούμενη από ειδικούς συμβούλους, αναλυτές και μηχανικούς, θα προχωρήσει στη δημιουργία πληροφοριακής υποδομής, για την ψηφιοποίηση, την τεκμηρίωση και τη μετέπειτα ανάδειξη των έντυπων πολιτιστικών τεκμηρίων που διαθέτει τόσο το Πατριαρχείο όσο και η Θεολογική Σχολή..............
Η βιβλιοθήκη της Χάλκης.
Η πρωτοβουλία του ΟΤΕ και της COSMOTE αποκτά ιδιαίτερη σημασία στην "ευαίσθητη" περίπτωση της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, καθώς η σχολή παραμένει κλειστή από το 1971 (εξαιτίας ενός νόμου που απαγόρευσε τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Τουρκία).
Η βιβλιοθήκη της σχολής θεωρείται μια από τις πιο πλούσιες στον κόσμο σε παλαιότητα και σπάνια βιβλία. Η αρχή της τοποθετείται στους βυζαντινούς χρόνους, ωστόσο, κύριος διοργανωτής και θεμελιωτής της βιβλιοθήκης, πριν ακόμη υπάρξει η σχολή, υπήρξε ο Πατριάρχης Μητροφάνης Γ΄(1565 - 1572 και 1579 - 1580), ο οποίος δώρισε και 300 σπάνια χειρόγραφα, πολλά από τα οποία σώζονται σήμερα στην Αίθουσα Χειρογράφων της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης.
Η βιβλιοθήκη εμπλουτίστηκε με διάφορες εκδόσεις από δωρεές και σημαντικές αγορές. Κύριος δωρητής της υπήρξε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο οποίο ανήκει αυτή ως η δεύτερη πατριαρχική βιβλιοθήκη, μετά εκείνη που υπάρχει αυτοτελώς στο Φανάρι.
Η βιβλιοθήκη λειτουργεί υπό την εποπτεία της Συνοδικής Επιτροπής επί των βιβλιοθηκών.
"Κ"
- ΑΡΧΙΚΗ
- ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
- _Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ
- _ΥΓΕΙΑ
- _ΑΝΑΠΗΡΙΑ
- _ΚΟΣΜΟΣ
- _ΕΛΛΑΔΑ
- _ΝΕΑ
- _ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
- LIFESTYLE
- _ΣΟΟΥ ΜΠΙΖ
- _SHOWBIZ
- _VIDEO
- _ΜΟΔΑ
- _ΟΜΟΡΦΙΑ
- _ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
- _ΖΩΔΙΑ
- ΘΕΜΑΤΑ
- _ΑΘΛΗΤΙΚΑ
- _ΔΙΑΦΟΡΑ
- _HUMOR
- _ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
- _ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
- _ΠΑΡΑΞΕΝΑ
- _ΓΙΟΡΤΕΣ
- Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ
- ΑΡΧΕΙΑ
- _ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
- _E-MAIL
- _FACEBOOK
- _TWITTER
- _YOUTUBE
0 Σχόλια