Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ιταλική κουζίνα - Italian Cuisine

.
Το Ιταλικό φαγητό κατέχει εξέχουσα θέση στη λίστα των περισσότερων γυναικών.
Μπορεί να προσφέρει πάρα πολλές… συγκινήσεις, όπως ακριβώς και οι Ιταλίδες!
Σκεφτείτε τη Σοφία Λόρεν και τη Μόνικα Μπελούτσι και θα καταλάβετε για τί είδους συγκινήσεις μιλάμε!
Αν λοιπόν είχατε την εντύπωση ότι η Ιταλική κουζίνα αποτελείται μόνο από την πίτσα και το spaghetti, ήρθε η ώρα να σας μάθουμε τα βασικά… Ιταλικά!
Καλώς ορίσατε στην Ιταλία!
https://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRUwsjcHOFUND_8UKFiI4UKeoamHmYo9AgBn4lk5kwQBQZnRsKk
Ζυμαρικά σε ρόλο… «ορεκτικού»!
Φετουτσίνι (Fettuccine):
Στο ίδιο μήκος με το spaghetti, τα fettuccine αποτελούν μια πιο… «γεμάτη» εναλλακτική εκδοχή.
Μια πολύ δημοφιλής επιλογή, που συνοδεύεται είτε με σάλτσα Αλφρέντο (Alfredo), είτε με μία σάλτσα λαχανικών όπως η μαρινάρα ή η πριμαβέρα. Δε θα τα συνιστούσαμε για φαγητό στο πρώτο ραντεβού, γιατί είναι ένα “κλικ” πιο… ζημιάρικα από το κλασσικό spaghetti.
Ριγκατόνι (Rigatoni): 
Με σχήμα όμοιο με το σχήμα ενός κομμένου λάστιχου ποτίσματος και μήκος περίπου 2.5 εκατοστά, τα rigatoni σερβίρονται συνήθως με κόκκινη σάλτσα, και στην κορφή… όχι κανέλλα, αλλά βασιλικό και μαϊντανό.
 Πέννες (Penne):
Οι πέννες μοιάζουν με μια πιο… μικροσκοπική εκδοχή των rigatoni. Δημοφιλής επιλογή και αυτή, για ευνόητους λόγους: Τρώγονται πολύ εύκολα και είναι σχετικά ελαφριές. Μπορείτε να τις συνοδεύσετε πανέμορφα με σάλτσα Αρραμπιάτα (Arrabbiatta), και να τις παραγγείλετε “al dente” για να… «κρατάνε» στα δόντια σας…!
 Ζυμαρικά… «γεμιστά»!
Τορτελίνια (Tortellini):
Αν σας αρέσουν τα «γεμιστά» ζυμαρικά, τα τορτελίνια είναι μία από τις επιλογές σας. Αυτό το… οβάλ ζυμαρικό, συνήθως θα το βρείτε γεμιστό με κιμά, τυρί ή σπανάκι. Αυτά που είναι γεμιστά με κιμά, δένουν αρμονικά με σάλτσα ντομάτας (ή ακόμα και με τη σάλτσα του κιμά για τους πιο…μερακλήδες!), τα γεμιστά με το τυρί κάνουν επίσης… καλό ζευγάρι με τη σάλτσα του κιμά, ενώ τα γεμιστά με το σπανάκι παίζουν… μπαλλαντέρ ανάμεσα στη σάλτσα ντομάτας και τη σάλτσα του κιμά.
Ραβιόλια (Ravioli):
Παρόμοια με τα τορτελίνια, και τα ραβιόλια μπορείτε να τα βρείτε γεμιστά με τα πιο πάνω υλικά. Κι ενώ τα τορτελίνια είναι οβάλ, τα ραβιόλια έχουν σχήμα τετράγωνο. Τα τορτελίνια επίσης έχουν πιο ελαφριά υφή σα ζυμαρικά, σε αντίθεση με τα ραβιόλια που έχουν την τάση να… βαραίνουν…!
Και Στην Κορφή… Τυρί!
Παρμεζάνα: Ιταλικό σκληρό τυρί, που προέρχεται από την πόλη της Πάρμα και φτιάχνεται από αγελαδινό γάλα. Συνήθως, συνοδεύει τα ζυμαρικά σε τριμμένη μορφή.
Ρομάνο: Το Ρομάνο είναι επίσης ένα Ιταλικό σκληρό τυρί, που σε αντίθεση με την παρμεζάνα φτιάχνεται από πρόβειο γάλα (σας πάμε στοίχημα ότι αν έμπαινε σαν ερώτηση σε κάποιο τηλεπαιχνίδι, δε θα έβρισκε την απάντηση κανείς!) χρησιμοποιείται και αυτό συνήθως σε τριμμένη μορφή, και είναι παρόμοιο με την παρμεζάνα, αλλά πιο αλμυρό στη γεύση.
Αναδείξτε την Ιταλική γεύση:
Σάλτσες.
Αλφρέντο (Alfredo): H σάλτσα Αλφρέντο (Alfredo) συνδυάζει κρέμα γάλακτος, ελάχιστο τυρί και ελάχιστο λάδι. Είναι το τέλειο συνοδευτικό για τα φετουτσίνι.
Καρμπονάρα: Η αγαπημένη σάλτσα πολλών. Σημαίνει ‘κάρβουνο’. Αυτό το ‘μαγειρικό θαύμα’ λοιπόν παρήχθη για πρώτη φορά από ανθρακωρύχους (‘καρμπονάρους’) που ανάμειξαν αυγά, πανσέττα, κρέμα γάλακτος και παρμεζάνα. Μπορείτε άνετα να αντικαταστήσετε την πανσέττα με μπέικον που είναι και πιο φτηνό σαν υλικό και προσδίδει μια πιο… καπνιστή γεύση. Αν το καλοσκεφτεί κανείς, η καρμπονάρα είναι «μια σάλτσα Αλφρέντο, που της προσθέτουμε μπέικον και (αν θέλουμε και μας αρέσουν πολύ) μανιτάρια».
Μαρινάρα: Παραδοσιακή Ιταλική σάλτσα λαχανικών που περιέχει ντομάτα, κρεμμύδι, σκόρδο και ελαιόλαδο.
Μπολωνέζ (Bolognese): Αυτή είναι βασικά μία σάλτσα με βάση τον κιμά. Μια «Μαρινάρα», αν θέλετε, που την έχουμε πάει σε άλλο επίπεδο προσθέτοντάς της κιμά. Πολύ καλή, ειδικά με ζυμαρικά που δεν είναι γεμιστά και δη με κιμά…!
Πριμαβέρα: Πρέπει να καλύψουμε και το ενδεχόμενο να υπάρχουν και χορτοφάγοι στην παρέα, οπότε η πριμαβέρα είναι μια σάλτσα με βάση τα καρότα, το σέλινο και τις πιπεριές. Τα “Fettuccine Primavera” είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα πιάτου υγιεινής διατροφής.
Αρραμπιάτα (Αrrabbiatta): Η σάλτσα «Αρραμπιάτα» (Arrabiatta), η οποία αποτελεί πολύ καλό συνοδευτικό για τις πέννες, περιέχει ντομάτα, καυτερή πιπεριά και, ναι, το μαντέψατε, σκόρδο! «Αρραμπιάτα» σημαίνει «θυμωμένη σάλτσα», «σάλτσα του θυμωμένου μάγειρα». Το καυτερό της σάλτσας εξαρτάται, λένε, από τη διάθεσή του. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι δική σας επιλογή το πόσο «αρραμπιάτα» θα είναι η μακαρονάδα που θα σερβίρετε…! Πολλές πληροφορίες, ναι, αλλά είπαμε, αν βρεθείτε σε κάποιο τηλεπαιχνίδι, θα σας φανούν πολύ χρήσιμες!
Πάντα με κρασί…!
Κάθε Ιταλικό γεύμα είναι λειψό χωρίς ένα ή δύο μπουκάλια καλό κρασί. Κι εφόσον και τα κόκκινα αλλά και τα λευκά κρασιά συνοδεύουν εξαιρετικά τις Ιταλικές συνταγές, η επιλογή εξαρτάται ουσιαστικά από τη σάλτσα με την οποία θα… «στολίσετε» τα ζυμαρικά σας (και κατ’ επέκταση από τα ζυμαρικά σας).
Το κόκκινο κρασί πηγαίνει τέλεια με όποιο ζυμαρικό συνοδεύεται (ή γεμίζεται) με κιμά και είναι βουτηγμένο στη σάλτσα του. Επιπλέον, είναι καλό να επιλέγεται κόκκινο κρασί με οποιαδήποτε κόκκινη σάλτσα. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα ιταλικού κόκκινου κρασιού είναι το «Villagiachi Chianti Classico» του 1998, από την περιοχή της Τοσκάνης.
Το λευκό κρασί λοιπόν (όπως καλά καταλάβατε) είναι μια πολύ καλή επιλογή για λευκές σάλτσες, για πριμαβέρα, και ειδικότερα για μακαρονάδες με θαλασσινά. Άλλο ένα εξαιρετικό παράδειγμα ιταλικού λευκού κρασιού αυτή τη φορά είναι το «Zamo & Zamo Pinot Grigio» του 1998, από την περιοχή του Φρίουλι.
Κι αν νομίζετε ότι αισθάνεστε κιόλας ένα φούσκωμα στο στομάχι, καλά τα πάτε…!
Καλή σας όρεξη!
ministryofmen.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια