Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πολύχρωμες εικόνες ελπίδος από τα παιδιά όλου του κόσμου

Φωτογράφος: Σιμόνη Ζαφειροπούλου.
Πρόλογος: Μαριάννα Β.Βαρδινογιάννη.
Εκδόσεις: Μεταίχμιο, σελ.180.
Τα παιδιά παίζουν. Και ακροβατούν, μασουλούν, εργάζονται, μαθαίνουν. Τα παιδιά ξεκαρδίζονται και....

μελαγχολούν. Αγαπούν, πιστεύουν και ελπίζουν.
Ξεφυλλίζοντας το πανέμορφο λεύκωμα φωτογραφιών της Σιμόνης Ζαφειροπούλου, τα ζωηρά χρώματα και, κυρίως τα βλέμματα των παιδιών που στέκονται μπροστά στον φακό της σε πυρπολούν με την κρυμμένη τους ποίηση και την "Ελπίδα", που είναι και ο τίτλος του βιβλίου.
Αυτή που μόνο "τα παιδιά του κόσμου", από το Περού μέχρι την Αιθιοπία και από την Κίνα μέχρι το Πακιστάν, μπορούν να μας μεταγγίσουν - όσο δύσκολο κι αν είναι το τοπίο όπου ανθίζουν.
Το λεύκωμα κυκλοφορεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF. "Η ελπίδα, μετουσιώνει το νόημα της ζωής", σημειώνει στον πρόλογο η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, Μαριάννα  Β. Βαρδινογιάννη. "Δίνει αξία στην κάθε μας στιγμή, στην κάθε μας πράξη. Είναι ο μεγάλος μας σύμμαχος απέναντι στο άγνωστο που ανοίγεται μπροστά μας. Δίνει κουράγιο, ενδυναμώνει ικανότητες, χτίζει όνειρα. Όσο υπάρχει ζωή, υπάρχει και ελπίδα.
Μας κάνει να περιμένουμε το αύριο με αισιοδοξία. Αυτήν την ελπίδα βλέπουμε στο βλέμμα των παιδιών (....) Μέσα από την περιήγησή της στον κόσμο και τη διεισδυτική της ματιά, η δρ.Ζαφειροπούλου φωτογραφίζει την παιδική ψυχή με τρυφερότητα και αισθαντικότητα, αποκαλύπτοντας τη μεγάλη αλήθεια:
ότι όλα τα παιδιά του κόσμου είναι ίδια".
"Κανένα πρόσωπο δεν έχει τόση αλήθεια όσο το πρόσωπο των παιδιών", σημειώνει η ίδια η φωτογράφος. "Δεν έχουν μάθει να κρύβονται. Συνάντησα πολλά παιδιά να παίζουν σε αλάνες με τόπια από πανιά, με αυτοκινητάκια φτιαγμένα από κουτιά κονσέρβας. Σ αυτά, λοιπόν, τα παιδιά, που δεν ακούγεται η φωνή τους, που μας κοιτάνε στα μάτια, που προσπαθούν και θέλουν, αφιερώνω αυτό το βιβλίο"
realnews

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια