Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τεστ αίματος διαβάζει την κατάθλιψη

Καινοτομία στον τομέα της παγκόσμιας υγείας
Εύκολη υπόθεση θα είναι από δω και στο εξής η ενημέρωση των πολιτών για το αν πάσχουν ή όχι από κατάθλιψη, καθώς λίγο αίμα και λίγα λεπτά θα αρκούν πλέον για να το διαπιστώσει κανείς, σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες.Καινοτομία στο χώρο της πρόβλεψης σοβαρών ασθενειών, όπως είναι αυτή της κατάθλιψης, έρχεται με μια νέα, απλή αιματολογική εξέταση διάρκειας λίγων μόλις λεπτών.

Το τεστ αίματος θα είναι αρκετό ώστε να διαγνωστεί έγκαιρα αρκεί για η νόσος της κατάθλιψης, σύμφωνα με Ιάπωνες ερευνητές του Πανεπιστημίου Κείο στο Τόκυο .

Προηγούμενες αιματολογικές εξετάσεις για τη διάγνωση της κατάθλιψης, οι οποίες βρίσκονταν υπό ανάπτυξη, ήταν σημαντικά πιο χρονοβόρες, επειδή χρειάζονταν ανάλυση του DNA των λευκών αιμοσφαιρίων.

Οι ερευνητές επινόησαν μια νέα αιματολογική εξέταση, η οποία ανιχνεύει τα επίπεδα κατάθλιψης με τη μέτρηση της συγκέντρωσης του φωσφορικού οξέος στο αίμα.

Σε παλαιότερη μελέτη που έγινε με τη συμμετοχή 66 ατόμων, εκ των οποίων οι 31 διεγνώσθηκαν με κατάθλιψη, επιβεβαιώθηκε η σχέση ανάμεσα στα επίπεδα φωσφορικού οξέος και της νόσου.

Η μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς είχαν χαμηλότερη συγκέντρωση φωσφορικής αιθανολαμίνης, ενώ οι ερευνητές στη συνέχεια ήταν σε θέση με αυτή τη βάση να διαγνώσουν ασθενείς με ποσοστό επιτυχίας 82%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του HMT (Human Metabolome Technologies) η νέα εξέταση θα συμβάλει στη βελτίωση της έγκαιρης ανίχνευσης της κατάθλιψης, εφόσον γίνεται στη διάρκεια τακτικών ιατρικών εξετάσεων.

"Τα ευρήματα θα διευκολύνουν για μια αντικειμενική, βιολογική διάγνωση των καταθλιπτικών. Πιστεύουμε ότι η εξέταση θα καταστήσει δυνατή την έγκαιρη διάγνωση της νόσου" δήλωσε ο δρ Γιοσάκι Οχάσι.

Οι επιστήμονες στοχεύουν να κυκλοφορήσει η νέα εξέταση διάγνωσης της κατάθλιψης εντός της επόμενης διετίας, ύστερα από τις απαραίτητες κλινικές δοκιμές και την έγκριση του Υπουργείου Υγείας. 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια