Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κέντρο για νέους με ειδικές ανάγκες

 
Στη Ρωσία σήμερα, τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι από τα πιο ευάλωτα άτομα.
Τα μέσα ενημέρωσης έχουν αφιερώσει πολλές εκπομπές για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους.
Είναι δύσκολο όμως να συναντήσετε στο δρόμο ανθρώπους σε μια αναπηρική καρέκλα ή τυφλό.
Αυτό συμβαίνει όχι γιατί είναι λίγα τα άτομα με αναπηρία, αλλά.....

δεν είναι οι πόλεις σχεδιασμένες για τέτοιους ανθρώπους.
Είναι δύσκολο να έχουν την κίνηση που πρέπει για να έχουν μια φυσιολογική ζωή.
Έχει δημιουργηθεί όμως μια καταπληκτική εγκατάσταση για νέους με ειδικές ανάγκες το οποίο βρίσκεται, δυστυχώς , μόνο στο κέντρο της Μόσχας.
Αυτή η παιδική χαρά ίσως είναι η μοναδική παιδική χαρά για άτομα με ειδικές ανάγκες στη Μόσχα (μήπως και μοναδική στον κόσμο;)
"Κέντρο αναψυχής και Δημιουργικότητα Νεολαίας" : Άνοιξε το 1990 και πριν 2 χρόνια ανακατασκευάστηκε. Τώρα, στο κέντρο του κτιρίου υπάρχουν μεγάλες ράμπες και τα άτομα με αναπηρία μπορούν να φτάσουν στον τρίτο όροφο με ειδικούς ανελκυστήρες.
Στην αυλή υπάρχουν παιδικές χαρές και μίνι γήπεδο ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, τα οποία μετατρέπονται εύκολα για το παιχνίδι των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Για παράδειγμα οι μπασκέτες χαμηλώνουν για να μπορέσουν να παίξουν τα άτομα με αναπηρικά καροτσάκια.
Το κέντρο δέχεται και άτομα από όλη την Μόσχα ακόμα και από τα προάστια.
Διαθέτει δικό του μεταφορικό μέσο για την μεταφορά των ατόμων από απομακρυσμένες περιοχές.
Το κέντρο λειτουργεί με εθελοντική εργασία . Οχτώ οργανισμοί νεολαίας είναι πάντα σε ετοιμότητα για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων που αφορούν άτομα με ειδικές ανάγκες.
Υπάρχουν 12 πιλοτικές περιοχές για την ψυχαγωγία, τον αθλητισμό και τα τυχερά παιχνίδια. Στο κτίριο έχει δυο ανελκυστήρες για αναπηρικά καροτσάκια.
Το εσωτερικό του είναι καθαρό και ευχάριστο
Εδώ τα πάντα είναι προσαρμοσμένα για άτομα με ειδικές ανάγκες. Λευκοί κύκλοι για όσους δεν μπορούν να δουν οι οποίοι κάνουν γνωστό στο άτομο ότι ξεκινά κάτι (πχ τα σκαλιά) και αλληλοκαλύπτονται με έντονα χρωματιστούς μαρκαδόρους
Σχέδιο ειδικα΄διαμορφωμένο για τυφλούς και ατόμων με προβλήματα όρασης.
Οι πόρτες είναι 90 εκατοστά πλάτος, έτσι ώστε να γίνεται η διέλευση. Στους διαδρόμους υπάρχουν ειδικά σαλόνια άνετα για ανθρώπους με αναπηρικό αμαξίδιο
Ειδικός εξοπλισμός.
Αίθουσα μπιλιάρδου ειδικά διαμορφωμένες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες
Εκτός από τα άτομα με αναπηρία στο κέντρο επισκέπτονται και φυσιολογικά παιδιά. Αυτό βοηθά τα άτομα με αναπηρία να προσαρμοστούν πιο γρήγορα και να απολαύσουν μια κανονική ζωή έξω από το κέντρο
Πέρυσι μια εικόνα φτιαγμένη από τα χέρια των παιδιών δόθηκε στον Πατριάρχη
Αίθουσα κεραμικής και αγγειοπλαστικής. Υπάρχουν κλίβανοι και τροχός αγγειοπλαστικής. Εδώ ασχολούνται παιδιά με εγκεφαλική παράλυση, νοητική υστέρηση, σύνδρομο Down
Σκοπό του κέντρου είναι να δραστηριοποιηθούν οι νέοι που συμμετέχουν στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή. Το κέντρο απασχολεί 60 άτομα, ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς και αποστολή τους είναι να βοηθήσουν τους νέους με αναπηρία
Πηγαίνουν παιδιά από 4 ετών έως και 32 νεαρά άτομα με ειδικές ανάγκες. Μετά από 32 χρόνια οι άνθρωποι γενικά είτε είναι οργανωμένοι και μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή, ή πάνε σε άλλα κέντρα με ενήλικες.
Οι μαθητές κάνουν εργασίες και σύντομα σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και να πωλούν κάποιες από τις εργασίες τους
 Επίσης υπάρχει θέατρο, όπου ο ίδιος ο σκηνοθέτης είναι κωφός και τα έργα παίζονται χωρίς λόγια
Αίθουσα ψυχαγωγίας και χαλάρωσης
Γυμναστήριο εξοπλισμένο με ειδικά όργανα γυμναστικής προσαρμοσμένα για αναπηρικά καροτσάκια
Είναι πολύ σημαντική όλη αυτή η προσπάθεια. Οι μέθοδοι για την αναψυχή και την δημιουργικότητα των ατόμων με αναπηρία. Φυσικά τα κέντρα αυτά θα έπρεπε να είναι σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Τα άτομα με αναπηρία θα πρέπει να μπορούν να ζήσουν μια πλήρη ζωή στην εργασία, στην χαλάρωση να πηγαίνουν κινηματογράφο και να συναντιούνται με φίλους.
Θα ήταν ωραίο αν στην κοινωνία μας οι πολίτες και οι οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στα θέματα αναπηρίας , που αυτή την στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει.
Κατερίνα

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια