Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Οι βασικοί κανόνες και η ορολογία του μπέιζμπολ

Το μπέιζμπολ έχει τη δική του ορολογία.
Προκειμένου να ανακαλύψετε το άθλημα και συνάμα να το κατανοήσετε, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τους βασικούς όρους του αθλήματος, τους οποίους σας παρουσιάζουμε συνοπτικά......

- Strike: Στη μονομαχία μεταξύ Pitcher και ροπαλιστή, ως Strike καταγράφονται οι αποτυχημένες προσπάθειες του ροπαλιστή να πετύχει την μπάλα που του στέλνει ο Pitcher. Αν αποτύχει τρεις φορές τότε βγαίνει από αυτό τον γύρο και επιστρέφει στον πάγκο.

- Ball: Στη μονομαχία μεταξύ Pitcher και ροπαλιστή, ως Ball καταγράφονται οι άστοχες ρίψεις που κάνει ο Pitcher προς τον ροπαλιστή. Αν στείλει τέσσερα Ball, τότε ο ροπαλιστής προωθείται στην πρώτη βάση χωρίς να χτυπήσει την μπάλα.

- Βάσεις: Τα «μαξιλαράκια» που βρίσκονται στις τέσσερις γωνίες του ρόμβου που σχηματίζεται στο μέσο του γηπέδου.

- Run: Είναι ο πόντος. Σημειώνεται μόνο όταν ένας ροπαλιστής κατακτήσει εν σειρά τις τέσσερις βάσεις του γηπέδου.

- Home: Η πλάκα που είναι φυτεμένη στα πόδια του ροπαλιστή. Είναι και ο στόχος προκειμένου να σημειωθεί το run. Ονομάζεται έτσι διότι έχει το σχήμα ενός ανάποδου σπιτιού.

- Out: Είναι ο στόχος της άμυνας. Να βγάλει από τον κάθε γύρο τρεις επιτιθέμενους εκτός. Να σημειωθούν δηλαδή τρία άουτ. Αυτά μπορούν να σημειωθούν με τέσσερις τρόπους.

- Hit: Το χτύπημα της μπάλας με το ρόπαλο. Οχι όμως οποιοδήποτε χτύπημα, αλλά εκείνο που επιτρέπει στον ροπαλιστή να φτάσει ασφαλώς στις βάσεις.

- Foul: Μία μπάλα που σκάει έξω από τις γραμμές του γηπέδου.

- Homerun: Το χτύπημα της μπάλας που την στέλνει έξω από το γήπεδο. Ετσι, εφόσον οι αμυνόμενοι δεν έχουν την μπάλα για να σταματήσουν τον παίκτη από το να κατακτήσει όλες τις βάσεις, εκείνος κάνει τον γύρο του θριάμβου και σκοράρει ανενόχλητος. Μαζί με αυτόν σκοράρουν και όσοι βρίσκονται στις βάσεις. Αν οι βάσεις είναι γεμάτες, τότε με ένα χτύπημα μπαίνουν τέσσερα runs και αυτό ονομάζεται Grand Slam.

- Inning: Οι εννέα γύροι του παιχνιδιού. Ενα inning έχουμε όταν επιτεθούν και οι δύο ομάδες.
Καθημερινή

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια