Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τι ΕΞΆΓΕΙ η ΕΛΛΑΔΑ

Της Δήμητρας Μανιφάβα.
Οι περισσότεροι Έλληνες άκουσαν πρώτη φορά για την ύπαρξη των Νησιών Φόκλαντ το 1982, λόγω της πολεμικής σύρραξης μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Αργεντινής.
Και μάλλον οι περισσότεροι τα....

ξέχασαν από τότε.
Πολύ λιγότεροι -ειδικά αν δεν ασχολούνται με τη ναυτιλία- είναι όσοι γνωρίζουν τις Νήσους Μάρσαλ (ουδεμία σχέση με το Σχέδιο Μάρσαλ), οι οποίες βρίσκονται στον Ειρηνικό Ωκεανό, μεταξύ της Χαβάης και της Παπούα - Νέας Γουινέας.

 Εδώ και αρκετά χρόνια, ωστόσο, κάποιες ελληνικές επιχειρήσεις εξάγουν στα δύο αυτά νησιωτικά συμπλέγματα διάφορα προϊόντα, όπως μεταξύ άλλων, μακαρόνια, σπάγκους, σωσίβια και... τηλεοπτικές κεραίες.

 Όσο και αν φαίνεται παράξενο, είναι αληθινό, καθώς επιβεβαιώνεται από τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2011, οι Νήσοι Μάρσαλ καταλαμβάνουν την 57η θέση μεταξύ των 100 πρώτων προορισμών των ελληνικών προϊόντων με αξία εξαγωγών η οποία ανήλθε σε 22 εκατ. ευρώ.

Την ίδια περίοδο οι ελληνικές εξαγωγές προς τα Νησιά Φόκλαντ ανήλθαν σε 6,68 εκατ. ευρώ, με τη χώρα να καταλαμβάνει την 79η θέση μεταξύ των 100 πρώτων χωρών.
Στις 100 πρώτες χώρες περιλαμβάνονται και οι πολύ εξωτικές Μπαχάμες, με την αξία των ελληνικών εξαγωγών εκεί, στο 8μηνο, να υπερβαίνει τα 5,1 εκατ. ευρώ και την γκάμα των προϊόντων να περιλαμβάνει από πετρελαιοειδή μέχρι κρασιά.

Οι παραπάνω περιπτώσεις δεν αποτελούν τα μοναδικά «περίεργα» των ελληνικών εξαγωγών.
Από τα στοιχεία για τα προϊόντα που εξάγει η Ελλάδα στους παραδοσιακούς πελάτες της δεν λείπουν αυτά που προξενούν εντύπωση.

 Έτσι, το 8μηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2011 το πέμπτο εξαγώγιμο είδος της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ (οι ΗΠΑ αποτελούν τον τέταρτο μεγαλύτερο πελάτη της χώρας μας κατά την εξεταζόμενη περίοδο) είναι τα αεροσκάφη(!) και συναφής εξοπλισμός, στοιχείο που η «Κ» έχει καταγράψει και παλαιότερα με βάση τα στοιχεία για τις εξαγωγές του 2010.

 Όχι, δεν απέκτησε ξαφνικά η Ελλάδα αεροναυπηγική βιομηχανία.
Πρόκειται στην πραγματικότητα για εξαγωγές μεταχειρισμένων αεροσκαφών, τα οποία είτε αποστέλλονται στις ΗΠΑ για σκραπ είτε πωλούνται σε αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους.

 Η ίδια αιτία βρίσκεται πίσω από τις εξαγωγές... φέρι μπόουτ στην Τουρκία, το 18ο εξαγώγιμο είδος της Ελλάδας προς τον δεύτερο μεγαλύτερο πελάτη της.
Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι πριν από λίγους μήνες πλοία της εταιρείας Αγούδημος που βρίσκονταν παροπλισμένα στο λιμάνι του Πειραιά πωλήθηκαν για σκραπ στη γείτονα.

Το γεγονός ότι το Παρίσι αποτελεί την πρωτεύουσα της μόδας δεν εμποδίζει ελληνικές επιχειρήσεις να εξάγουν ρούχα στη Γαλλία.
Τα είδη ένδυσης αποτελούν το ένατο εξαγώγιμο είδος της Ελλάδας στη Γαλλία, ενώ σημαντικές είναι και εξαγωγές αρωμάτων και καλλυντικών.

Απίστευτο και όμως αληθινό είναι ότι η Ελλάδα εξάγει στη Σιγκαπούρη (πρόκειται πλέον για τον 11ο μεγαλύτερο πελάτη μας) μεταξύ άλλων τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, καθώς και εξαρτήματα αυτοκινήτων.

*  Οι 10 πρώτοι πιο εξωτικοί προορισμοί των ελληνικών προϊόντων.
(Ιανουάριος - Αύγουστος 2011).
1.  Σιγκαπούρη: 340.017.520.
2.  Γιβραλτάρ: 242.025.911.
3.  Νήσοι Μάρσαλ: 22.091.830.
4.   Μπενίν: 16.377.216.
5.   Γουινέα: 3.709.258.
6.   Νήσοι Φόκλαντ: 6.686.214.
7.   Μπουρκίνα Φάσο: 5.854.856.
8.   Μπαχάμες: 5.103.290.
9.   Περού: 4.884.598.
10.  Γουινέα: 3.709.258.
Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου/Καθημερινή.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια