Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Anonymous

Έχοντας ως όπλα υπολογιστές και στόχο από πολυεθνικές μέχρι κυβερνήσεις, η ομάδα χάκερ Anonymous έχει αποφασίσει να αλλάξει τον κόσμο. Ή για την ακρίβεια να αποκτήσει όνομα…
Από τον Άρη Βουρβούλια
Μπορεί κάπου να πέτυχες βιντεάκι τους, κάποιος να.......

στους έχει αναφέρει και να μην ασχολήθηκες, μπορεί να μαθαίνεις την δράση τους από τις ειδήσεις ή και να μην γνωρίζεις καν την ύπαρξή τους, αυτό που έχει σημασία είναι ότι ένα νέο φαινόμενο ακτιβισμού ξημερώνει και ο πονοκέφαλος πολλών κυβερνήσεων για την καταπολέμησή του έχει μετατραπεί σε φλέγον ζήτημα. Είναι μία νέα ιδεολογία που τα βάζει με κατεστημένα και ανορθογραφίες του σήμερα. Οι Anonymous γέννησαν τον χ-ακτιβισμό και σκοπός τους είναι η απόδοση της δικιάς τους δικαιοσύνης, μέσα από το ίντερνετ, “ο όρκος στην προάσπιση της ελεύθερης έκφρασης και ροής πληροφοριών” όπως οι ίδιοι δηλώνουν.
Τελευταίο επεισόδιο (πριν λίγες μέρες) των πράξεών τους, η καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας στα πλαίσια του “Operation Darknet” του τελευταίου πρότζεκτ που πραγματοποίησαν. Θύμα τους το server της Freedom Hosting, υπεύθυνο για παραπάνω από 40 ιστοσελίδες παιδικής πορνογραφίας και 100GB αντίστοιχου υλικού. Δεν μείνανε εκεί όμως, κοινοποίησαν και 1589 username χρηστών της εν λόγο σελίδας λέγοντας πως είχαν προειδοποιήσει την εταιρεία να αποσύρει το υλικό της και αυτή τους αγνόησε. «Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε, είμαστε οι Anonymous» είναι το σλόγκαν τους, εκφοβίζοντας οποιονδήποτε βαλθεί να τους αντιμετωπίσει.
http://www.pkool.gr/wp-content/uploads/2011/10/anonymous.jpg
Η αρχή

Όλα ξεκίνησαν το 2003 από έναν ιστότοπο εν ονόματι “4CHAN”. Η εξέλιξη του περιεχόμενο αυτού του site, ίσως και να βοηθήσει, ώστε να γίνει αντιληπτό τι ακριβώς είναι οι Anonymous. Πρόκειται για μία ιδιαίτερης μορφής κοινότητα (αρχικά ήταν αφιερωμένο σε θέματα manga/anime), που μοιραζόταν φωτογραφίες και συζητήσεις, ενώ χτίστηκε πάνω στο μότο του ότι ο καθένας πρέπει να κρίνεται για αυτά που λέει και όχι από το ποιος είναι. Δημιουργός του ήταν ένας 15χρονος χρήστης με το ψευδώνυμο «moot», που σύντομα είδε τον ιστότοπό του να διέπεται από μία κοινή κουλτούρα και έκφραση. Την κουλτούρα της αμφισβήτησης των υπαρχόντων κανόνων ηθικής, την καυστική-χιουμοριστική γλώσσα και μία γενικότερη αίσθηση αναζήτησης ελευθερίας. Έκτοτε και σε μικρό χρονικό διάστημα η ετικέτα “anonymous” άρχισε να εμφανίζεται όλο και σε πιο πολλούς χώρους του ίντερνετ μεταφέροντας πολιτικά μηνύματα περί ελευθερίας της διαδικτυακής έκφρασης, προστασίας των προσωπικών δεδομένων και αντίστασης σε κάθε μορφή λογοκρισίας. Η ανταπόκριση γινόταν όλο και μεγαλύτερη και ο οποιοσδήποτε (καθώς οποιοσδήποτε θέλει να κινητοποιηθεί στην ψηφιακή διαμαρτυρία μπορεί να γίνει μέλος) συμμετείχε σε αυτην την διάδοση, αυτόματα γινόταν προασπιστής των παραπάνω ιδεολογιών. Σήμα τους έγινε η μάσκα του Guy Fawkes από το διάσημο κόμικ “V for Vendetta”.

Οι δράσεις

Η άτυπη, κοινωνική ομάδα των Anonymous ξεκίνησε τις δράσεις της οργανωμένα από το 2006. Μία από τις πρώτες χ-ακτιβιστικές τους ενέργειες ήταν να χακάρουν το site του φερόμενου ως ρατσιστή Χάλ Τέρνερ κάνοντας τον να χάσει χιλάδες δολάρια (δεν κατάφερε να δικαιωθεί όταν μύνησε το “4chan” και άλλες ιστοσελίδες) αλλά και όταν κατέδωσαν τον παιδεραστή Κρις Φόρκαντ δίνοντας προσωπικά στοιχεία του, που αποδείκνυαν ότι ήταν παιδόφιλος. Δράσεις, όμως, που απλά έκλειναν κάποιες ιστοσελίδες ατόμων, ήταν μόνο η αρχή. Την μεγάλη δημοσιότητα, την κέρδισαν το 2008, όταν ξεκίνησαν επιθέσεις στην εκκλησία Σαϊεντολογίας, ενώ στη συνέχεια έβαλαν στο στόχαστρό τους κυβερνήσεις, τράπεζες και γενικότερα ότι αντιπροσωπεύει το κατεστημένο.
Αναγκάζοντας έτσι την κυβέρνηση των Η.Π.Α. σε συνεργασία με την CIA να τους θεωρήσει πρωταρχική απειλή για την χώρα.
http://www.pkool.gr/wp-content/uploads/2011/10/anonymous1.jpg
Αποτελέσματα

Οι Anonymous όντας ένα κίνημα με απροσδιόριστο αριθμό μελών, που δεν μπορεί να καταμετρηθεί από τις αρχές αλλά δεν έχει και έναν ξεκάθαρο πολιτικό μανδύα οργάνωσης (περισσότερο προωθείτε η διαδικτυακή τους κουλτούρα), αποτέλεσε μία ασύμμετρη απειλή για τις κυβερνήσεις. Και αυτό γιατί εν δυνάμει όλοι μπορούμε να είμαστε μέλη. Πάνω από 100 είναι ήδη οι συλλήψεις σε Αμερική, Αυστραλία, Τουρκία, Αγγλία, Ολλανδία και Ισπανία για υποψήφια μέλη. Μάλιστα η ιστοσελίδα της ισπανικής αστυνομίας δέχτηκε και διαδικτυακή επίθεση, επειδή συνέλαβε τρία φερόμενα μέλη των Anonymous. Η αποτελεσματικότητα τους αλλά και ο τρόπος οργάνωσης τους είναι προσεγμένος -και συγχρόνως αδύνατον να περιοριστούν από τις αρχές. Γι’ αυτό εξάλλου η τακτική τους είναι σε κάθε χτύπημα του κινήματος να γίνεται πρώτα η ανακοίνωση του πρότζεκτ, προκειμένου να συντονιστούν συνασπισμένα οι ομάδες.
Οι απόψεις διίστανται για το κατά πόσον η δράση και η εξουσία που ασκούν είναι επιτρεπτή ή τουλάχιστον ηθική. Και τα όρια στα οποία κινούνται μεταξύ ανομίας και δίκαιης κοινωνικής επανάστασης από κάτω προς τα πάνω, είναι πολύ λεπτά. Αυτό που είναι βέβαιο, είναι ότι οι “γνωστοί – άγνωστοι” αλλάξανε τα δεδομένα του όρου επανάσταση (αν μπορεί να θεωρηθεί τέτοια) και πολύ σύντομα θα ακούσουμε νέα για την καινούργια κινητοποίηση τους . Για όποιον δεν τον γνωρίζει, το επερχόμενο πρότζεκτ τους ονομάζεται “Operation Facebook” και δεν είναι τίποτα άλλο από την καταστροφή του πιο γνωστού μέσου κοινωνικής δικτύωσης στις 5 Νοεμβρίου. Και δεν ξέρω τι θα γίνει, αλλά η αλήθεια είναι πως οι Anonymous κρατάνε τις υποσχέσεις τους .
pkool

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια