Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η Ανούσκα Σανκάρ, κόρη του Ραβί Σανκάρ, στις 30 Νοεμβρίου στην Αθήνα

Η Ανούσκα Σανκάρ μοιάζει σαν φιγούρα που έχει ξεπηδήσει από ένα πολύχρωμο εικονογραφημένο παραμύθι της Ανατολής.
Τα μακριά σγουρά κατάμαυρα μαλλιά της, τα χρωματιστά φανταχτερά υφαντά, τα εντυπωσιακά κοσμήματα, και φυσικά το έγχορδο μουσικό όργανο σιτάρ, μαρτυρούν ...

την ινδική καταγωγής της.
Και το επίθετό της, Σανκάρ, προδίδει τις οικογενειακές της ρίζες. Η 30χρονη μουσικός είναι κόρη του θρυλικού Ραβί Σανκάρ -ο οποίος έκανε την ινδική μουσική γνωστή σε όλο τον κόσμο- και ετεροθαλής αδερφή τής επίσης μουσικού και τραγουδίστριας, Νόρα Τζόουνς.
Μαζί με το συγκρότημά της, «The Anoushka Shankar Project», θα δώσει μία συναυλία στις 30 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής (8.30 μ.μ., αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης») -στο πλαίσιο της Σειράς Γέφυρες που διευθύνει ο συνθέτης Δημήτρης Μαραγκόπουλος-, ένα ταξίδι στη μουσική των Τσιγγάνων, από τους ήχους της Ινδίας, στο φλαμένκο της Ανδαλουσίας.

Αυτή ακριβώς η «διαδρομή» έχει αποτυπωθεί και στο νέο της δίσκο «Traveller» που είναι εμπνευσμένος από τη μετανάστευση των Τσιγγάνων, με αφετηρία το Ρατζαστάν της Ινδίας και προορισμό την Ανδαλουσία της Ισπανίας. Οι μουσικοί που έρχονται μαζί της, για να μας μυήσουν στη «συγγένεια» ανάμεσα στο φλαμένκο και την ινδική μουσική, είναι οι: Sandra Carrasco (τραγούδι φλαμένκο), Pirashanna Thevarajah (ινδικά κρουστά), El Pirana (φλαμένκο κρουστά), Sanjeev Shankar (ινδικό shennai), Melon Jimenez (κιθάρα φλαμένκο).

Ο Χαβιέ Λιμόν, παραγωγός του δίσκου της, τραγουδιστής και συνθέτης, έχει πει: «Οταν η Ανούσκα παίζει καθαρή ινδική μουσική, στα δικά μας αυτιά ακούγεται σαν φλαμένκο, στα αυτιά όλων των Τσιγγάνων, τα δικά μου, του Πάκο ντε Λουτσία. Τα σύνορα δεν είναι απόλυτα, γιατί εδώ και αιώνες -ίσως οκτώ- οι Τσιγγάνοι ήρθαν από το Ρατζαστάν και έφεραν μαζί τους πολλά στοιχεία που ενσωματώθηκαν στο φλαμένκο. Μαζί με τους χριστιανούς, τους Εβραίους και τους Άραβες της Ισπανίας δημιούργησαν αυτό που είναι σήμερα το φλαμένκο».

Είναι ο έκτος κατά σειρά προσωπικός δίσκος της Ανούσκα Σανκάρ. Η καριέρα της βέβαια ξεκίνησε πολύ νωρίς. Στα εννέα της χρόνια είχε ήδη ένα δικό της, λιλιπούτειο σιτάρ, που είχε παραγγείλει ο πατέρας της ειδικά γι' αυτήν. Έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση σε φεστιβάλ στο Νέο Δελχί στα 13 της και ένα χρόνο αργότερα, ηχογράφησε στο στούντιο στο ν δίσκο του πατέρα της, «In Celebration». Σε αντίθεση με την ετεροθαλή αδερφή της Νόρα Τζόουνς, η Ανούσκα δεν έχει κόψει τον επαγγελματικό «ομφάλιο λώρο» με τον πατέρα της. Παράλληλα με την προσωπική της καριέρα, συμμετέχει πάντοτε στις συναυλίες των κονσέρτων του για σιτάρ.

Με κορυφαίους

Στα τριάντα της χρόνια έχει «χτίσει» ένα καλό βιογραφικό. Εχει συνεργαστεί με τον Στινγκ στο δίσκο «Sacred love» και έχει μοιραστεί τη σκηνή με τους Πίτερ Γκάμπριελ, Χέρμπι Χάνκοκ, Ελτον Τζον, Μαντόνα, Νίνα Σιμόν, Τζέιμς Τέιλορ. Συμμετείχε στις ηχογραφήσεις, μαζί με τον πατέρα της και τον Τζορτζ Χάρισον των «Μπιτλς», στο «Chants of India». Το διάσημο «σκαθάρι» άλλωστε υπήρξε μεγάλος θαυμαστής της ινδικής μουσικής, στην οποία μυήθηκε από τον Σανκάρ. Η Ανούσκα πριν από τρία χρόνια περιόδευσε σε πέντε πόλεις της Ινδίας με το ροκ συγκρότημα «Τζέθρο Ταλ».

Μοιράζει τη ζωή της ανάμεσα στην Αμερική, την Ινδία και την Αγγλία. Είναι παντρεμένη με το γνωστό Βρετανό σκηνοθέτη Τζο Ράιτ («Περηφάνια και προκατάληψη», «Εξιλέωση», «Χάνα»). Οσο για τον προσωπικό της ελεύθερο χρόνο, αφιερώνει ένα μέρος του και στον ακτιβισμό. Είναι υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ζώων και εκπρόσωπος στην Ινδία του «United Nations World Food Programme».

**Τιμές εισιτηρίων: 50, 35, 25, 14 και 8 ευρώ (το φοιτητικό). Πληροφορίες: 210-7282333 και www.megaron.gr

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια