Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η μυστική κρίση στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας

Η κρίση φαίνεται πως άγγιξε και την αγορά της κινητής τηλεφωνίας, έναν από τους πιο αναπτυσσόμενους κλάδους τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια . Έτσι τουλάχιστον υποστηρίζουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και για αυτό προέβησαν και οι τρεις μαζί σε αυξήσεις τιμών τόσο στα καρτοκινητά όσο και στις συνδέσεις με συμβόλαιο.

Στα καρτοκινητά λοιπόν σταμάτησαν όλες οι προσφορές με τα απεριόριστα, η ελάχιστη διάρκεια κλήσης πήγε στα 60 sec , ενώ στα ειδικά προγράμματα έγινε 3 min.Στα συμβόλαια αντίστοιχα οι επιδοτήσεις μειώθηκαν δραματικά, σημειώνω ότι σε προγράμματα κάτω των εικοσιπέντε ευρώ δεν υπάρχει καθόλου επιδότηση συσκευής .

Επιπλέον και οι ανανεώσεις των συμβολαίων μειώθηκαν δραματικά, αφού τα ποσά που δίνονται στους συνδρομητές είναι πλέον ψίχουλα σε σχέση με αυτά που δίνονταν.

Άρα οι εταιρείες και το έσοδο τους αύξησαν και το κόστος διατήρησης του πελάτη μείωσαν.

Το μόνο ρίσκο βέβαια είναι τα ανεξόφλητα των πελατών τους που μάλλον με την σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην αγορά πρέπει να έχουν αυξηθεί.

Τι πραγματικό έξοδο όμως έχουν αυτές οι εταιρείες ?

1.Μισθοδοσία υπαλλήλων. Τεράστιο έξοδο μια και μόνο τα τμήματα εξυπηρέτησης πελατών να σκεφτείς πόσο κόσμο απασχολούν, φτάνει. Βέβαια έγιναν γενναίες μειώσεις προσωπικού και στις τρεις εταιρείες, καθώς και μειώσεις αμοιβών στα στελέχη τους σε πολλές περιπτώσεις .

2. Διαφήμιση. Και εκεί μειώθηκε το κονδύλι σημαντικά, χωρίς όμως να φαίνεται ότι οι εταιρείες έχουν βρει τον δρόμο τους. Η wind επενδύει στο όνομά της , ο cosmote μοιάζει επαναπαυμένος στις δόξες του και η Vodafone σαν να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

3.Εξοδα λογαριασμών. Οι εταιρείες μείωσαν το μέγεθος των λογαριασμών, αφού δεν τυπώνουν αναλύσεις πια ,ενώ πρόσφατα η Vodafone τουλάχιστον σταμάτησε να εκδίδει λογαριασμούς σε πελάτες που χρωστάνε και έχουν ολική φραγή, προκειμένου να γλυτώνουν την πληρωμή φόρων, που πραγματικά έχουν γίνει δυσβάστακτοι για όλους. Να σας θυμίσω ότι κάθε λογαριασμός κινητής τηλεφωνίας επιβαρύνεται με 23% φπα και 12% έως 20 % τέλη κινητής τηλεφωνίας. Κάθε λογαριασμός επιβαρύνεται με 43% φόρους τουλάχιστον. Aπό διασταυρωμένες πηγές ωστόσο φαίνεται ότι το κόστος έκδοσης και αποστολής λογαριασμού είναι κοντά στα 10 ευρώ .

5.Λοιπά έξοδα. Αυτά είναι σαν τα κρυφά κονδύλια των υπουργείων.Πάντως φαίνεται ότι οι MERCEDES και τα AUDI πάνε και έρχονται, τα ταξίδια επίσης και τά έξοδα κανείς δεν ξέρει. Βλέπετε στον χώρο των τηλεπικοινωνιών τα golden boys δεν είναι και λίγα .

¨Οσο για τους dealers αυτοί είναι οι πρώτοι που δέχτηκαν μειώσεις των αμοιβών τους μια και είναι και οι μοναδικοί που είναι πραγματικά εγκλωβισμένοι λόγω των συμβολαίων προσχώρησης που έχουν υπογράψει σε πραγματικά άλλες εποχές και πραγματικά δεν μπορούν να αντιδράσουν και να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους.

Ο COSMOTE λοιπόν ισχυρός και πρώτος απολαμβάνει την δόξα του, η VODAFONE δεύτερη και καταϊδρωμένη αναζητά την ισορροπία ανάμεσα στα δίκτυα πωλήσεων της και η WIND Τρίτη σε μερίδιο αγοράς απολαμβάνει την ηρεμία της μετά την περσινή καταιγίδα.

Αρα μάζεμα σχεδόν από παντού στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Σας θυμίζει κάτι αυτό?

Μήπως θα έπρεπε να το πούμε ύφεση? Η οποία θα οδηγήσει σε συρρίκνωση? Η θα νοικοκυρέψει τα πράγματα? Εδώ φαίνεται ότι οι απαντήσεις θα έρθουν πολύ σύντομα.

Η Vodafone μάλλον θα συγχωνευτεί με την wind δημιουργώντας μία εταιρεία γίγαντα που θα έχει τα μεγέθη να σταθεί απέναντι στην cosmote που κατέχει μερίδιο αγοράς άνω του 50%.

Η συγχώνευση αυτή εαν ευωδώσει τελικά θα φέρει σίγουρα συρρίκνωση στην αγορά μια και καλούνται να λειτουργήσουν ταυτόχρονα δύο διαφορετικής κουλτούρας δίκτυα μέ πάνω από χίλια σημεία πώλησης στην Ελλάδα.

Το σίγουρο είναι ότι οι εταιρείες με την τακτική τους εξάντλησαν την αγορά και δεν ευνοούνται τώρα από τις συνθήκες σε κανένα βήμα ανάπτυξης .Το βάρος λοιπόν το έχουν ρίξει στην ανάπτυξη του internet και μόνο εκεί.

Θα μπορέσει όμως αυτή η στάση αναμονής να βγάλει το κλάδο από την κρίση? Κανείς δεν ξέρει τι ξημερώνει πραγματικά αφού είμαστε και σε μια περίοδο όπου το κράτος θα ξαναζητήσει χρήματα από τις τρεις αδελφές για ανανέωση των αδειών τους, και οι φήμες οργιάζουν για τέταρτο παίχτη που ενδιαφέρεται να μπει στην ελληνική αγορά
www.telecomnews.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια