Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Γρίπη, η πιο διαδεδομέν​η ίωση

Η πιο διαδεδομένη ίωση, αρρωσταίνει περίπου το 1/3 του πληθυσμού, έναν στους δέκα ενήλικες και ένα στα τρία παιδιά.
Η γρίπη οφείλεται στους ιούς τύπου Α και Β, οι οποίοι μεταλλάσσονται, με αποτέλεσμα μετά από μία ίωση να αρρωστήσουμε ξανά με νέα.
Μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με την άμεση επαφή. Δηλαδή, με τα σταγονίδια που εκτοξεύονται με τον βήχα, με τις ρινικές εκκρίσεις ή με την χρήση αντικειμένων που έχουν μολυνθεί πρόσφατα από εκκρίσεις του ασθενούς.
Τα συμπτώματα εκδηλώνονται αιφνίδια ύστερα από μια περίοδο επωάσεως 1-4 ημέρες και είναι:
- Πονοκέφαλος.
- Υψηλός και επίμονος πυρετός.
- Πόνος στα αυτιά.
- Βήχας, πονόλαιμος, ρινική καταρροή και απόφραξη.
- Μυαλγία.
- Κόπωση - αδυναμία.
- Πόνος στις αρθρώσεις.
Υπάρχει περίπτωση η γρίπη να προκαλέσει επιπλοκές δηλαδή βρογχίτιδα, ωτίτιδα, πνευμονία.
Η πιο επικίνδυνη επιπλοκή, είναι η πνευμονία η οποία μπορεί να αναπτυχθεί σε άτομα κυρίως με καρδιαναπνευστικές παθήσεις. Αυτά τα άτομα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνο το φθινόπωρο.
Τα υγιή άτομα δεν παρουσιάζουν επιπλοκές. Θα πρέπει να αποφεύγουν την χρήση του εμβολιασμού. Να εμβολιάζονται μόνο όταν εκδηλωθεί επιδημία γρίπης.
Κατά τη διάρκεια της γρίπης μπορείτε να κάνετε χρήση αναλγητικών και αντιπυρετικών σκευασμάτων, τα οποία ανακουφίζουν από τα κύρια συμπτώματα της γρίπης.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν ενδείκνυται χρήση αντιβιοτικών καθώς η γρίπη είναι νόσος που οφείλεται σε ιούς και ως γνωστός τα αντιβιοτικά δεν θεραπεύουν τους ιούς.
Η ζουναμιβίρη βοηθά ως θεραπεία κατά των ιών. Μειώνει τη διάρκεια των συμπτωμάτων, ελαττώνει σημαντικά την χρήση αντιβιοτικών για τις επιπλοκές της γρίπης, προφυλάσσει στη μετάδοση του ιού σε μέλη της ίδιας οικογένειας.
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι:
Για να προφυλαχθείτε από τη γρίπη, δεν πρέπει να συχνάζετε σε χώρους με πολλούς ανθρώπους, να πλένετε συχνά τα χέρια σας, μόλις νιώσετε τα πρώτα συμπτώματα, πρέπει να ξεκουράζεστε και να αφήσετε τις επίπονες δραστηριότητες.
Να ενισχύσετε την άμυνα του οργανισμού σας, με βιταμίνη C σε φυσική μορφή, από φρούτα και λαχανικά.
Θα πρέπει επίσης να επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό σας.

ΣΧΟΛΙΑ

2 Σχόλια