Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τα «Νομπέλ» μιας καλύτερης ζωής 2011

Σε ανθρώπους που αγωνίζονται για τη βελτίωση του κόσμου τα Βραβεία Ορθής Διαβίωσης 2011.
Η τεχνολογία για την ηλιακή ενέργεια, οι προσπάθειες για τα δικαιώματα των εγκύων, θύματα δικτατορίας και αγροτικές κοινότητες τιμήθηκαν χθες με τα Βραβεία Ορθής Διαβίωσης (Right Livelihood Award) για το 2011, που είναι γνωστά και ως «Εναλλακτικά Νομπέλ».
Στα πρόσωπα μιας δικηγόρου από το Τσαντ, μιας πρωτοπόρου μαίας, ενός Κινέζου που προωθεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και των μελών μιας οργάνωσης που αντιτίθεται στις αρπαγές εδαφών, η οργάνωση - που απονέμει τα βραβεία και η οποία δημιουργήθηκε το 1980 από τον σουηδογερμανό φιλάνθρωπο Γιάκομπ φον Ουέξκαλ προκειμένου να τιμήσει το έργο ανθρώπων που αγνοούν τα παραδοσιακά Νομπέλ - τίμησε τους αγώνες που γίνονται για τη βελτίωση της ζωής σε όλα τα μέρη της γης.

Τα βραβεία θα απονεμηθούν σε μια ειδική τελετή, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Κοινοβούλιο της Σουηδίας στις 5 Δεκεμβρίου, δηλαδή πέντε ημέρες πριν από την απονομή των φετινών Νομπέλ.

Οι τέσσερις βραβευθέντες θα μοιραστούν το χρηματικό έπαθλο των 200.000 ευρώ.
Για την απονομή των βραβείων αποφασίζει μια διεθνής επιτροπή, η οποία εξετάζει τη δράση ατόμων και οργανισμών σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βιώσιμης ανάπτυξης, υγείας, εκπαίδευσης και ειρήνης.

Πολλοί θεωρούν πως τα Βραβεία Ορθής Διαβίωσης που απονέμονται κάθε χρόνο αποτελούν τα σημαντικότερα «για όσους επιδεικνύουν προσωπικό κουράγιο και διάθεση για μεγάλες κοινωνικές αλλαγές». 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια