Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Χρυσάνθεμα​, πρωταγωνισ​τές του Φθινοπώρου​

Αν θέλεις να είσαι ευτυχισμένος για όλη σου τη ζωή, καλλιέργησε χρυσάνθεμα", αναφέρει ένα κινεζικό ρητό.
Για την ορθότητά του δεν γνωρίζουμε, αλλά είτε τα επιλέξουμε για τους φιλοσοφικούς και θρησκευτικούς συμβολισμούς που έχουν προσλάβει σε διάφορες κουλτούρες είτε για τη μεγάλη χρωματική παλέτα τους, ένα είναι σίγουρο:
είναι οι πρωταγωνιστές του φθινοπώρου.
https://anthosyntheseis.files.wordpress.com/2009/10/fl250341.jpg?w=240&h=270
Λουλούδια με μεγάλη ιστορία και ανθοφορία που διαρκεί σχεδόν δύο μήνες, τα χρυσάνθεμα πρωτοκαλλιεργήθηκαν ως διακοσμητικά φυτά πριν από περίπου 3.000 χρόνια στην Κίνα, ενώ καθοριστικός στην εξέλιξή τους ήταν ο 4ος αιώνας μ.Χ.
Τότε, βουδιστές μοναχοί τα μετέφεραν στην Ιαπωνία, όπου λατρεύτηκαν από τον κόσμο και τους βασιλείς, με αποτέλεσμα σήμερα να θεωρούνται σύμβολα του αυτοκρατορικού θρόνου και εθνικά φυτά της χώρας.
Στην Ευρώπη, πάλι, μπορεί να μην απολαύουν των ίδιων τιμών, δεν περνούν όμως και απαρατήρητα. Πρωτοεμφανίστηκαν τον 17ο αιώνα και προοδευτικά προσείλκυσαν το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη των παραγωγών, οι οποίοι ασχολήθηκαν με την καλλιέργειά τους, δημιουργώντας αμέτρητες ποικιλίες και υβρίδια.
Κατεξοχήν φθινοπωρινά λουλούδια, λοιπόν, παρότι υπάρχουν και αρκετές ποικιλίες που ξεκινούν την ανθοφορία τους από τα μέσα Αυγούστου, τα χρυσάνθεμα μπαίνουν σε πλήρη άνθιση τον Οκτώβριο, τον όγδοο μήνα του ρωμαϊκού δεκάμηνου ημερολογίου, που είναι γνωστός στη χώρα μας και ως Άι-Δημητριάτης, λόγω της γιορτής του Αγίου Δημητρίου.
 Διόλου τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι τα ονομάζουμε και αγιοδημητριάτικα.
Πολλαπλές χρήσεις.
Ως καλλωπιστικά φυτά, τα ελάχιστα αρωματικά χρυσάνθεμα χρησιμοποιούνται σε γλάστρες, παρτέρια, βραχόκηπους, ενώ ως δρεπτά (κομμένα) σε βάζα αλλά και σε ανθοσυνθέσεις. Λόγω της εντατικής καλλιέργειας και της δημιουργίας αμέτρητων υβριδίων, τα συναντάμε σε όλα σχεδόν τα μεγέθη: χαμηλά, μεσαία και με την κατάλληλη μορφοποίηση ακόμη και δενδροειδή.
Όσο για την ποικιλία χρωμάτων, και εδώ οι επιλογές είναι πολλές. 
Έτσι, ανάμεσα στις δεκάδες αποχρώσεις, ξεχωρίσαμε τις κυριότερες: κεραμιδί, μπρονζέ, ροζ, μοβ, κόκκινο, κίτρινο, σομόν, λευκό και κρεμ, σε σκούρες ή ανοιχτές αποχρώσεις.
Όσο για το ποια απόχρωση είναι πιο αγαπητή στη χώρα μας, μάλλον είναι το κίτρινα και τα κεραμιδί.
Κομμένα λουλούδια.
Τα χρυσάνθεμα, που οφείλουν την ονομασία τους στις ελληνικές λέξεις "χρυσός" και "άνθεμον", δηλαδή άνθος, είναι πολυετή φυτά, αλλά πολλοί τα αντιμετωπίζουν ως ετήσια.
Τι σημαίνει όμως στην πράξη αυτό;
Όταν τελειώνει η ανθοφορία τους, δεν χρειάζεται να τα αντικαθιστούμε με άλλα εποχικά λουλούδια, αλλά μπορούμε να περιμένουμε να ξανανθίσουν.
Επιπλέον, χρόνο με το χρόνο τα χρυσάνθεμα μεγαλώνουν, προσφέροντάς μας τη δυνατότητα να τα κόβουμε και να τα βάζουμε στο βάζο, όπου έχουν εξαιρετική αντοχή και εμφάνιση.
Μπορούμε να κόψουμε στελέχη από οποιαδήποτε ποικιλία και να διακοσμήσουμε το σπίτι μας ή να δημιουργήσουμε όμορφες ανθοσυνθέσεις.
Ωστόσο, μην απορείτε αν τα δρεπτά άνθη δεν είναι εξίσου ψηλά με αυτό που πωλούνται στα ανθοπωλεία.
Πρόκειται για διαφορετικές ποικιλίες, που καλλιεργούνται σε θερμοκήπια και διακρίνονται κυρίως σε μονανθή ( έχουν μόνο ένα άνθος ανά στέλεχος) και σε πολυανθή ή "σπρέι" (έχουν πολλά άνθη).
Κηπουρός-Τέσσα

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια