Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μπακλαβάς στο πι και φι!

.
Τι θα χρειαστούμε:
Μισό πακέτο φύλλο σφολιάτα
1 χούφτα ψημένα ανάλατα φυστίκια (χωρίς το τσόφλι είναι λιγότερα)
Υγρή μαργαρίνη (ή λιωμένη μαργαρίνη)
1 κ.γ. κανέλα
2 κ.σ. λευκή ζάχαρη
1 λουβί βανίλια 
Για το σιρόπι:
200 γρ. νερό
150 γρ. λευκή ζάχαρη
Μισό λεμόνι

Πως το κάνουμε:
Έβλεπα στην τηλεόραση ένα γνωστό ζαχαροπλάστη να κάνει μπακλαβά. Τι μπελαλίδικο πράγμα! Και τότε μου ήρθε η ιδέα: στην κατάψυξη είχα ένα πακέτο κατεψυγμένη σφολιάτα. Δεν δοκιμάζω; Ε! Δοκίμασα και ο μπακλαβάς βγήκε καταπληκτικός στη γεύση. Μόνο που τον έκανα ρολό, και όχι τετράγωνο που ήταν η αρχική μου πρόθεση. Δεν ξέρω γιατί. Έτσι μου ήρθε και τον τύλιξα και το αποτέλεσμα δεν με απογοήτευσε.
Το σημαντικό ήταν ότι τελείωσα σε λιγότερο από 10 λεπτά.

Παρακολουθήστε πώς γίνεται:
Το πακέτο σφολιάτα που βρήκα στην κατάψυξη είχε 2 ρολά. Εγώ, τελικά, χρησιμοποίησα το ένα.
Ξετυλίγουμε το ρολό στον πάγκο. Λιώνουμε 2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη και με το πινέλο (χρησιμοποιήστε πινέλα σιλικόνης, είναι πιο υγιεινά) άλειψα όλο το φύλο από την επάνω μεριά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και υγρή μαργαρίνη.
Ξεφλουδίζμουε τα φυστίκια (ψημένα και ΑΝΑΛΑΤΑ) και τα βάζουμε στο μούλτι (ηλεκτρικό πολυκόφτη) με 1 κουταλιά του γλυκού κανέλα, 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και 1 λουβί βανίλια. Λουβί είναι εκείνο το πολύ μικρό άσπρο σωληνάριο με το κόκκινο καπάκι που έχει μέσα σκόνη βανίλιας.
Κάνουμε ένα ζαπ - ζαπ (δύο γρήγορα χτυπήματα) με το μούλτι - ίσα που να σπάσουν μια φορά όλα τα φυστίκια. Πρέπει το φυστίκι να δαγκώνεται.
Αν έχετε και καρυδόψιχα, αμύγδαλο ή ό,τι άλλο τραβάει η ψυχή σας, βάλτε το. Εγώ αυτά είχα - αυτά έβαλα (είπαμε, ξεκίνησε σαν πείραμα και κατέληξε πανδαισία - αφού και στη φωτογραφία που έβγαλα, μισό είναι, το άλλο το έφαγα. Παρεμπιπτόντως. Στη φωτογραφία το μαχαίρι δίπλα είναι ένα τεράστιο μαχαίρι του chef. To γλυκό βγήκε μεγάλο).
Μετά με ένα κουτάλι άπλωνουμε σε όλο το φύλλο το μίγμα αφήνοντας γύρω - γύρω περιθώρια των 2 με 3 εκατοστών (όπως αφήνουμε περιθώρια σε ένα κείμενο στο Word). το στρώνουμε και λίγο με το χέρι, αν δούμε πως υπάρχουν ανισότητες στην κατανομή του υλικού.
Μετά πέρνουμε τη μια μεριά και αρχίζουμε να τη τυλίγουμε σαν ευμεγέθες πούρο. Στρίβουμε και τις άκρες και τις γυρίζουμε προς τα μέσα.
Πέρνουμε ένα μακρόστενο ταψί, το βουτυρώνουμε με το λιωμένο βούτυρο (ή υγρή μαργαρίνη) και βάζουμε μέσα (εναποθέτουμε) το γλυκό.
Με το πινέλο το αλείφουμε όλο με το λιωμένο βούτυρο.
Στην κορυφή ρίχνουμε μια γραμμή λευκής ζάχαρης (περίπου 1 κουταλιά της σούπας) για να κρυσταλλώσει κατά το ψήσιμο. Δίνει φοβερή γεύση.
Όλη αυτή η διαδικασία δεν παίρνει πάνω από 9 με 10 λεπτά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου επί 35 λεπτά ή ώσπου να ροδίσει το εξωτερικό φύλλο.
Το αφαιρούμε από το φούρνο και σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε 200 γραμμάρια νερό και 150 γραμμάρια ζάχαρη (μην ακούτε που λένε ότι το σιρόπι πρέπει να είναι 1 νερό και 1 ζάχαρη - αν τους ακούσετε, το γλυκό θα είναι σερμπέτι. Τα πράγματα έχουν αλλάξει στη διατροφή). Ρίχνουμε μέσα και μισό λεμόνι. Όχι! Δεν το στίβουμε. Απλά ρίχνουμε το μισό λεμόνι όπως είναι: άστιφτο με τη φλούδα (πλύντε το πρώτα) μέσα στο κατσαρολάκι.
Το αφήνουμε να βράσει και ανακατεύουμε μέχρι που να έχει λιώσει όλη η ζάχαρη.
Εν τω μεταξύ ο μπακλαβάς έχει κρυώσει κάπως και τον λούζουμε (περιχύνουμε) με το σιρόπι όπως είναι καυτό. Όλο το σιρόπι.
Σε μισή ώρα θα το έχει ρουφήξει όλο και θα είναι έτοιμος για φάγωμα!
Χρήστος Νικολαΐδης

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια