Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Δημοτικός Κήπος Ρεθύμνου

Η γραφική πόλη με το βενετσιάνικο κάστρο και τη διατηρητέα Παλιά Πόλη έχει έναν όμορφο Δημοτικό Κήπο, που δημιουργήθηκε μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών και τη φυγή των μουσουλμάνων, στο χώρο όπου πρώτα υπήρχε το μουσουλμανικό νεκροταφείο.
Πρόκειται για ένα πάρκο εκτός της Παλιάς Πόλης, με εντελώς τετράγωνη κάτοψη.
Στη μέση υπάρχει ένα άνοιγμα, κάτι σαν πλατεία, απ όπου ξεκινούν ακτινωτά οι διάδρομοι που διασχίζουν τον κήπο.
Περιδιαβαίνοντας μέσα το πάρκο, μας εντυπωσιάζουν τα τεράστια πεύκα (Pinushalepensis), ηλικίας σχεδόν ενός αιώνα, που φτάνουν και ξεπερνούν τα 20 μ. ύψος.
Υπάρχουν επίσης μερικοί τεράστιοι ευκάλυπτοι του είδους Eucalyptus camaldulensis και ένα μοναδικό πεύκο των Καναρίων (Pinus canariensis).
Άλλο χαρακτηριστικό φυτό του κήπου είναι δύο μεγάλες συστάδες μπαμπού του είδους Bambusa vulgaris, που πλησιάζουν σε ύψος τα 10 μέτρα και σε διάμετρο κορμού τα 10 εκατοστά. Μεγάλες εκτάσεις του κήπου καλύπτονται από νεραντζιές, υπάρχουν όμως και πολλά άλλα δέντρα και θάμνοι, όπως κουτσουπιές (Cercis siliquastrum), σοφόρες (Sophora japonica), βραχυχίτωνες (Brachychiton diversifolium), ιβίσκοι (Hibiscus rosa - sinensis), πικροδάφνες (Nerium oleander), αμερικανικά σφενδάμια (Aser negundo), λαντάνες (Lantana camara), λιγούστρα (Ligustrum ovalifolium), μυρτιές (Myrtus communis), δάφνες (Laurus nobilis) και καταπράσινοι ρούσκοι (Ruscus hypoglossum) με μικρά κόκκινα σφαιρίδια πάνω στα φύλλα.
http://2.bp.blogspot.com/_BT56zJ7e45A/SvhBSEI7qLI/AAAAAAAAAI4/c2rbEIS8EQs/s320/P7180015+-+%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%BF.JPG
Ο Δημοτικός κήπος αποτελεί εξάλλου καταφύγιο και για πολλά ζώα, ιδίως για διάφορα πουλιά. Περιστέρια που ζουν σε άγρια κατάσταση, δεκαοχτούρες και κοτσύφια ενδημούν εκεί όλο τον χρόνο. Το φθινόπωρο προστίθενται και άλλα είδη, που κατεβαίνουν από βορειότερα μέρη, όπως οι κοκκινολάμηδες (Erithacus rubecula),οι σπίνοι (Fringilla coelebs),οι καλόγεροι (Parusmajor),οι φυλλοσκόποι (Phylloscopus collybita),οι λευκοσουσουράδες (Motacilla alba) με τη μακριά ασπρόμαυρη ουρά και πολλά άλλα.
Στα παραπάνω πετούμενα πρέπει να προσθέσουμε τους αναπόφευκτους και πανταχού παρόντες σπιτοσπουργίτες (Passer domesticus) και τους χωραφοσπουργίτες (Passer montanus).
Ένα άλλο στοιχείο του κήπου είναι οι πεταλούδες, που όλο το καλοκαίρι τριγυρίζουν από λουλούδι σε λουλούδι για να ρουφήξουν το νέκταρ και το φθινόπωρο ψάχνουν σαν τρελές να βρουν η καθεμιά το κατάλληλο φυτό για να γεννήσει τα αυγά της, έτσι ώστε, όταν την άνοιξη θα βγουν οι μικροσκοπικές κάμπιες, να έχουν εξασφαλισμένη τροφή.
http://2.bp.blogspot.com/_BT56zJ7e45A/SvhCDqitoxI/AAAAAAAAAJI/ryzF9B_TLi8/s320/P7180013+-+%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%BF.JPG
Ποιο κοινή από όλες είναι το είδος Ιφικλίδης ο παδαλίριος (Iphiclides podalirius) που αποθέτει τα αυγά της στο μάραθο και στον απήγανο, είδη που αυτοφύονται στον Δημοτικό Κήπο.
Υπάρχουν όμως και νυχτοπεταλούδες όπως ο Δάφνις του νηρίου (Daphinis nerii) οι κάμπιες του οποίου αρέσκονται να τρώνε τα δηλητηριώδη φύλλα της πικροδάφνης. Και αυτές κάθε φθινόπωρο είναι ιδιαίτερα κινητικές, καθώς ψάχνουν το κατάλληλο φυτό για να αφήσουν τα αυγά τους.

Η Καρδιά της πόλης.
Ο Δημοτικός Κήπος αποτελεί τόπο συνάντησης και ψυχαγωγίας για μικρούς και μεγάλους.
Βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης (οδός Ηγουμένου Γαβριήλ) και στην εκκλησία των Τεσσάρων Μαρτύρων και είναι από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου του Ρεθύμνου.
Χώρος προπόνησης για δρομείς, αλλά και περιπάτου για μικρούς και μεγάλους, διαθέτει παιδική χαρά, βρύσες με τρεχούμενο νερό, σιντριβάνι και καφενείο.
Ταυτόχρονα, χρησιμοποιείται και ως τόπος πολιτικών και πολιτισμικών συγκεντρώσεων, όπως η γιορτή του κρασιού, συναυλίες και φεστιβάλ.
Γιώργος Σφήκας/Κηπουρός/Τέσσα

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια