Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Νέο σύστημα Πανελλαδικών

Νέο σύστημα Πανελλαδικών θα παρουσιάσει το υπουργείο Παιδείας
Ένα καινούριο σύστημα Πανελλαδικών, το οποίο θα περιλαμβάνει «διπλές» εξετάσεις κατά την ίδια μέρα σε ενδοσχολικό και εθνικό επίπεδο, ετοιμάζεται να παρουσιάσει το υπουργείο Παιδείας στις αρχές Νοεμβρίου.
Με το νέο σύστημα, το οποίο .........

αναμένεται να εφαρμοστεί από το 2014, τα πανεπιστήμια εντάσσονται στη διαδικασία επιλογής των φοιτητών. Παράλληλα, ρόλο στη διαδικασία, διατηρεί, όμως και η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, η οποία τελικά δεν θα καταργηθεί αλλά απλώς θα αναμορφωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδας «το Βήμα», τα τμήματα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, σε συνεργασία με τον «αναβαθμισμένο» κοσμήτορα της σχολής στην οποία υπάγονται, θα καθορίζουν τα προαπαιτούμενα μαθήματα, αλλά και τους συντελεστές βαρύτητας στη βαθμολόγηση των εισακτέων τους.

Με το νέο εξεταστικό σύστημα όποιος θέλει να σπουδάσει, π.χ., Μαθηματικά θα έχει να κάνει με τη διοίκηση του Μαθηματικού Τμήματος και μόνο. Αλλάζει, έτσι, ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας, που αρχικά προέβλεπε ότι η εισαγωγή θα γίνεται σε σχολές. Τελικά και με δεδομένες τις αλλαγές που έγιναν την τελευταία στιγμή στην ψήφιση του νέου νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ αποφασίστηκε ότι η εισαγωγή θα γίνεται σε τμήματα.

Αναλυτικά, οι αλλαγές περιλαμβάνουν τα εξής:

• Οι απολυτήριες και οι πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνονται σε κοντινούς χρόνους, το πιθανότερο την ίδια ημέρα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, οι εξετάσεις θα καθορίζονται ανά μάθημα. Έτσι, για παράδειγμα, ένας μαθητής θα εξετάζεται το πρωί στα Μαθηματικά σε ενδοσχολικό επίπεδο, θα κάνει ένα διάλειμμα λίγων ωρών και στη συνέχεια θα εξετάζεται ξανά στο ίδιο μάθημα (αν φυσικά ανήκει στο επιστημονικό αντικείμενο που τον ενδιαφέρει) σε εθνικό επίπεδο για την εισαγωγή του στο πανεπιστήμιο.

• Τα θέματα τόσο στις απολυτήριες όσο και στις πανελλαδικές εξετάσεις θα επιλέγονται κεντρικά από την Επιτροπή Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας. Ωστόσο, εκείνα των απολυτήριων εξετάσεων θα διορθώνονται στο σχολείο, ενώ εκείνα των πανελλαδικών εξετάσεων θα διορθώνονται κεντρικά στο υπουργείο Παιδείας από τις επιτροπές των εξετάσεών του.

• Τα εξεταζόμενα μαθήματα θα είναι από τρία ως πέντε ανά κατεύθυνση. Όπως είναι γνωστό, με το σύστημα του Νέου Λυκείου που έχει ήδη ανακοινωθεί τα επιστημονικά πεδία αντικαθίστανται από δύο κατευθύνσεις στη Β’ Λυκείου (Θετική, Θεωρητική) και τρεις κατευθύνσεις στη Γ’ Λυκείου (με μία επιπλέον κατεύθυνση σε αντικείμενα Δικαίου και Οικονομικά). Κοινό πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα σε όλες τις κατευθύνσεις θα είναι η Έκθεση.

• Οι υποψήφιοι της Θετικής Κατεύθυνσης θα εξετάζονται ακόμη σε Φυσικές Επιστήμες, Μαθηματικά, Βιολογία. Εκείνοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης σε Αρχαία, Ιστορία, Νέα Ελληνική Γλώσσα. Και εκείνοι της Τρίτης Κατεύθυνσης σε Μαθηματικά, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Ωστόσο, ο ακριβής αριθμός των εξεταζόμενων μαθημάτων και το ποια από αυτά θα επιλεγούν τελικά θα αποφασιστούν από το υπουργείο Παιδείας τις επόμενες ημέρες.

• Για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ θα συνυπολογίζονται οι βαθμοί της Β’ και της Γ’ Λυκείου, όπως γινόταν στο παρελθόν.

• Τα τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ θα βάζουν συγκεκριμένο «πλαφόν» για τα μαθήματα βαρύτητας στο επιστημονικό τους αντικείμενο (για παράδειγμα, το Μαθηματικό Τμήμα θα «ζητάει» βαθμολογία τουλάχιστον 15.000 μορίων για την εισαγωγή υποψηφίων στα προγράμματά του). Έτσι ο κάθε υποψήφιος θα ξέρει από νωρίς ποιον βαθμό πρέπει να πετύχει για την εισαγωγή του στο τμήμα που τον ενδιαφέρει.

• Η ύλη στις πανελλαδικές εξετάσεις δεν θα είναι αυστηρά προσδιορισμένη (δηλαδή από συγκεκριμένο κεφάλαιο σε συγκεκριμένο κεφάλαιο ανά βιβλίο), αλλά θα είναι ευρεία. Για παράδειγμα, στην Ιστορία θα προσδιορίζεται μόνο ότι εξεταστέα ύλη αποτελούν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι ή στα Αρχαία ότι εξεταστέα ύλη θα αποτελέσουν τα κείμενα του Πλάτωνα.

• Στις απολυτήριες εξετάσεις θα λαμβάνεται υπόψη και ένα γενικό τεστ γνώσεων και δεξιοτήτων, το οποίο θα δίνουν όλοι για να εκτιμηθούν το επίπεδό τους και τα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής δουλειάς που έγινε στη διάρκεια της χρονιάς στο σχολείο τους.
tampouloukia

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια