Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Δέκα μεγάλα λάθη εντός και εκτός γυμναστηρίου

Πόση ώρα χρειάζομαι για προθέρμανση;
Κάθε πότε πρέπει να αλλάζω το πρόγραμμα των ασκήσεων;
Είναι καλό να τρώω πριν το γυμναστήριο;
Επιτρέπεται το junk food μετά τη προπόνηση;
Ο τρόπος που λειτουργούμε εντός και εκτός γυμναστηρίου μας οδηγεί ή μας απομακρύνει από το στόχο μας.
Αν αποφύγουμε όλα τα παρακάτω σίγουρα......
θα φτάσουμε πολύ πιο γρήγορα στο αποτέλεσμα που έχουμε φανταστεί.
Γιγαντιαίο ζέσταμα
Η προθέρμανση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της προπόνησης. Στο γυμναστήριο το ‘’ζέσταμα’’ γίνεται μέσω αερόβιας άσκησης, με λειτουργική προπόνηση (ασκήσεις του προγράμματος με πολύ μικρό βάρος) ή με το συνδυασμό και των δυο. Σε καμία από τις τρεις περιπτώσεις η διάρκεια δεν υπερβαίνει τα 10’ με 12’.

Μονοτονία
Μια από τις σπουδαιότερες ικανότητες του ανθρώπινου σώματος είναι η προσαρμοστικότητα. Επαναλαμβάνοντας τις ίδιες ασκήσεις, με την ίδια σειρά και την ίδια επιβάρυνση καταναλώνουμε συνεχώς λιγότερη ενεργεία ενώ δίνουμε στο σώμα διαρκώς μικρότερο κίνητρο ανάπτυξης. Το πρόγραμμα της προπόνησης πρέπει να αλλάζει περίπου κάθε τέσσερεις εβδομάδες.

Αερόβια πριν τα βάρη
Το χαρακτηριστικό της αερόβιας άσκησης είναι η μακρά διάρκεια με χαμηλή ένταση. Αντίθετα η αναερόβια δραστηριότητα απαιτεί πολύ υψηλή ένταση και ελάχιστο χρόνο. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο πρακτικό είναι να ξεκινήσουμε τη προπόνηση με το βαρύ μέρος του προγράμματος (βάρη, αντιστάσεις) και να συνεχίσουμε με την ήπια, μακρά δραστηριότητα.

Μεγάλα διαλλείματα μεταξύ των ασκήσεων
Το μεγάλο μυστικό της αποδοτικής προπόνησης είναι η ένταση. Εάν δεν υπάρχει υψηλός ρυθμός εκτέλεσης το αποτέλεσμα θα έρθει πάρα πολύ δύσκολα. Τα μεγάλα διαλλείματα καταστρέφουν τη προπόνηση ‘’παγώνοντας’’ κυριολεκτικά το σώμα στη μέση της προσπάθειας.

Ανισορροπία στο πρόγραμμα προπόνησης
Μόνο η ολοκληρωμένη ανάπτυξη θα δώσει σωστό αισθητικό αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει κανένα σοβαρό πρόγραμμα προπόνησης που να αποκλείει τα πόδια ή τον κορμό. Η ανισομερής επιβάρυνση, στερεί από το σώμα τις ‘’σωστές αναλογίες’’ ενώ χάνεται και μέρος της συνολικής ανάπτυξης.

Μια διατροφική ‘’σαβούρα’’ αμέσως μετά τη προπόνηση
Η άσκηση καταναλώνει το γλυκογόνο του οργανισμού με αποτέλεσμα να νιώθουμε απίστευτη επιθυμία για λιπαρά αμέσως μετά τη προπόνηση. Σε αυτό όμως το σημείο θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα τι θα φάμε, αφού το junk food δεν βοήθα στην αποκατάσταση, ενώ προσφέρει άφθονες, κενές ενεργειακά θερμίδες.

Ανεπαρκής ενυδάτωση
Το νερό είναι πολύτιμο στοιχειό για τον οργανισμό. Η ημερήσια κατανάλωση θα πρέπει να ξεπερνά 1,5 λίτρο. Όταν φτάσουμε στο σημείο να διψάσουμε σημαίνει ότι ήδη έχουμε περάσει στη φάση της αφυδάτωσης

Αφαγία πριν τη προπόνηση
Η ζαλάδα που αισθανόμαστε στη διάρκεια της προπόνησης μπορεί να οφείλεται στο χαμηλό ενεργειακό φορτίο. Δεν ξεκινάμε ποτέ απαιτητική άσκηση εάν δεν έχουμε κάνει ένα μικρό, ελαφρύ γεύμα δυο ώρες τουλάχιστον πριν από τη προπόνηση.

Αφαγία μετά τη προπόνηση
Αμέσως μετά τη σκληρή δουλειά έρχεται ένα καλό ποιοτικό γεύμα. Δεν έχει σημασία εάν έχεις προπονηθεί βράδυ ή πρωί. Η αποκατάσταση απαιτεί δομικό υλικό και ενεργειακή υπερπλήρωση.

Μόνιμη κόπωση
Οι άνθρωποι που γυμνάζονται θα πρέπει και να ξεκουράζονται, αλώστε η διαδικασία της ανάπτυξης γίνεται στη φάση της ηρεμίας. Δεν ξεκινούμε ποτέ μια καινούρια προπόνηση εάν είμαστε κατάκοποι από τη προηγούμενη. Το σπουδαιότερο κομμάτι της αποκατάστασης πραγματοποιείται την ώρα του ύπνου.
Sport Bazaar

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια