Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Λάγος της Νιγηρίας

Το Λάγος (Έκο στην τοπική διάλεκτο) είναι πόλη και λιμάνι της Νιγηρίας, πρώην πρωτεύουσα της χώρας. Σήμερα είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας με 7.937.932 κατοίκους (το 2006). Επίσης είναι η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στην Αφρική όπως και η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη σε κατοίκους (7η στον Κόσμο) μετά τη.........

Μπαμάκο, την πρωτεύουσα του Μάλι.
Αρχείο:Lagos Island.jpg
Το Λάγος είναι μια τεράστια μητρόπολη που χτίστηκε πάνω σε νησιά που χωρίζονται από υποθαλάσσια φαράγγια, όπως το νησί Λάγος, που περιστοιχίζουν τη νοτιοδυτική πλευρά της λιμνοθάλασσας Λάγος. Από την ίδρυσή του, το Λάγος επεκτάθηκε στην ενδοχώρα δυτικά της λιμνοθάλασσας, και ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα φτάνει σήμερα 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του νησιού Λάγος. Η πόλη είναι η οικονομική πρωτεύουσα της Νιγηρίας.
http://static4.businessinsider.com/image/4dc3f9ea4bd7c88879030000-547/lagos-nigeria.jpg
Το Λάγος ιδρύθηκε ως οικισμός των Γιορούμπα σε άγνωστη ημερομηνία Π.Κ.Ε. Το όνομα με το οποίο είναι γνωστό στους δυτικούς το πήρε από τους Πορτογάλους αποικιοκράτες. Για περισσότερα από τετρακόσια χρόνια αποτέλεσε σημαντικό κέντρο δουλεμπορίου, έως τα τέλη του 19ου αιώνα που προσαρτήθηκε ως αποικία από τους Βρετανούς (επίσημα το 1861). Όταν ανακηρύχτηκε επίσημα η Αποικία της Νιγηρίας το 1914, το Λάγος έγινε πρωτεύουσα, και παρέμεινε και μετά από την ανεξαρτητοποίηση της Νιγηρίας από τους Βρετανούς (το 1960) έως και το 1991. Εκείνη τη χρονιά η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε στην κατασκευασμένη για αυτό το σκοπό πόλη της Αμπούτζα, στα βορειοδυτικά της χώρας.
Το Λάγος αποτελεί κέντρο της οικονομικής ζωής της χώρας. Το λιμάνι του είναι το τρίτο μεγαλύτερο της Αφρικής, και αποτελεί μεταξύ άλλων σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο του πετρελαίου που παράγεται στη χώρα. Το Λάγος είναι επίσης πολιτιστική πρωτεύουσα και κέντρο της κινηματογραφικής βιομηχανίας της Νιγηρίας. Στην πόλη λειτουργούν έξι πανεπιστήμια. Είναι αδελφοποιημένη με αρκετές πόλεις του εξωτερικού, μεταξύ άλλων και με την αρχαία Ολυμπία.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια