Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κάντο όπως ο John Lennon

Τα στρογγυλά γυαλιά από πέρυσι αναδείχθηκαν hit και φέτος εξακολουθούν να μεσουρανούν στα ντεφιλέ. 
Ανάλογα με το μέγεθός τους, μπορούν να υποστηρίξουν τελείως διαφορετικά στιλ, από Jackie O μέχρι Yoko Ono!.
O Mare Jacobs, o Ralph Lauren, o οίκος Lanvin η Anne et Valentin και πολλοί ακόμα σχεδιαστές, τα παρουσίασαν στις επιδείξεις τους και ήδη έχουν κατακλύσει τις βιτρίνες των καταστημάτων.

Τα στρογγυλά γυαλιά εμφανίστηκαν ως τάση μόδας πριν από δύο δεκαετίες.
Το 1989, όταν ο Alain Mikli παρουσίασε πιο χοντρούς σκελετούς, ένας κριτικός μόδας είχε γράψει στη "The New York Times": Η πιο σύγχρονη παλιά τάση είναι το λουκ του John Lennon με μετατροπές.
http://www.robclarkproductions.com/images/Sunglasses-john-lennon.jpg
Δύο δεκαετίες ακόμα πιο πριν, ήταν η απόλυτη μόδα για τους χίπις.
Τον προηγούμενο αιώνα, τα στρογγυλά γυαλιά ήταν συνδεδεμένα με διανοούμενους, αρχιτέκτονες και συγγραφείς, από τον Le Corbusier ως τον Gandhi.
Τώρα φαίνεται ότι όλοι οι σχεδιαστές εμπνεύστηκαν από το ιδιαίτερο ύφος που προσδίδουν και τα επανέφεραν ταυτόχρονα στο προσκήνιο.

Ο Βρετανός σχεδιαστής, Simon Jablon υποστηρίζει πως η μόδα είναι μια τάση, που μπορείς να την αισθανθείς.
Σου δημιουργεί μια αίσθηση για το πού πρόκειται να πάνε τα πράγματα.
Οι σχεδιαστές έχουν τα ίδια ερεθίσματα: επιδείξεις μόδας, κοσμικές εκδηλώσεις, σταρ από τη μουσική και τον κινηματογράφο.

Έτσι οι εμπνεύσεις τους συχνά είναι παρόμοιες.
Όμως μερικές φορές είναι εφικτό να εντοπίσεις από πού προέρχονται οι ιδέες. Το 2007 και το 2008 αρκετά γεγονότα συνέβησαν που εξηγούν γιατί τα στρογγυλά γυαλιά κυριάρχησαν πάλι στις συλλογές των σχεδιαστών.

Πριν από τρία χρόνια στην Μπιενάλε της Βενετίας βραβεύτηκε ο φωτογράφος Malick Sidibe για τα ασπρόμαυρα πορτρέτα που είχε τραβήξει στις δεκαετίες του ΄50 και του '60, εικόνες της μετααποικιακής Δυτικής Αφρικής με κομψούς άνδρες και γυναίκες που φορούσαν εντυπωσιακά στρογγυλά γυαλιά ηλίου.

Πολλοί σχεδιαστές ανάμεσά τους η Miuccia Prada, o Kari Lagerfeld και ο Mr. Jacobs ήταν παρόντες στη Βενετία τότε και όπως έδειξαν οι πασαρέλες της επόμενης χρονιάς επηρεάστηκαν σημαντικά.
Τον Ιούλιο του 2007 ένα ζευγάρι γυαλιά του John Lennon με στρογγυλό μεταλλικό σκελετό πουλήθηκε σε δημοπρασία και οι προσφορές έφθασαν μέχρι το 1,5 εκατομμύρια δολάρια.
Έτσι οι σχεδιαστές άρχισαν να το σκέφτονται!
Από την σκέψη πέρασαν στην πράξη και φέτος σχεδόν όλοι οι μεγάλοι οίκοι μόδας έχουν να μας παρουσιάσουν γυαλιά με άκρως τολμηρό και εναλλακτικό λουκ.
Ας αναρωτηθούμε λοιπόν, τι θα ήταν οι ιστορικές φωτογραφίες και αφίσες του John Lennon και του Gandhi χωρίς να σκιαγραφείται γύρω από τα αινιγματικά τους μάτια ο ολοστρόγγυλος μεταλλικός σκελετός, αυτού του τόσο σοφιστικές αξεσουάρ.
Θα ήταν το ίδιο διεισδυτικές στη μνήμη;

Μέχρι σήμερα, το ίδιο παιχνίδι με το μυαλό και το στιλ έχουν παίξει οι ιέρειες των στρογγυλών γυαλιών όπως η Jackie O, η Meg Ryan και η Μary - Katy Olsen, οι οποίες με τις δημόσιες εμφανίσεις τους μας δείχνουν ότι η επαναστατική σκέψη, ο χίπικος τρόπος ζωής και το αστείρευτο στιλ μπορούν να εκφραστούν με ένα απλό αξεσουάρ.
Τα στρογγυλά γυαλιά...!
http://www.shadesdaddyblog.com/wp-content/uploads/2011/07/round-shape-sunglasses-300x136.jpg
Οι στρογγυλοί σκελετοί δεν κολακεύουν το ίδιο όλα τα πρόσωπα, όμως οι σχεδιαστές βρήκαν τη λύση:
εκδοχές λίγο πιο μεγάλες που σχηματίζουν γωνίες στα πλάγια και η γέφυρά τους τοποθετείται ψηλότερα στον σκελετό, για να ταιριάζουν σε σαφώς περισσότερα πρόσωπα.
Excellencce in vision

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια