Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μεταμεταλλ​ευτικό Μουσείο Μήλου

Το Μεταμεταλλευτικό Μουσείο της Μήλου δημιουργήθηκε το 1998 με την υποστήριξη της εταιρείας S7B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε., για να προβάλει τη μακραίωνη μεταλλευτική ιστορία της Μήλου.
Από το 2007 λειτουργεί ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία και, παρότι δέχεται πάνω από 11.000 επισκέπτες το χρόνο, .........

εγώ αξιώθηκα να το δω για πρώτη φορά, με αφορμή την έκθεση της Συλλογής Οψιδανού του Μηλιού λαογράφου Ζαφείρη Βάου. 'Ενας πολύ όμορφος χώρος και μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συλλογή, απ όπου ο επισκέπτης παίρνει πληθώρα πληροφοριών για την ιστορία του νησιού.

Ο οψιδιανός είναι ένα πέτρωμα που σχηματίστηκε κατά τις ηφαιστειακές εκρήξεις του Τεταρτογενούς, πριν από 1,4 εκατ.. χρόνια.

Πρόκειται για υαλώδες πέτρωμα, χωρίς κρυστάλλους, για το οποίο οι προϊστορικοί άνθρωποι ανακάλυψαν, πριν από 11.000 χρόνια, πως είναι ιδανικό για την κατασκευή εργαλείων και όπλων.

Ο οψιδιανός της Μήλου είναι από τους σκληρότερους που υπάρχουν παγκοσμίως, και μάλιστα αποτέλεσε αντικείμενο εμπορίου ήδη από εκείνη την εποχή.
Εκείνη την προϊστορική περίοδο, λοιπόν, αναπτύχθηκαν πολύπλοκα δίκτυα ανταλλαγών και επικοινωνίας, μέσω των οποίων κυκλοφορούσαν προϊόντα.
http://972.gr/images/stories/metalleytiko_moyseio_Miloy.jpg
Από την Μεσολιθική εποχή μέχρι το τέλος της Προϊστορίας του Αιγαίου και μέχρι την αρχή της Εποχής του Σιδήρου, ο οψιδιανός ήταν το πιο πολύτιμο ορυκτό για την κατασκευή εργαλείων σε απόσταση μέχρι και 400 χλμ από τη Μήλο.

Στους Ιστορικούς χρόνους, το πέτρωμα χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες για διακόσμηση αγαλμάτων και για την κατασκευή αγγείων, αλλά και σε "μαγικές" ιατρικές συνταγές μέχρι και τους πρώιμους ιστορικούς χρόνους.

Το Μουσείο είναι διώροφο, με δύο αίθρια και υπόγειο.
Στο ένα αίθριο παρουσιάζονται τα εκπαιδευτικά του προγράμματα, στο άλλο η διαδικασία αποκατάστασης του τοπίου στα ορυχεία, ενώ στο υπόγειο βρίσκεται η αίθουσα προβολών και η αίθουσα περιοδικών εκθέσεων.
http://www.kykladesnews.gr/images/stories/articles/moyseia%20tainies.jpg
Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου, Αδάμαντας,
τηλ: 222870 - 22.481
www.milosminingmuseum.com
Ντίνος Κιούσης

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια