Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Όταν εκτός από το χρήμα χάνεται και η ψυχραιμία....

Η αλληλοβοήθεια είναι η λύση!
Η ψυχολογία μας έχει επηρεαστεί πολύ από την οικονομική κρίση και την - κατά συνέπεια - πτώση του βιοτικού επιπέδου μας.
Οι Έλληνες, τουλάχιστον για μια δεκαετία, υπήρξαμε ένας υπερκαταναλωτικός λαός, με πρωταρχικό στόχο μόνο την απόκτηση υλικών αγαθών και.... λιγότερο σκεπτόμενοι τις συναισθηματικές και πνευματικές μας ανάγκες. Αυτό το κυνήγι χρήματος, που για πολλούς είχε καταλήξει μια ανικανοποίητη εμμονή, τώρα καλούμαστε να το αναθεωρήσουμε, καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια και με αρκετές επιπτώσεις στην ψυχολογία και στην υγεία μας.
Βιώνουμε μια κατάσταση που δεν ξέρουμε πως ν αντιδράσουμε απέναντί της κι αυτό μεγεθύνει υπερβολικά το άγχος μας, αφού η απειλή είναι "μη ορατή" στα μάτια μας κι, επιπλέον, συνεχής και παρατεταμένη. Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε μελαγχολία, δυσθυμία, κατάθλιψη και ψυχοσωματικά συμπτώματα.
Έχει την ιδιότητα να επηρεάζει την λογική μας σκέψη και να την παραλύει. Για τον λόγο αυτό, κάθε άνθρωπος, έστω και με βοήθεια, πρέπει να προσπαθήσει να επανεξετάσει με τη λογική του, τους κινδύνους που θεωρεί ότι αντιμετωπίζει λόγω της οικονομικής κρίσης.
Πέρα από την βοήθεια που θα πρέπει να ζητήσουμε από κάποιον ειδικό, θα πρέπει να γνωρίζουμε επίσης ότι το χιούμορ, είναι ένας ιδιαίτερα υγιής μηχανισμός άμυνας, τον οποίο πρέπει να προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε.
Όπως επίσης και η διατήρηση της ποιότητας της ζωής, κυρίως μέσω της διατήρησης των κοινωνικών επαφών μας.
Οι "συναντήσεις" με τον συνάνθρωπο, η αλλαγή του τρόπου σκέψης μας, η ορθή ιεράρχηση των αξιών, η σημασία τελικά τού τι είσαι κι όχι του τι έχεις, η συνειδητοποίηση ότι είμαστε όλοι ταξιδιώτες στο ίδιο καράβι και έχουμε ανάγκη την αλληλοβοήθεια είναι η λύση...
Ας δούμε την οικονομική κρίση σαν μια πρόκληση για εσωτερικές και κοινωνικές αλλαγές και ας την υποδεχθούμε θετικά, αποδεικνύοντας τα λόγια του Νίτσε:
"Ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό"
Τι γίνεται τελικά, η οικονομική κρίση θα μας "σκοτώσει" ψυχολογικά ή θα μας κάνει πιο δυνατούς;
Ο καθένας μας ας αναρωτηθεί και ας πάρει την απάντηση του.
kite_sal@hotmail.com

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια