Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ακροβατική Γυμναστική​

Άκρως εντυπωσιακό παρ ότι όχι ιδιαιτέρως διαδεδομένο, το πιο μοντέρνο κομμάτι της γυμναστικής έχει τις ρίζες του στα Μινωικά Ταυροκαθάψια.
Στη Μινωική Εποχή χάνονται οι ρίζες της ακροβατικής γυμναστικής.
Πρόδρομος του αθλήματος θεωρούνται τα αρχαία Ταυροκαθάψια και η ονομασία του προέρχεται από.....

την ελληνική λέξη ακροβατώ.

Στα χρόνια του Μεσαίωνα αποτελούσε ένα από τα βασικά θεάματα στα τσίρκο. Το 1939 διοργανώθηκε ο πρώτος αγώνας στη Σοβιετική Ένωση, ενώ το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ το 1986.

Η Ακροβατική Γυμναστική απαιτεί απόλυτο έλεγχο του σώματος, γίνονται ασκήσεις στο έδαφος και στον αέρα. Τα είδη της Ακροβατικής Γυμναστικής είναι πέντε. Τα ζευγάρια γυναικών, τα ζευγάρια ανδρών, τα μικτά ζευγάρια, τριάδες γυναικών και τετράδες ανδρών. Ο χρόνος κάθε προγράμματος είναι έως 2:30 λεπτά και εκτελούνται ασκήσεις σε έδαφος διάστασης 12Χ12.

Το πρόγραμμα έχει στοιχεία ατομικών και ακροβατικών ασκήσεων δηλ. συνασκήσεων. Υπάρχουν τριών ειδών προγράμματα στην Ακροβατική Γυμναστική. Το πρώτο πρόγραμμα με ασκήσεις ισορροπίας, το δεύτερο πρόγραμμα με ασκήσεις τέμπο δηλαδή πετάγματα στον αέρα και το τρίτο πρόγραμμα που είναι μικτό δηλαδή περιέχει ασκήσεις ισορροπίας και τέμπο.

Είναι ένα πάρα πολύ θεαματικό άθλημα που κρατάει τους θεατές σε συνεχή αγωνία. Κάθε πρόγραμμα είναι διαφορετικό με ξεχωριστή μουσική καθώς και οι εμφανίσεις των αθλητών και αθλητριών ποικίλουν ανάλογα με το θέμα που παρουσιάζουν.

Το μεγαλύτερο όνειρο των ανθρώπων που ασχολούνται με την ακροβατική γυμναστική είναι η ένταξή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για αυτό το λόγο η παγκόσμια ομοσπονδία προσπαθεί να αναπτύξει το άθλημα σε χώρες που ήδη το καλλιεργούν και να δώσει ερέθισμα σε χώρες που δεν έχουν ακροβατική να ξεκινήσουν. Σε αυτήν την προσπάθεια ενεργό ρόλο έχει και η ελληνική κοινότητα της ακροβατικής γυμναστικής.

Το 2005 είχε διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Για τα επόμενα τρία χρόνια δεν έγιναν κάποια βήματα προόδου για το άθλημα. Από πέρσι όμως έχει γίνει μια νέα αρχή. Υπήρξε ενημέρωση και επιμόρφωση κριτών καθώς και τροποποίηση των εσωτερικών κανονισμών. Αυτή την εποχή γίνεται προετοιμασία των αθλητών και των αθλητριών μας ώστε να είναι έτοιμοι για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, που θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο στην Πορτογαλία.

Think.....

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια